Premiul Nobel pentru Chimie a fost câștigat de Martin Karplus, Michael Levitt și Arieh Warshel

Premiul Nobel pentru Chimie a fost câștigate de Martin Karplus, Michael Levitt și Arieh Warshel

Premiul Nobel pentru Chimie a fost câștigate de Martin Karplus, Michael Levitt și Arieh Warshel

Martin Karplus, Michael Levitt și Arieh Warshel au câștigat miercuri premiul Nobel pentru Chimie pentru că au pregătit bazele modelelor computerizate folosite pentru înțelegerea și predicția proceselor chimice, relatează Agerpres care citează agențiile străine de presă.

Academia Regală de Științe din Suedia a argumentat această alegere prin faptul că studiile din anii ’70 ale acestor oameni de știință au contribuit decisiv la dezvoltarea de programe care au dezvăluit procese chimice așa cum ar fi purificarea gazelor de evacuare din procese industriale sau procesul de fotosinteză produs în frunzele verzi.

Acest tip de cunoștințe permite optimizarea catalizatorilor industriali dar și pentru autovehicule, îmbunătățirea medicamentelor de sinteză dar și a celulelor solare, conform Academiei.

“Activitatea lui Karplus, Levitt și Warshel a rupt barierele cunoașterii prin faptul că a reușit să împace fizica newtoniană (clasică) cu fizica cuantică ce este fundamental diferită”, conform comunicatului Academiei. “Înaintea lor chimiștii trebuiau să aleagă dacă se raportează la fizica clasică sau la cea cuantică.

Martin Karplus, cetățean american și austriac, este afiliat atât la Universitatea din Strasbourg, Franța, cât și la Harvard. Michael Levitt are triplă cetățenie americano-britanico-israeliană și este profesor la Școala de Medicină din cadrul Universității Stanford. Arieh Warshel este cetățean americano-israelian și lucrează în cadrul Universității Southern California din Los Angeles.

Arieh Warshel a declarat prin telefon că se simte “extraordinar de fericit” să fie trezit în miez de noapte la Los Angeles pentru a i se aduce la cunoștință că este laureat al premiului Nobel. El a adăugat că abia așteaptă să călătorească la Stockholm, în luna decembrie, pentru a intra în posesia trofeului.

“Pe scurt, noi am reușit să dezvoltăm o modalitate prin care calculatorul poate observa structura unei proteine și poate înțelege cu exactitate cum și în ce condiții reacționează”, a explicat Warshel.

Atunci când cercetătorii doreau să simuleze procese chimice complexe pe calculator, ei trebuiau să aleagă între variante software bazate pe fizica newtoniană sau pe fizica cuantică. Conform Academiei, cei trei oameni de știință au dezvoltat modele computerizate care “deschid o poartă între aceste două lumi”.

Marele avantaj al metodei lor este că poate fi folosită pentru a studia orice tip de reacție sau proces chimic.

“Oamenii de știință pot optimiza celule solare, catalizatorii motoarelor auto și chiar medicamentele, pentru a oferi doar câteva exemple”, conform Academiei.

Loading

Comments

comments