Potențial dezastru ecologic major. O fostă carieră de sare devenită rezervor pentru deșeuri toxice din Carpații ucrainieni s-a fisurat

deseuri toxice

Fosta carieră de sare  (vestul Ucrainei, zona de lângă Carpați/Precarpatia), unde sunt stocate deșeuri toxice rezultate în urma producției de potasiu și magneziu, s-a fisurat, existând riscul să provoace o catastrofă ecologică de proporții, care ar putea afecta localități din Ucraina, Republica Moldova și România, a scris recent publicația ucraineană de limbă rusă Segodnia. Ziarul Birjevoi lider informa vineri pe un ton la fel de alarmist că oricând s-ar putea produce un dezastru ecologic.

În carieră a fost descoperit un canal carstic deschis, cu un diametru de jumătate de metru, din care se scurg zilnic între 860 și 1.300 de metri cubi de ape reziduale.

Potrivit organizațiilor ucrainene de mediu, dacă deșeurile vor ajunge în Sivka, un râu din apropiere, iar, apoi, în Lemnița, care asigură cu apă potabilă orașul Kaluș și localitățile din împrejurimi și se varsă în Nistru, poluarea ar putea afecta și localități din Republica Moldova și România. Mai mult, în pericol ar fi întreaga floră și faună din râul Nistru.

Reprezentanți ai administrației regiunii Ivano-Frankovsk și oficiali ai Consiliului local din Caluș au declarat joi, 18 iulie, că situația de la rezervorul Dombrovski suscită îngrijorare, conform ziarului Segodnia.

Prim-vicepreședintele administrației regionale Ivano-Frankovsk, Vasili Pavliuk, a declarat – potrivit Birjevoi lider – că oficialii din regiune intenționează să ceară cabinetului de miniștri de la Kiev să decreteze regiunea drept zonă de pericol ecologic major și să aloce bani din fondul de rezervă al bugetului de stat pentru eliminarea consecințelor scurgerii de ape reziduale.

La rândul său, șeful districtului Kaluș a estimat că pentru rezolvarea problemei ar fi nevoie în prezent de trei-patru milioane de grivne, iar pentru securizarea completă a carierei ar fi necesare aproximativ 200 de milioane de grivne.

Dombrovski este singura carieră minieră din lume în care sarea a fost exploatată sub cerul liber. Adâncimea gropii este de 140 m, lungimea sa de 900 m, iar lățimea sa totalizează 850 m.

Totuși, ecologistul ucrainean Vladimir Boreiko a cerut mass media din țara sa să nu inflameze situația. Efectele scurgerii de ape reziduale trebuie într-adevăr îndepărtate, dar situația nu este atât de gravă precum o descriu ziarele de la Kiev, a spus el. Incidente de acest fel s-au întâmplat de cel puțin 30 de ori în ultimii ani în Ucraina, a adăugat Boreiko, citat de Birjevoi lider.

Loading

Comments

comments