Știre pozitivă Un nou succes înregistrat de Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică
ARCA a efectuat cu succes primul zbor de validare în cadrul Programului ExoMars Hight Altitude Drop Test (HADT), derulat împreună cu Agenția Spațială Europeană, se spune în comunicatul de presă al Agenției.
Lansarea a avut loc de pe țărmul Mării Negre și a avut ca obiect 3 containere presurizate conținând instrumentarul de electronică și comunicații, care va fi necesar pentru testarea parașutei cosmonavei ExoMars pentru viitoarele zboruri care vor fi realizate de ARCA.
Obiectivele au fost testarea la zbor a elementelor de avionică și comunicații, demonstrarea capacității de etanșare a containerelor, după aterizarea pe mare, precum și a capacității de a identifica și recupera containerele presurizate de pe suprafața mării.
Containerele presurizate, ridicate de catre un cluster de baloane, au fost lansate pe 16 septembrie, la ora 7:15 AM și urcarea a durat 90 de minute până la altitudinea de 24,4 km. La această altitudine containerele au fost desprinse sub o parașută dedicată de recuperare și au aterizat pe mare, douăzeci de minute mai târziu. Containerele și parașuta au fost recuperate de catre Marina Militară, la o distanță de 92 km de la punctul de lansare.
“Obiectivele acestei misiuni au fost atinse cu succes și avem mare încredere ca următoarele două zboruri in Programul ExoMars HADT vor avea aceeași finalitate. Cooperarea dintre ARCA și Agenția Spațială Europeană, Marina Militară Română, Forțele Aeriene și Agenția Română pentru Administrarea Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) a fost excelenta. “, a declarat Dumitru Popescu, Președintele ARCA.
Următoarele misiuni ARCA în cadrul acestui program constau în testarea parașutelor care vor permite aterizarea în siguranță pe suprafața Planetei Marte a navei spațiale ExoMars, în 2016. În acest scop, vor fi lansate două vehicule de test (Drop Test Vehicle sau DTV), cântărind peste jumătate de tonă fiecare. La altitudinea de aproximativ 30 km, acestea se vor desprinde de baloanele purtătoare și vor cădea, până vor atinge o viteză de 0.87 Mach. La această viteză transonică, DTV-ul va declanșa parașutele, pentru a le testa în zbor, în condițiile atmosferice simulate ale Planetei Marte. Datele de zbor vor fi transmise de la DTV la Centrul de Control și Comandă a Zborului aparținând ARCA.