Noul ministru de Externe este Bogdan Aurescu
Traian Băsescu a semnat, luni, decretul prin care se ia act de demisia lui Teodor Meleșcanu din funcția de ministru al Afacerilor Externe și se constată încetarea funcției acestuia de membru al Guvernului.
De asemenea, președintele Traian Băsescu a semnat decretul de numire a lui Bogdan Aurescu în funcția de ministru al Afacerilor Externe.
Anterior, surse oficiale au precizat, pentru MEDIAFAX, că premierul Victor Ponta a revenit asupra propunerii de nominalizare a lui Mihnea Motoc ca ministru la Externe și l-a propus pentru această funcție pe Bogdan Aurescu, secretar de stat în minister.
Bogdan Aurescu este diplomatul jurist care a reușit să obțină câștig de cauză pentru România în diferendul cu Ucraina referitor la Insula Șerpilor și delimitarea platoului continental al Mării Negre, diferend tranșat de Curtea Internațională de Justiție de la Haga. „Hotărârea Curții recunoaște drepturile suverane de exploatare ale României pentru o suprafață exclusivă de 9.700 de km pătrați, adică 79,34% din zona în disputa cu Ucraina”, a declarat, atunci, Aurescu.
Citește și:
Agresorul diplomatului Bogdan Aurescu, condamnat definitiv la un an de închisoare
Știrea inițială
Teodor Meleșcanu a anunțat, azi, că își depune mandatul de ministru de Externe în ședința de Guvern, precizând că face acest lucru pentru că nu toți românii din diaspora au putut vota și că a luat această decizie ca „om de onoare”, „într-o țară în care nimeni nu prea-și asumă responsabilitățile”.
Înlocuitorul lui Meleșcanu a fost anunțat ambasadorul României pe lângă Uniunea Europeană, Mihnea Motoc. Premierul Victor Ponta a precizat că propunerea va fi înaintată chiar azi președintelui Traian Băsescu. „M-am sfătuit și cu domnul Meleșcanu și îl voi propune pe domnul ambasador Mihnea Motoc, care să fie noul ministru de Externe. Cred că e un mesaj foarte bun apropos și de importanța pe care o dăm relațiilor noastre pe plan european”, a spus Ponta, citat de Mediafax.
Din aprilie 2008, Mihnea Motoc este ambasador extraordinar și plenipotențiar, Reprezentant Permanent al României pe lângă Uniunea Europeană, după ce anterior, timp de cinci ani, a îndeplinit aceste atribuții pe lângă ONU.
Mihnea Motoc este și soțul Iuliei Motoc, fost judecător la Curtea Constituțională (2010 – 2013), actualmente magistrat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din partea României. Iulia Motoc a fost unul dintre judecătorii care s-au opus validării referendumului de demitere a președintelui Traian Băsescu, din vara anului 2012.
Luni, după ce A devenit clar că Victor Ponta a pierdut cursa prezidențială, pesedistul Robert Negoiță, edilul sectorului 3 din București, a cerut retragerea partidului său de la guvernare, spunând „trebuie să facem pasul în spate sau în lateral”. Se poate afirma că numirea lui Mihnea Motoc este un pas „în lateral” făcut de Victor Ponta, după dezastrul de la alegeri.