România crește de șase ori cheltuielile de apărare și anunță o nouă afacere militară cu SUA
Premierul Victor Ponta a declarat că l-a asigurat pe vicepreședintele SUA, Joe Biden, care a efectuat o vizită de două zile în România, în același timp cu președintele Cehiei, Milos Zeman, că Guvernul își va asuma toate implicațiile poziției în actualul context regional, arătând că securitatea nu poate fi obținută “gratis” și că există un acord ca România să aloce 2% din PIB la Apărare “până în 2016”, informează Mediafax. „Securitatea nu poate fi obținută niciodată gratis”, a afirmat Ponta.
Anterior, la Cotroceni, vicepreședintele SUA, Joe Biden, a declarat că încurajează România să continue eforturile pentru a crește bugetul apărării la 2% din PIB, așa cum le-a suplimentat anul acesta, arătând că acest lucru este un pas înainte.
Vineri, președintele Traian Băsescu a declarat că angajamentul Guvernului de creștere a alocărilor bugetare pentru MApN este un semn bun, dar poate că mai trebuie discutată “cadența”, pentru că “evenimentele nu așteaptă și măsurile trebuie luate rapid”.
La începutul lunii aprilie, premierul Victor Ponta afirma că România trebuie să-și asume rolul de frontieră a NATO într-o regiune fierbinte, el arătând că trebuie majorat bugetul Ministerului Apărării cu 0,2% din PIB anual, astfel încât “în 2017” acesta să ajungă la 2%.
Conform ACESTUI document guvernamental, cheltuielile de apărare ale României au fost 0,34% din PIB în 2011. Aceasta înseamnă că, în mandatul său, Guvernul Ponta va crește cheltuielile respective de șase ori. Creșterea se impune pentru acoperirea achiziției avioanelor de luptă multirol second-hand F16, produse de SUA, dar și pentru alte investiții catalogate drept strategice de conducători. România și Statele Unite ale Americii au o discuție avansată pentru o colaborare pe partea de tehnologie militară, dincolo de instalațiile privind scutul anti-rachetă, de operaționalizarea avioanelor F-16 și a aeroportului Kogălniceanu, a declarat premierul Victor Ponta.