Poarta Sărutului s-a îngălbenit după restaurare. Premierul intervine în scandalul penal dintre proiectant și executant
Poarta Sărutului, din ansamblul monumental „Calea Eroilor”, realizat de Constantin Brâncuși, la Târgu Jiu, în memoria eroilor Primului Război Mondial, a fost, din nou, restaurată. Precedenta restaurare s-a realizat acum zece ani, cu bani de la Banca Mondială, iar faptul că a fost necesară, deja, încă o restaurare, spune destule despre lucrările din 2003.
Dorin Dănilă, șeful de lucrări din 2003, este proiectantul lucrărilor de restaurare de acum. El a refuzat să semneze recepția lucrărilor, motivând cu faptul că nici nu a fost anunțat de începerea executării. În plus, susține că îngălbenirea monumentului, după restaurare, se datorează spălării cu jet de apă sub presiune.
„Spălarea Porții Sărutului e o aberație. Tot fierul din piatră a ieșit la suprafață. Legea 462, cea a Patrimoniului, spune că cine lucrează fără avize e caz penal. Nu există nici un proiect în care să se poată spune că se poate spăla cu pompa sub presiune. Nu există așa ceva. De asta Poarta e galbenă. Apa sub presiune a dizolvat sărurile din fier și Poarta a devenit galbenă”, a declarat Dănilă, citat de Mediafax.
Lucrările de restaurare a Porții Sărutului au început în luna august, opera fiind atunci ascunsă privirii trecătorilor de o pânză pe care era imprimată imaginea acesteia, fără a exista vreun panou cu privire la lucrări. INP a recepționat lucrările joi, iar azi a avut loc recepția oficială, în prezența premierului Victor Ponta.
Lucrările au fost finanțate de Institutul Național al Patrimoniului (INP), iar Dănilă acuză faptul că nu a fost consultat în privința execuției lucrărilor. Proiectatntul susține că a contactat conducerea INP, dar la acuzele sale s-a răspuns cu jigniri: „Directorul Institutului Național al Patrimoniului m-a făcut dobitoc și mi-a închis telefonul. Nu mă cunoștea, nu mă știa, îi căutați numele pe internet, că eu nu vreau să i-l rețin. Nu am pățit treaba asta de 30 de ani, în care am lucrat cu oameni importanți din România, de la președinți până la ambasadori și alții”, a mai spus Dănilă.
În replică, INP anunță că va depune plângere penală împotriva lui Dorin Dănilă, pentru calomnie.
„Calomniile aduse la adresa Institutului reprezintă un caz tipic în care o instituție respectabilă din România este atacată pe nedrept. În vederea obținerii încredințării directe a acestor lucrări, dl. Dorin Dănilă a făcut în repetate rânduri presiuni la adresa conducerii și a angajaților institutului. Dl. Dănilă a încercat de trei ori să propună valori estimate ale proiectului vădit exagerate în raport cu lucrările ce urmau să fie executate”, a declarat Alexandru Muraru, directorul INP, citat de Mediafax.
Potrivit lui Muraru, prima valoare estimată de Dorin Dănilă pentru lucrările de restaurare a fost de 860.095 lei și a fost considerată exagerată atât de către Comisia Tehnico-Economică din cadrul Ministerului Culturii, cât și de către INP. A doua propunere a acestuia a fost de 557.559 lei și a fost de asemenea refuzată. A treia valoare estimată, de 371.656,44 lei, propusă de Dorin Dănilă, a fost aprobată.
Premierul Ponta a criticat mass-media pentru exagerarea scandalului, dar a promis că va finanța realizarea unei expertize, de către o comisie internațională, care să stabilească adevărul în privința lucrărilor de restaurare.
„Mă așteptam să o găsesc dărâmată, după ce am văzut la RTV! Mă gândeam că pică! (…) O să facem o comisie, o plătește Guvernul, făcută din profesori, din România, din Franța, găsim niște specialiști care or să vină și o să vadă. Dacă e cineva care a greșit că a făcut fără autorizații sau nu a făcut bine sigur că îi tragem la răspundere, dar, dacă nu a greșit nimeni, hai să nu mai facem scandal dacă nu e adevărat”, a spus Ponta, citat de Mediafax.