Parlamentarii cheltuie 3 milioane de lei pe lună cu angajații de la birouri. Un latifundiar e cel mai mare angajator parlamentar
Cei 586 de deputați și senatori din actuala legislatură și-au angajat 2.265 de persoane la birourile parlamentare, recordul fiind de 16 angajați la un parlamentar (Ninel Peia, PSD), iar suma pe care aleșii o decontează, lunar, de la Cameră și Senat, pentru remunerarea acestora depășește trei milioane de lei, informează Mediafax.
Bugetele Camerei Deputaților și Senatului au fost rectificate pozitiv, de către Guvern, în luna octombrie, banii fiind necesari pentru ca aceste instituții să poată plăti, până la sfârșitul anului, sumele forfetare ale parlamentarilor și, implicit, salariile angajaților lor.
Deputatul independent Aurelian Mihai, ales pe listele PPDD în colegiul uninominal nr. 1 Diaspora, a decontat în luna august suma de 9.973 lei, pentru cheltuielile de personal, el având 11 angajați, dintre care un angajat în baza unui contract individual de muncă și ceilalți zece în baza unor convenții civile.
Deputații Ninel Peia (PSD), Istvan Bonis (UDMR) și Aurelian Mihai (independent) se află în toul deputaților cu cel mai mare număr de angajați pentru care au decontat cheltuieli de personal în luna august, toți cei trei solicitând Camerei să achite plata pentru cel puțin zece angajați, majoritatea colaboratori.
Astfel, deputatul PSD Ninel Peia, ales în colegiul uninominal nr. 2 Ilfov, are 16 angajați, dintre care un angajat în baza unui contract individual de muncă și 15 în baza unor convenții civile. Peia a decontat în luna august suma de 6.727 lei pentru cei 16 angajați ai săi.
Ninel Peia are cel mai mare număr de angajați dintre toți parlamentarii din actuala legislatură. Deputatul social democrat este unul dintre cei mai bogați parlamentari ai României. El a acumulat o avere uriașă, între anii 2005 – 2008, când a achiziționat aproape 90 de hectare în intravilanul unor localități din județele Ilfov și Dâmbovița, 27,6 de hectare de teren agricol, plus 500 mp la Sinaia și 1050 mp la Costinești.
Peia are o casă de 750 de metri pătrați construită în regie proprie, în Pipera, în anul 2005, un apartament de 110 mp în București și o casă de vacanță de 100 mp, în județul Olt, de asemenea construită în regie proprie, în anul 1994.
În anul 2007, Peia și-a cumpărat și două limunzine Mercedes. Între 1997 și 2008 soții Peia au achiziționat bijuterii și tablouri în valoare de 300.000 de euro. În conturi, Peia are 60 de mii de lei, în schimb și-a împrumutat firmele cu peste 2,3 milioane de lei. Peia este asociat la șase firme, soția fiind angajată la una dintre acestea (PEIA Group).
Exact în perioada de maximă extindere a imperiului său imobiliar (2005 – 2008), Ninel Peia a fost, pe rând, consilier personal al ministrului mediului Speranța Ianculescu, consilier personal al secretarului de stat pentru mediu, Constantin Popescu, consilier personal al viceprim-ministrului Bogdan Pascu (Peia a coordonat Direcția mediul de Afaceri), consilier local al orașului Voluntari.
Conform dcnews.ro, înainte de a deveni parlamentar, Peia a fost șef al Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Ilfov, în perioada iunie 2009 – decembrie 2012. În această calitate, a supervizat activitatea unor firme ce aveau ca obiect de activitate colectarea, decontaminarea, reciclarea sau distrugerea deșeurilor periculoase.
În firme a fost asociat fratele său, Daniel Peia. Firmele respective au plasat mii de tone de deșeuri periculoase, colectate de la mari producători, pe terenuri din București, Ilfov, Ialomița. Asociații lui Daniel Peia au fost arestați, în 2010. Fratele deputatului a fost audiat în calitate de martor. Ninel Peia nu a fost cercetat pentru autorizarea firmelor respective. Arestații au fost eliberați după câteva luni. O mare parte a deșeurilor toxice a rămas la locul lor.
Ninel Peia a declarat, pentru MEDIAFAX, că cei 16 angajați de la biroul său parlamentar sunt tineri care fac parte din organizația TSD Ilfov, el arătând că le dă posibilitatea să prindă experiență, având în vedere că unii au terminat studiile, iar alții sunt încă studenți.
Peia este la primul mandat de parlamentar. El este secretar la Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării. În luna august a.c., el i-a căutat pe aceștia tocmai în Taiwan, alături de alți trei colegi parlamentari, printre care Remus Cernea. Pentru acest demers, Peia s-a ales cu o sancțiune sub forma unui avertisment de la organizația PSD Ilfov, din care face parte.
La polul opus, deputatul PSD Georgian Pop, șeful Comisiei pentru controlul SRI, are doi angajați – doi consilieri și spune că, pe moment, îi ajung, dar ar mai putea angaja în viitor. El a precizat, pentru Mediafax, că parlamentarii americani au în jurul lor un staff alcătuit din 12-13 persoane.
Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că media de 3,7 angajați la un deputat este una foarte bună, el arătând că un parlamentar modern nu își poate desfășura activitatea fără câțiva consilieri buni și că modelul cu șofer și secretară a trecut.
Citește și: