Prezicătorii… crimelor. Scotland Yard are deja tehnologia „viitorului”

Scenă din filmul Minority report, cu Tom Cruise Foto: cinemablography.org

Scenă din filmul Minority report, cu Tom Cruise
Foto: cinemablography.org

Deși acțiunea filmului Minority Report, cu Tom Cruise, se petrece în anul 2054, scenariul poliției care prezice infracțiunile înainte ca acestea să fie comise pare să devină, cât de curând, realitate. Poliția Metropolitană din Londra investește masiv într-o tehnologie capabilă să prevestească viitoarele ținte ale infractorilor, scrie Mail Online. Printr-o inițiativă ce amintește de filmul științifico-fantastic în care o unitate specială de poliție îi reține pe criminali înainte ca aceștia să ucidă, forțele britanice de ordine utilizează în prezent computere pentru a scana locurile în care este extrem de probabil să aibă loc spargeri și furturi.

Computerele poliției folosesc un algoritm care combină statistici de infracționalitate cu modele de comportament infracțional, pentru a produce o hartă a „zonelor predictive”, unde hoții și spărgătorii vor lovi în proporție de peste 90 la sută. Pe baza acestei avertizări, polițiștii sunt trimiși în punctele critice semnalate de computer, unde acționează fie ca forță de descurajare, prin simpla lor prezență, fie prind infractorii chiar în timp ce aceștia comit tâlhăriile.

Statisticile realizate până acum de poliția londoneză arată că algoritmul utilizat pentru prevenirea infracționalității are o precizie de șapte ori mai mare decât folosirea metodelor tradiționale pentru combaterea criminalității, adaugă site-ul britanic. Aplicarea noii tehnologii a dus până acum la scăderi semnificative ale infracționalității în patru zone din Londra. Poliția Metropolitană intenționează acum să extindă sistemul în întreaga capitală, fiind extrem de mulțumită de rezultatele spectaculoase ale experimentului. În următorii cinci ani, autoritățile britanice doresc să extindă algoritmul-minune la nivelul întregii țări.

Pentru dezvoltarea și implementarea acestui sistem de prevenire, Scotland Yard (Serviciul de Poliție Metropolitană din Londra) colaborează cu University College London (UCL). Shane Johnson, unul dintre profesorii de la UCL implicați în acest proiect, consideră că tactica aleasă de hoți se aseamănă izbitor de mult cu cea a animalelor sălbatice înfometate, în căutare de hrană. Citat de site-ul britanic, Johnson susține că, asemeni animalelor, hoții se întorc în locurile care au fost “productive” din punctul lor de vedere, dar pleacă mai departe atunci când realizează că “proviziile au fost epuizate”. Profesorul declară că elementul cel mai important al acestui sistem este faptul că “zonele predictive” se schimbă în mod constant, apărând chiar și în locuri considerate cu un risc minim din punct de vedere al infracționalității. Pe baza fluxului de informații primite, se generează zilnic noi hărți de avertizare.

Loading

Comments

comments