Uriașă criză umanitară în Irak: 150.000 de kurzi yezidiți sunt în pragul morții

Refugiați yezidiți Foto: Getty Images

Refugiați yezidiți
Foto: Getty Images

O uriașă criză umanitară este în desfășurare în Estul Irak-ului, unde circa 150.000 de kurzi yezidiți refugiați din calea jihadiștilor Statului Islamic sunt captivi, fără apă și hrană, în Munții Sinjar. Mulți dintre refugiați sunt femei și copii.

În pofida ajutorului armat terestru din partea unităților paramilitare kurde, al celui aerian din partea forțelor SUA, care au intervenit în Irak după aproape trei ani de non-intervenție militară, bombardând armament greu și vehicule ale jihadiștilor, aceștia din urmă i-au împresurat pe yezidiți. Dacă vor fi capturați, yezidiții au doar două variante la dispoziție: moartea sau convertirea la Islam.

Kurzii yezidiți sunt adepți ai zoroastrismului, o religie persană fondată de profetul Zoroastru (sau Zarahustra), bazată pe dualismul binelui și răului.  Jihadiștii îi consideră pe yezidiți drepți adepți ai satanismului.

Statele Unite, Marea Britanie, ONU și alte organizații internaționale încearcă să găsească modalități de salvare a yezidiților. SUA au aruncat, din avioane și elicoptere, zeci de mii de pachete de mâncare și recipiente cu apă, în zonele în care s-au adăpostit refugiații, însă, conform unor oficiali ai armatei irakiene, multe dintre aceste ajutoare au fost distruse la impactul cu solul, fiindcă nu au fost parașutate.

Conform unor informații, deja mii de yezidiți și-au pierdut viața din pricina condițiilor precare, cu variații termice foarte mari între noapte și zi (de la plus 50 de grade ziua, la temperaturi sub pragul de îngheț noaptea), precum și din cauza deshidratării și inaniției. Ahmed Ithwany, general în armata irakiană, a declarat pentru The Telegraph (primul cotidian occidental care are un reporter special la fața locului) că 70% dintre yezidiți sunt, deja, morți.

Loading

Comments

comments