Partenerul jurnalistului britanic care a scris în premieră despre cazul NSA-Snowden a fost reținut pentru suspiciune de activități teroriste
Autoritățile britanice l-au reținut duminică, timp de nouă ore, în baza legii privind combaterea activităților teroriste, pe aeroportul Heathrow din Londra, pe David Miranda, partenerul jurnalistului Glenn Greenwald de la ziarul britanic The Guardian. Greenwald a scris în premieră despre programul PRISM de interceptare globală a comunicațiilor electronice de către NSA (Agenția Națională de Securitate a Americii), în baza probelor furnizate de Edward Snowden.
Greenwald a comentat incidentul, spunând că este „o încercare nereușită de intimidare”.
David Miranda a fost reținut de poliția de frontieră când încerca să ajungă la avionul cu care urma să zboare spre Rio de Janeiro. Miranda a făcut doar escală la Londra, el întorcându-se în Brazilia –unde trăiește împreună cu Greenwald- din Berlin, unde s-a întâlnit cu jurnalistul și regizorul american Laura Poitras, implicată la rândul său în devoalarea programului PRISM.
Miranda a fost reținut la ora 8.05 și i s-a comunicat că va fi interogat în baza anexei 7 a controversatei Legi 2000 privind combaterea terorismului. Anexa 7 se aplică doar la punctele de trecere a frontierei, inclusiv în aeroporturi și porturi și permite reținerea, precheziția și interogarea oricui, timp de maxim 9 ore – termen după care respectivul este fie eliberat, fie arestat. Miranda a fost reținut exact nouă ore, după care a fost lăsat să plece. The Guardian notează că, în 97% dintre cazuri, reținerea în baza anexei 7 a Legii 2000 durează sub o oră. Doar una din două mii de persoane sunt reținute pentru mai mult de șase ore.
Toate echipamentele electronice și accesoriile pe care Miranda le avea asupra sa -telefon mobil, laptop, camera foto, stick de memorie, DVD-uri, consolă de jocuri- au fost confiscate.
„Este un atac grav la libertatea presei, la procesul de documentare. Prin reținerea timp de nouă ore a partenerului meu, fără a i se permite accesul la un avocat, la care se adaugă confiscarea unei mari părți a bunurilor sale, se intenționează transmiterea unui mesaj clar de intimidare către noi, cei care scriem despre NSA și GCHQ (serviciu secret, omologul britanic al NSA – n.r.). Acțiunile Marii Britanii reprezintă o amenințare serioasă la adresa jurnaliștilor din întreaga lume”, a declarat Glenn Greenwald. „Dar, în ceea ce ne privește, un asemenea mesaj nu are decât darul de a ne încuraja și mai mult să ne facem treaba de jurnaliști cu agresivitate”, a continuat jurnalistul.
Un purtător de cuvând al The Guardian a declarat că publicația este consternată de incident și solicită clarificări urgente din partea autorităților britanice.
Un purtător de cuvânt al Scotland Yard a confirmat reținerea lui Miranda între orele 8.05 – 17.00, fără a oferi alte explicații.
Citește și:
Serverele de email-uri criptate se închid la presiunea guvernului SUA