România, mai rece azi ca Siberia: -12 grade la Vârful Omu și -9 grade la Miercurea Ciuc. Recordurile globale de temperaturi negative

muntii_bucegi_varful_omuValul de aer rece care a adus un suflul timpuriu al iernii peste România nu vine dinspre Siberia. De fapt, Est-ul României, respectiv Moldova și Dobrogea, au fost cel mai puțin afectate de frigul din această noapte.

Recordul de temperatură negativă a fost consemnat la Vârful Omu, din Masivul Bucegi. Aici, la ora 8 erau -12 grade Celsius. La Miercurea Ciuc s-au consemnat -9 grade, în jurul orei 6.30, aceasta fiind cea mai mică temperatură dintr-o localitate.

La aceeași oră, erau -8 grade la Oimiakon, un sat din Siberia unde se înregistrează recordurile globale de temperatură scăzută. Pe 6 februarie 1933, aici au fost -67,7 grade Celsius, cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată, într-o așezare umană și, totodată, cea mai scăzută temperatură din emisfera nordică a planetei. În Antarctica, la stația Vostok (administrată de Rusia), la 21 iulie 1983 s-a măsurat temperatura de -89,2 grade Celsius – recordul mondial absolut de temperatură negativă.

În Europa, temperaturi sub -50 de grade Celsius s-au înregistrat în țările nordice (Suedia, Norvegia, Finlanda), dar și în Austria, unde, în 19 februarie 1932 au fost -52,6 grade.

Pe 25 ianuarie 1942, la Bod (Brașov) s-au măsurat -38,5 grade Celsius, acesta fiind recordul de temperatură negativă al României, inferior față de al multor țări europene, inclusiv Franța, Polonia, Cehia și Slovacia.

 

Loading

Comments

comments