Sentință TMB: Mircea Băsescu – arestat pentru 30 de zile

mircea basescu sandu anghel bercea mondialUPDATE sâmbătă, 21 iunie

Sentință TMB: Mircea Băsescu – arestat pentru 30 de zile

Judecătorii de la Tribunalul București au acceptat argumentele procurorilor DNA, care îi reținuseră, joi seara, pe Mircea Băsescu și acolitul acestuia, Marian Căpățână, dispunând, după o ședință de judecată care a durat peste 5 ore și deliberări de circa două ore, arestarea preventivă a celor doi pentru 30 de zile.

Mircea Băsescu a fost dus în arestul Poliției Capitalei, însă decizia Tribunalului București nu este definitivă și a fost contestată la Curtea de Apel de avocatul lui Mircea Băsescu, Nelu Tașcă, anunță Mediafax.

Mircea Băsescu este acuzat că, în perioada 20 februarie 2011 – 22 februarie 2012, ar fi primit 250.000 de euro de la denunțătorul Florin Anghel, prin intermediul lui Marian Căpățână, pentru ca, în urma intervenției sale la judecători, Sandu Anghel zis Bercea Mondial să scape de închisoare.

Sandu Anghel a fost condamnat pentru tentativă de omor după ce și-a înjunghiat un nepot.

Ulterior, pentru că Bercea Mondial nu a fost pus în libertate, Florin Anghel i-a dat alți 350.000 de euro lui Marian Căpățână, în același scop.

Conform familiei interlopului, o parte din bani ar fi ajuns la șeful statului, Traian Băsescu. Mai mult, Sandu Anghel pretinde că suma totală care s-ar fi dat ca mită pentru eliberarea sa este mai mare de 600.000 de euro, iar o parte din bani ar fi ajuns chiar la șefa DNA, fostul procuror general Laura Codruța Kovesi și la președinta Înaltei Curți de Casației și Justiție, Livia Stanciu. În urma acestei alegații, CSM a sesizat Inspecția Judiciară.

 

Articolul inițial

Mircea Băsescu – parte a unui grup de crimă organizată? Tinichelele care atârnă de coada fratelui președintelui țării

Proba legăturii oneroase dintre Mircea Băsescu, fratele președintelui țării, Traian Băsescu, și clanul interlopului Anghel Sandu (zis Bercea Mondial), Mircea Băsescu acționând ca un traficant de influență în Justiție, în favoarea interlopului, relevă implicații mai adânci.

Mircea Băsescu este prieten apropiat cu un al gen de interlop, să-i zicem „de stat” (vs Mondialul „privat”): Iulian Teșeleanu, șef de vămi în județul Constanța, milionar în euro. Mircea Băsescu, prin firmele pe care le conduce, lucrează intens cu vămile constănțene. Așadar, relația celor doi este în beneficiu reciproc… Băsescu Mircea și Teșelean au fost împreună la botezul nepotului lui Bercea Mondial. Acesta pare a fi un triumvirat al crimei organizate.

De-a lungul ultimilor ani, Mircea Băsescu a fost protagonistul mai multor scandaluri mediatice iscate de legăturile sale cu tot felul de persoane dubioase și afaceri necurate. Fratele președintelui a admis legăturile, dar, de fiecare dată, a negat cu obstinație că ar fi încălcat legile. Încearcă să o facă și de această dată, când probele care îl incriminează sunt atât de clare. La fel a procedat și șeful statului, care a negat orice discuție cu fratele său referitoare la sprijinirea lui Sandu Anghel în Justiție, cerându-le polițiștilor, procurorilor și judecătorilor implicați în cercetarea, arestarea și condamnarea interlopului să precizeze dacă s-ar fi făcut intervenții de către șeful statului sau în numele acestuia. Traian Băsescu a spus că are încredere în fratele său, care i-ar fi spus „încă de anul trecut” că ar fi fost șantajat; dar a decis să nu facă publică această versiune, pe de o parte fiindcă singura versiune corectă trebuie să fie a Justiției, iar pe de altă parte, fiindcă „s-a implicat într-o zonă cu oameni în care n-ar fi trebuit să se implice”.

Iată o trecere în revistă a câtorva dintre articolele pe care Gândul le-a publicat din anul 2006 încoace, sub semnătura autorului acestor rânduri și a foștilor colegi. Înainte de fiecare articol am precizat data apariției (articolele sunt reproduse în ordine cronologică). Am reprodus titlul și conținutul sau fragmente relevante din articolele respective.

16.11.2006
Firma lui Mircea Basescu, singura din Constanta care va exporta carne de pasare in UE
Firma condusa de fratele presedintelui Traian Basescu este singura unitate din judetul Constanta care va exporta produse din carne de pasare in Uniunea Europeana, de la 1 ianuarie 2007. SC PlusFood SRL, unde Mircea Basescu este manager general de la infiintare din 2002, are capital integral olandez si functioneaza in fosta Zona Libera Constanta Sud – Agigea. Directorul adjunct al Directiei Sanitar-Veterinare Constanta, dr. Gheorghe Dinca, a declarat ca societatea este unica din judet care indeplineste conditiile impuse de Uniunea Europeana privind standardele de igiena. In judetul Constanta mai exista doua firme de procesare la Medgidia si Mangalia si un abator la Lumina, in curs de modernizare. La nivel national, 36 firme vor exporta produse din carne de pasare pe piata comunitara si dupa aderarea la UE.

09.03.2007
Mircea Basescu face afaceri cu energie cu “desteptii” de la… Energy Holding
“Voi continua colaborarea cu Energy Holding. Nu ma intereseaza cui ii atrage presedintele atentia. Nu ma sfatuiesc si nici nu ii cer aprobarea fratelui meu pentru ceea ce fac. Contractul cu Energy Holding a fost incheiat pentru ca, in acel moment, au avut cea mai buna oferta. Oferta a fost transmisa patronilor olandezi, care si-au dat acordul pentru contract. Noi platim circa 87 de dolari pentru un MWh si suntem cel mai mare consumator din zona”
Mircea Basescu, director general Plusfood Constanta SRL
Incriminat dur de presedintele Traian Basescu si folosit ca argument forte in acuzele de coruptie la adresa premierului Tariceanu, intermediarul de electricitate Energy Holding este partener de afaceri al firmei Plusfood SRL, administrata de Mircea Basescu, fratele presedintelui. Contractul prin care Energy Holding a convenit sa livreze 3.600 MWh/an, la hala de procesare a carnii de pasare din Zona Libera Constanta apartinand Plusfood, a fost perfectat la data de 23.08.2005. Adica, tocmai in perioada in care Energy Holding renunta la grasul contract cu Alro Slatina, dupa interventiile in favoarea producatorului de aluminiu din partea presedintelui Basescu si a consilierului prezidential (pe atunci) Theodor Stolojan. In septembrie 2006, administratorul Energy Holding, Costin Alexandrescu, si directorul Plusfood, Mircea Basescu, au convenit prelungirea contractului cu un an si cresterea cantitatii de energie livrata la 4.650 MWh/an. Pretul contractat de Plusfood este de 87 de dolari/MWh. Pe piata contractelor bilaterale, energia se tranzactioneaza in prezent la circa 65 de dolari MWh.
Mircea Basescu si Maria Basescu, sotia presedintelui, sunt asociati la AMC Cros SRL, firma care acumulase in anul 2005 datorii la Fisc de 560 de milioane de lei, achitate abia in urma semnalelor din presa. Fratii Basescu au facut afaceri si cu inghetata, dar fabrica lor din Constanta, Prod Cros SRL, si-a incetat activitatea in vara anului trecut, din cauza spatiului neconform cu standardele UE.

10.03.2007
Presedintele sustine ca a aflat din presa de contractul fratelui sau cu Energy Holding
Presedintele Traian Basescu sustine ca a aflat din presa ca firma condusa de fratele sau a semnat un contract cu Energy Holding, companie pe care seful statului a acuzat-o, in repetate randuri, ca ar fi beneficiat de pe urma relatiilor politice pentru a obtine energie ieftina de la stat. “Am aflat azi, din sinteza de presa”, a declarat, ieri, Basescu, la Bruxelles, dupa reuniunea Consiliului European. “Nu vreti sa-l intrebati pe fratele meu? Nu imi raporteaza ce face”, a continuat presedintele. El s-a adresat apoi retoric jurnalistilor: “Dar puteti sa-mi spuneti daca are pret de Hidro sau pret normal”?

26.03.2007
Compania condusa de Mircea Basescu – in clubul exclusivist al celor patru firme care pot vinde preparate din carne in UE
Firma condusa de fratele presedintelui Basescu, Mircea Basescu, face parte din grupul exclusivist al firmelor de procesare a carnii, care au fost agreate pentru exportul pe piata comunitara. Din cele cateva mii de firme din tara de preparate de carne, doar patru au primit acceptul pentru vanzarea de produse in UE. Pe lista companiilor care indeplinesc conditiile europene de securitate alimentara figureaza si alte 26 de societati, dar pentru ca acestea au ca obiect de activitate si prelucrarea carnii de porc, problemele cu pesta porcina le impiedica deocamdata sa vanda pe piata comunitara.
Potrivit datelor de la Registrul Comertului, in 2005, Plusfood SRL, cu un numar mediu de 104 salariati, a realizat o cifra de afaceri de 9.284.624 RON si un profit net de 1.474.279 RON.

15.10.2007
Firma administrată de Mircea Băsescu – acuzată că folosește munca la negru
Plusfood, societatea cu capital olandez admi­nistrată de Mircea Băsescu, fratele preșe­dintelui țării, este pe lista celor care folosesc muncitori la negru. Acest lucru apare în scriptele sindicaliștilor portuari care, ieri, au blocat intrarea pe platforma portuară celor care nu au putut să arate că muncesc aici cu acte în regulă.
Sute de muncitori au fost opriți în zori să intre în Portul Constanța pentru că nu aveau la ei nicio legitimație de serviciu care să demonstreze că sunt angajați pe platforma portuară. Mulți dintre „ilegali” au fost coborâți din autobuze, microbuze sau dube – semn că firmele care îi folosesc lucrează în cadru organizat.
Inspectoratul Teritorial de Muncă din Constanța nu a participat la controlul efectuat la porțile Portului Constanța.
Contactat telefonic, Mircea Băsescu a negat acuzele sindi­caliștilor: „A fost o eroare. Toți angajații firmei au permise de lucru“

28.03.2009
Băsescu: Unde-i crima lui Popoviciu că a făcut o investiție de câteva miliarde?
Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, la Bușteni, că l-a cunoscut pe Puiu Popoviciu la Primărie, când a prezentat programul de investiție în nord. Băsescu a precizat că este “o eroare să blamezi o investiție de asemenea dimensiuni”.
Băsescu spune că fratele său nu a avut legături cu Popoviciu.
Întrebat dacă fratele său, Mircea Băsescu, are vreo legătură de afaceri cu Puiu Popoviciu, șeful statului a răspuns: “Nu are nicio legătură de afaceri, ați văzut declarația de aseară, și nu cred că mai era nevoie de o nouă întrebare. L-am cunoscut pe Puiu Popoviciu la Primărie, când a prezentat programul de investiții în nord”.

01.04.2009
Mircea Băsescu: „… ești un găozar ca alții, cum bine v-a zis frate-miu“
Mircea Băsescu, către reporterul Gândul: „Chiar dacă am fost marinar, știu toate șmecheriile astea. Dacă vrei, vii aicea și te învăț eu cum se fac. Ori îți faci meseria, ori ești un găozar ca alții, cum bine v-a zis frate-miu“.
Fratele președintelui României îi mulțumește într-un mod original președintelui GIP pentru acuzele la adresa sa: „Nu-i vom construi nici măcar o casă de veci lui Ciuvică“

Mircea Băsescu, fratele președintelui României, a fost acuzat ieri de Mugur Ciuvică, președintele Grupului de Investigații Politice (GIP) că a pus pe roate la Constanța o afacere tip Băneasa – Puiu Popoviciu. Mai precis, a fost acuzat că vrea să folosească terenuri agricole aparținând statului pentru a dezvolta o afacere imobiliară. Contactat de Gândul pentru precizări, Mircea Băsescu a răspuns în stil prezidențial la o întrebare simplă, adresată pe un ton politicos: „Chiar dacă am fost marinar, știu toate șmecheriile astea. Dacă vrei, vii aicea și te învăț eu cum se fac. Ori îți faci meseria, ori ești un găozar ca alții, cum bine v-a zis frate-miu”. Ulterior, Mircea Băsescu și-a găsit scuza pentru atitudinea sa în faptul că se face foc și pară la auzul numelui „Ciuvică”. Și n-a scăpat ocazia de a-i răspunde la acuze președintelui GIP cu o amenințare voalată: „Nu-i vom construi nici măcar o casă de veci lui Ciuvică”.

– Domnule Băsescu, veți schimba obiectul asocierii dintre Global Business & Investments și Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură (SCDP) din Constanța?

– În ce calitate să vă zic eu ce se va face sau ce nu se va face acolo? Eu nu sunt acționar la firma de care ziceți.

– N-ați avut niciodată nimic de a face cu Global Business & Investments?

– Doar mi-am dat cu părerea acolo, din prietenie cu acționarul principal…

– Vă referiți la prietenia cu fiul dumneavoastră?

– Domnule, eu văd că dumneata ești agresiv față de mine! Ești de partea lui Ciuvică… Dumneata știi că fecior’miu a intrat acolo acum o lună?

– În Registrul Comerțului scrie că Dragoș Băsescu are 85% din Global Business & Investments, deci este acționarul principal. Nu am cercetat istoricul firmei.

– Păi vrei să te învăț eu meserie? Eu, chiar dacă am fost marinar, știu toate șmecheriile astea. Dacă vrei, vii aicea și te învăț eu cum se fac. Ori îți faci meseria, ori ești un găozar ca alții, cum bine v-a zis frate-miu.

– Cred că v-ați ambalat degeaba. Intenția mea e să lămurim implicarea dumneavoastră și a fiului dumneavoastră în firmă. Mi-ați spus că aveți o relație de prietenie cu acționarul principal, acesta este fiul dumneavoastră și atunci am presupus că vă referiți la el. Înțeleg însă că e vorba de fostul acționar majoritar.

– Da, e vorba de administratorul firmei, Adriana Opreanu, cu care ne cunoaștem de 7-8 ani. Fecior’miu a terminat facultatea acum 3 ani, ea avea nevoie de un contabil la firmă și atunci i-am zis să-l ia pe Dragoș că e bun, a lucrat și la Deloitte… Vă rog să mă scuzați că m-am aprins mai devreme, dar mi se ridică tensiunea brusc, numai când aud numele Ciuvică. Acum câțiva ani, zicea că am luat gratis fabrica de înghețată, ori eu știu că am plătit 6 ani la ea de mi-a căzut părul din cap. Peste 200.000 de dolari, cu penalități, că un an n-am plătit și am avut penalități de întârziere… Iar acum sunt un simplu angajat al unei firme din Constanța. Nu înțeleg, fraților, ce aveți cu mine? Toată presa a sărit pe mine pentru contractul cu Energy Holding, dar adevărul e că olandezii m-au pupat pe frunte că au făcut economii. Și în scandalul ăsta, recent, cu arestarea lui Popoviciu, numele meu tot artificial apare. Nu l-am cunoscut în viața mea pe acest om. Încerc să-mi văd de treaba mea, nu fur, nu dau în cap la nimeni…

– Revenind la asocierea cu Stațiunea de Cercetare Pomicolă: în calitate de prieten al fostului asociat majoritar al firmei Global Business, ce puteți să-mi spuneți despre viitorul asocierii? Veți respecta termenii acesteia sau veți face investiții imobiliare, așa cum scrie în obiectul de activitate al firmei?

– Obiectul principal de activitate al firmei este managementul și consultanța – de acolo își ia banii. Nu-i vom construi nici măcar o casă de veci lui Ciuvică. Chiar acum sunt aici, în fața fermei, și vă pot spune că azi s-a terminat plantarea ultimilor piersici pe o suprafață de 20 de hectare. S-au investit între 50 și 100.000 de euro cu puieții, sistemul de irigație și gardul. La ideea stăpânului terenului, s-au plantat 6 specii de piersici, pentru a vedea cum se comportă aici, pe malul mării, iar producția ar putea începe abia peste vreo patru ani.

– Vă mulțumesc pentru precizări.

– Acum, la final, vă zic și eu, sincer, cu plăcere.

GIP cere anchetarea asocierii după modelul „Popoviciu” între o firmă controlată de fiul lui Mircea Băsescu și o instituție agricolă de stat

Grupul pentru Investigații Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, denunță prevederile asocierii între o firmă controlată de fiul lui Mircea Băsescu, fratele șefului statului, și o instituție agricolă de stat, susținând că aceasta este o nouă “Băneasa Investment” și cerând o investigație. GIP susține, într-un comunicat remis, miercuri, agenției MEDIAFAX, că, în decembrie 2006, “firma familiei Băsescu, Global Business & Investments”, a încheiat un contract de asociere în participațiune cu Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură (SCDP) din Constanța, instituție de stat.

GIP susține că Global Business & Investments este “deținută și administrată de copiii și apropiații lui Mircea Băsescu”, fratele președintelui Traian Băsescu fiind “implicat direct în activitatea acestei societăți”. Potrivit GIP, acționarul majoritar al SC Global Business & Investments SA este Dragoș Băsescu, fiul lui Mircea Băsescu și nepotul președintelui Traian Băsescu, el deținând 85 la sută din acțiuni și având calitatea de cenzor al societății. Restul de 15 la sută dintre acțiuni sunt deținute de Adriana Opreanu, care este și administratorul societății. Adriana Opreanu este director la firma SC Plusfood Constanța SRL, firma de procesare de carne de pui condusă de Mircea Băsescu. Raluca Băsescu, fiica lui Mircea Băsescu, este și ea, potrivit GIP, cenzor al Global Business & Investments.

SCDP este o instituție de stat care functionează în subordinea Academiei de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu Sisești” și în directa coordonare a Institutului de Cercetare-Dezvoltare Mărăcineni – Argeș, menționează GIP.

Contractul este încheiat pe o perioada de 15 ani, cu posibilitatea de prelungire, obiectul acestuia fiind “cercetarea științifică și producția în agricultură”. Potrivit datelor prezentate însă de GIP, conform alineatului 6.6 al articolului 6 din contract, obiectul de activitate poate fi completat oricând, într-o ședință extraordinară a Consiliului de Administrație.

Citând din contractul de asociere între cele două părți, pe care îl și dă publicității, GIP susține că “asociatul principal” SCDP are dreptul la 30 la sută din profit, iar “asociatul secundar” Global Business & Investments beneficiază de 70 la sută din profit. Contractul are ca obiect exploatarea agricolă a terenului, susține GIP, deși principalul obiect de activitate al Global Business & Investments este acela de “dezvoltare (promovare) imobiliară”.

În încheierea comunicatului, GIP solicită autorităților statului “anchetarea transferului celor 30 de hectare de teren ale Fermei Agigea”. (Mediafax)

02.04.2009
M. Băsescu, după ce l-a făcut pe ziaristul Gândul „găozar“: presa să își ceară scuze
Mircea Băsescu a intervenit telefonic la Antena 3 pentru a răspunde dezvăluirilor făcute de Mugur Ciuvică, președintele Grupului de Investigații Politice, care îl acuză de derularea unei afaceri de tipul Băneasa – Popoviciu, cu terenuri agricole care aparțin statului. Rugat de moderatorul emisiunii, Mihai Gâdea, să confirme dacă s-a adresat unui jurnalist de la Gândul cu apelativul „găozar”, patentat de fratele său, Traian Băsescu, Mircea Băsescu a confirmat, amuzat chiar. Astăzi, Mircea Băsescu a declarat ziaristului de la Gândul că-și menține scuzele verbale prezentate inițial, dar că nu își cere scuze pentru ce „a gândit“: „asta rămâne altă socoteală“.

Moderatorul Antena 3 a citat declarația din Gândul, uluit: „Deci ați spus așa: «Chiar dacă am fost marinar, știu toate șmecheriile astea. Dacă vrei, vii aicea și te învăț eu cum se fac. Ori îți faci meseria, ori ești un găozar ca alții, cum bine v-a zis frate-miu»“. „Da, probabil așa i-am spus reporterului”, a repetat Mircea Băsescu, adăugând: „Reporterul de la Gândul vorbea prostii”. Ulterior, invitat de o jurnalistă de la Evenimentul Zilei, prezentă în platou, să își ceară scuze ziariștilor pe care i-a jignit, Mircea Băsescu a refuzat.

În interviul de azi pentru Gândul, fratele președintelui a încercat să fie mai ponderat, afirmând că își menține scuzele verbale, dar că nu își cere scuze pentru… ceea ce a gândit. „Asta rămâne altă socoteală”. Adică, pur formal, Mircea Băsescu regretă că a gândit cu voce tare. Pe de altă parte, domnia sa afirmă că nu își va cere scuze altor jurnaliști față de care a greșit, decât, „eventual”, dacă toată presa care „înghite ca pelicanu’” informațiile își va cere scuze „poporului”, pentru ceea ce domnia sa consideră că ar fi „repetatele dezinformări”. Și exemplifică cu cazul Popoviciu, despre care spune că nu e convins că ar fi „hoț”, dar al cărui nume susține că nici măcar nu și-l amintește: „Acum o săptămână, ce scria Gândul despre mine, în legătură cu… ăăă… mereu uit cum îl cheamă, ăla din București… ăăă… tot așa cu terenuri, cu… Pop… Așa, Popoviciu. Scria un coleg al dumneavoastră. Nici măcar nu eram în țară”.

Mircea Băsescu își exprimă dezamăgirea că presa nu reflectă și lucrurile bune din această țară, cum ar fi afacerea pe care o păstorește în calitate de director.

– Ați citit tot ce am scris în ziarul Gândul de azi?

– Da, parcă am văzut. Da.

-Vă întreb pentru că aș vrea să lămuresc ceva. Am redat toată discuția pe care am avut-o, inclusiv faptul că dumneavoastră, la un moment dat, v-ați cerut scuze. Ulterior, însă, din emisiunea difuzată de Antena 3 și la care ați avut o intervenție în direct, am constatat că, practic, nu regretați ceea ce mi-ați spus. Aveți, în continuare, să-mi faceți un reproș?

-Credeam că noi, amândoi, ne-am lămurit de atunci, că v-am dat explicațiile necesare.

-Eu am crezut că v-ați dat seama că intențiile mele erau absolut justificate, că pur și simplu v-am sunat pentru lămuriri, așa cum au procedat și colegii mei de la Evenimentul Zilei, Realitatea TV și alte medii. Pe parcursul discuției, am crezut că v-ați lămurit și am luat de bune scuzele dumneavoastră, înțelegând că aveați o problemă cu domnul Ciuvică.

-Da, este corect.

-Dar în emisiune ați susținut, în continuare, că am debitat prostii și, ca atare, m-ați taxat. Și, prin urmare, considerați, în continuare, că nu este cazul să vă cereți scuze. Deci v-ați retras scuzele pe care mi le-ați prezentat anterior.

-Față de dumneavoastră, într-o formă sau alta, v-am cerut scuze, scuze care rămân, fără niciun fel de problemă, în niciun caz nu mi le retrag, am tot respectul pentru dumneavoastră. Într-adevăr, în discuția cu mine ați făcut niște afirmații incorecte, deci nu v-ați documentat corespunzător. Și atunci, și cu nervii de la Ciuvică și cu nu știu ce am spus, după care, după ce m-am lămurit – OK, nu poate să știe toată lumea chiar totul, nici eu nu am asemenea pretenții, ferească Dumnezeu, v-am prezentat scuzele mele. Chiar dacă nu sunteți informat sută la sută asupra unui subiect, asta nu înseamnă că trebuie să fiți jignit. Dar, în discuțiile de pe Antena 3, unde patru, sau cinci, sau șase, câți erau ei acolo, sar toți pe mine, de parcă aș fi fost ultimul borfaș din țara asta, era normal să mă enervez din nou și să am o asemenea reacție. Iar doamna aceea blondă, nu mai știu de la ce ziar era, care avea pretenția să-mi cer scuze de la toți ziariștii, mai are de așteptat până să se întâmple așa ceva. Întâi să-și ceară toți ziariștii scuze de la poporul ăsta și după aia, eventual, le voi cere și eu la cei față de care am greșit. Dar, pentru dumneavoastră, personal, v-am prezentat scuzele mele și v-am explicat în ce condiții m-am exprimat așa.

-Cred, totuși, că a rămas o nelămurire. Haideți să vă redau exact discuția pe care am avut-o: „- În ce calitate să vă zic eu ce se va face sau ce nu se va face acolo? Eu nu sunt acționar la firma de care ziceți”. Ați afirmat dumneavoastră. Iar eu v-am întrebat: „- N-ați avut niciodată nimic de – a face cu Global Business & Investments?”. „- Doar mi-am dat cu părerea acolo, din prietenie cu acționarul principal…”. „- Vă referiți la prietenia cu fiul dumneavoastră?”. „- Domnule, eu văd că dumneata ești agresiv față de mine! Ești de partea lui Ciuvică… Dumneata știi că fecior’miu a intrat acolo acum o lună?”. Așadar, dumneavoastră v-ați exprimat la timpul prezent, iar eu am continuat discuția la timpul prezent. Puteați să vă referiți la prietenia cu acționarul principal din acest moment, adică fiul dumneavoastră. Nu trebuia decât să precizați că vă refereați la prietenia cu fostul acționar principal. Dar dumneavoastră v-ați inflamat și ați rămas cu impresia că pur și simplu eram neinformat.

-Ați mai făcut o confuzie. Ați spus că și fiica mea este asociat în firmă.

-Dumneavoastră faceți o confuzie. Eu nu am pomenit de fiica dumneavoastră în discuție.

-Probabil greșesc eu. Deși eu știu că în minte asta am avut, că nici măcar nu v-ați dus la Camera de Comerț să vă documentați ca lumea. Și la asta m-am referit când v-am spus să veniți la Constanța să vă învăț cum să faceți. În orice caz, pentru modul în care am vorbit cu dumneavoastră, mi-am cerut scuze. Care e problema dumneavoastră, ce doriți acuma? Eu mi-am cerut scuze pentru modul în care am vorbit. Modul în care am gândit rămâne altă socoteală.

-Și considerați, în continuare, că ați gândit corect.

-Probabil că da. Dar rămâne de văzut. Pentru că vorbeați despre niște lucruri despre care nu aveați informații și e dreptul meu să gândesc ce vreau.

-Considerați că toată presa înghite pe nepusă masă, ca să zic așa, toată informația prezentată de domnul Ciuvică…

-Așa a luat-o, a înghițit-o… Așa cum ați înghițit o grămadă de altele. Acum o săptămână, ce scria Gândul despre mine, în legătură cu… ăăă… mereu uit cum îl cheamă, ăla din București… ăăă… tot așa cu terenuri, cu… Pop…

-Popoviciu.

-Așa. Scria un coleg al dumneavoastră. Nici măcar nu eram în țară. Rămân la afirmația că, de foarte multe ori, presa le înghite… ăăă… nu vreau să vă jignesc, dar formula asta este: le înghite ca pelicanu’. Mai ales dacă pot aduce cumva atingere președintelui țării. Repet, nu fac politică, nu am nimic cu nimeni, nu vă cunosc pe dumneavoastră personal și de aceea mi-am cerut scuze pentru că am vorbit urât. Dar lăsați-mi dreptul de a gândi cum vreau eu, așa cum și eu vi-l las să gândiți cum doriți. Nu am nimic personal cu dumneavoastră, sunt convins că dacă ne-am întâlni prin Constanța sau București v-aș strânge mâna și v-aș dori toate cele bune.

-Vă mulțumesc, asemenea. Vă rog, în încheiere, să precizați pentru ce considerați că ziariștii ar trebui să-și ceară scuze populației.

-Pentru numeroasele dezinformări.

-Vă referiți strict la cele care vă vizează pe dumneavoastră?

-Nu numai la acestea. Cele care mă vizează pe mine sunt mai mult sau mai puțin importante. Important e că munciți, de fapt, dumneavoastră, ziariștii, pentru poporul ăsta. Arătați-mi un ziar măcar care să scrie ceva de bine în România asta. Știți că eu conduc o fabrică, sunt angajat ca orice angajat, n-am nicio acțiune, nicio participare. Sunt angajat la o fabrică, nu-i dăm numele ca să nu-i facem publicitate, unde sunt o sută treizeci și doi de angajați, care sunt duși cu autobuzul acasă și aduși cu autobuzul la fabrică, care primesc o masă caldă, aici, cu două feluri de mâncare. Văd meniul și-l stabilesc eu, personal, săptămânal. Salariile sunt acceptabile.

Tot ce se face în fabrica asta, se face numai pentru export și dacă veți veni la mine la birou, o să vedeți vreo douăzeci de certificate ISO și altele. Toate obținute de oamenii ăștia – să știți că sunt români toți. N-am auzit dom’le o vorbă bună în presa noastră… Nu vreau să-mi fac reclamă, în niciun caz, nu e fabrica mea, e un grup olandez, n-am de ce să le fac reclamă lor… Dar căutăm răul oriunde și chiar dacă nu există, îl inventăm, dacă spune un Ciuvică sau altcineva că a găsit el o hârtie, „ia uite ce se întâmplă, ia uite Băsescu face la fel ca Popoviciu în București.” Domnule, dacă a existat un hoț, nu înseamnă că toți ceilalți 21 de milioane sau câți om mai fi acuma suntem hoți. Și nici de ăla nu sunt convins că a fost hoț.

21.08.2009
Traian Băsescu: I-am cerut fratelui meu să iasă din firma care face afaceri cu armament. Să fiți siguri că eu azi-noapte am aflat
Președintele Traian Băsescu se distanțează de fratele său, căruia i-a luat apărarea în permanență până acum. Administrația Prezidențială a dat, vineri dimineața, un comunicat în care se spune că șeful statului „regretă că un membru al familiei sale este acționar al unei firme cu activități legate de domeniul militar”. Conform Palatului Cotroceni, președintele a primit asigurări că firma respectivă nu a fost implicată în contracte cu produse militare. „De asemenea, președintele i-a solicitat domnului Mircea Băsescu să renunțe imediat la calitatea de acționar în respectiva firmă”, se mai spune în comunicat.

Tot în premieră, șeful statului a mulțumit presei „pentru semnalarea acestui caz” și și-a exprimat din nou „regretul pentru situația creată”.

Fratele președintelui Traian Băsescu, Mircea Băsescu, s-a asociat cu șefii industriei de apărare într-o firmă de tehnică militară, asociații săi recunoscând că așteaptă sprijin de la Cotroceni pentru mari contracte. Cu o cotă de 30% Mircea Băsescu este, de două luni, acționar al firmei Defence Security and Intelligence Co, alături de generalul (r) Ion Eftimie Sandu (5%), fost locțiitor al Departamentului Arme din Ministerul Apărării, de Maria Cazacu (5%), fiica lui Aurel Cazacu, directorul Direcției de Apărare din Ministerul Economiei și Romeo Oiță și Grigore Geamănu, cu câteva 30 la sută, potrivit ziarului „Bursa”.

Deși inițial Mircea Băsescu a negat implicarea în afaceri cu armament, Aurel Cazacu a recunoscut că are în vedere inclusiv consultanță pentru modernizarea de 500 de milioane de euro a fregatelor, având în vedere relațiile pe care le are, la Cotroceni, fratele șefului statului. „Este o garanție. Vine o mare firmă și zice «dom’le vreau să ajung acolo, undeva la Cotroceni». Ok, dânsul are ocazia să ajungă să-l ducă acolo. Pentru că ne va fi bine”, spune Cazacu.

21.08.2009
Cum a ajuns Băsescu-fratele în mega afacerile cu arme ale băieților deștepți. Băsescu-președintele oscilează între scuze și complot
Chiar dacă nu are încă activitate, fiind încă în procesul de obținere a tuturor autorizațiilor necesare, Desintco urma să fie implicată în afaceri cu Armata, după cum au recunoscut chiar doi dintre patronii firmei, personaje-cheie în cercurile militare. Aceștia, împreună cu un alt partener din Desintco sunt asociați și într-o altă firmă, GPSS SRL, care a organizat, recent, un important eveniment militar la Constanța, în colaborare cu Ministerul Apărării și care s-a bucurat de prezența consilierului prezidențial pe probleme de apărare, Iulian Fota.
Filmat de Antena 3 cu camera ascunsă, Mircea Băsescu afirma, într-un material publicat, joi seară, pe site-ul postului, că nu este asociat cu niciun general și că nu se pricepe la armată. Nici la vederea documentelor printate de pe site-ul Registrului Comerțului, care atestă faptul că este acționar alături de ceilalți patru în firmă, Băsescu nu admite parteneriatul. Să vedem cum stau în realitate lucrurile.
Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma Defense, Security and Intelligence CO – Desintco SRL are ca obiect principal de activitate „activități de consultanță și management”. Firma Desintco s-a înființat pe 26 iunie 2009, prin transformarea unei agenții de turism – Envy Tour Travel din Voluntari, Ilfov, care avea un singur asociat, în persoana Alinei Oiță. Romeo Oiță, tatăl Alinei este președintele Patronatului Serviciilor de Securitate și a luat locul fiicei sale în Desintco, rezervându-și o cotă de 30% din părțile sociale.
Alături de Oiță și de Mircea Băsescu (asociat tot cu 30%) în firmă au intrat alte trei personaje cu carieră sau conexiuni militare, în țară și în SUA.
Ion Eftimie Sandu, (5% din afacere), a fost locțiitorul șefului Departamentului de Armament din MApN începând din 2007, an în care a și fost avansat la gradul de general maior de președintele Băsescu. Din februarie 2009, a trecut în rezervă. A mai fost membru în consiliile de administrație ale celor mai importante companii din industria de apărare: Aerostar, IAR Ghimbav, Avioane Craiova și Uzina Mecanică Plopeni.
Maria Cristina Cazacu (5%), fiica lui Aurel Cazacu, actualmente director în Ministerul Economiei, fost președinte Romarm, fost șef al Romtehnica, fost membru în Consiliul de Administrație la IAR Ghimbav, Eurocopter România, Romaero, Avioane Craiova și Romarm;
Cristian Andrei Grigore Geamănu (30%), vicepreședinte pe Europa de Est al General Defence Co USA. Este singurul asociat pe care Mircea Băsescu a admis că îl cunoaște.

Câteva stranii coincidențe

Ca președinte al României și deci președinte al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), Traian Băsescu are un cuvânt decisiv în aprobarea programelor de înzestrare ale Armatei. Mircea Băsescu s-a asociat cu șefi din industria de apărare și cu reprezentanți ai unor mari companii americane din industria de armament și tehnică militară la doar o lună după ce CSAT a discutat despre înzestrarea armatei în următorii ani și după ce Ministerul Apărării Naționale a anunțat demararea licitației pentru modernizarea celor două fregate britanice, achiziționate în 2002, modernizare al cărei cost este estimat la o jumătate de miliard de euro. Aurel Cazacu, a cărui fiică este în Desintco, este unul dintre cei responsabili pentru achizița scandaloasă a celor două fregate.

Sumele necesare dotării Armatei Române cu tehnică la standarde NATO, se ridică la circa 10 miliarde de euro în următorii ani 5-6 ani.

Foarte recent (14-16 august), Cristian Geamănu, Romeo Oiță și Ion Eftimie Sandu, adică partenerii de afaceri din Desintco ai lui Mircea Băsescu au organizat, la Constanța, cu mare fast, expoziția „Naval Defence”, eveniment la care MApN a fost co-organizator și la care au participat nume grele ale industriei de armament din întreaga lume. În cadrul Expoziției, reprezentantul BAE System (compania britanică ce a cumpărat fregatele cu 200.000 de lire de la marina britanică și le-a vândut marinei românești pentru circa 120 de milioane de lire) a afirmat că firma sa ar trebui să fie cea desemnată pentru modernizarea fregatelor.

23.08.2009
Afacerea Băsescu – Desintco: premise, fapte, concluzii
Ițele afacerii Desintco par extrem de încurcate, deși faptele sunt clare. Pornind de la premisele acestei afaceri, Gândul vă prezintă o sinteză a faptelor, în succesiune cronologică.

Premisele afacerii Desintco

1. Pe 20 decembrie 2009 expiră mandatul președintelui Traian Băsescu. Înainte de acest termen, vor fi organizate alegeri prezidențiale. Mandatul actual al lui Traian Băsescu poate fi singurul sau primul.
2. Ca stat membru NATO, România este obligată să își doteze Armata la standardele Pactului Nord-Atlantic. Chiar dacă a fost întârziat de criza globală, planul de înzestrare al Armatei române va trebui pus în aplicare, la un cost estimat de peste 10 miliarde de euro, în următorii 5-6 ani.
3. Ca președinte al României și deci președinte al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), Traian Băsescu are un cuvânt decisiv în aprobarea programelor de înzestrare a Armatei.
4. Statele Unite și mai ales firmele din țara – lider mondial și lider NATO au un interes evident în contractele viitoare de înzestrare a Armatei române.
5. Mircea Băsescu este „veriga slabă” a familiei Băsescu. S-a implicat cu nonșalanță în diverse afaceri dubioase (Plusfood – Energy Holding, Global Business & Investments – Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură din Constanța).
6. PDL pregătea un atac dur la adresa PSD, acuzând suplimentarea contractului EADS cu 300 de milioane de euro.

Faptele – în ordine cronologică

1. 4 februarie 2009. Se înființează Envy Tour Travel SRL, cu unic acționar Alina Oiță, fiica lui Romeo Oiță. Oiță tatăl este fost ofițer SPP, fost consilier al lui Nicolae Văcăroiu (președinte al Curții de Conturi fost prim-ministru, fost președinte al Senatului), absolvent al Colegiului Național de Apărare și al Academiei Naționale de Informații, reprezentant din 2007 al Navigator Development LLC (grup american implicat în industria aviatică și aeronautică).

2. 30 aprilie 2009. Aurel Cazacu, director (demisionar) în Ministerul Economiei, fost președinte Romarm, fost șef al Romtehnica, membru în Consiliul de Administrație la IAR Ghimbav, Eurocopter România, Romaero, Avioane Craiova și viitor asociat Desintco, participă, la New York, alături de generalul în rezervă Constantin Degeratu, consilier prezidențial la Departamentul Securității Naționale, la Forumul de Parteneriat Strategic Româno-American.

3. 26 iunie 2009. Envy Tour Travel se tranformă în Defence, Security and Intelligence – Desintco SRL, avându-i ca sociați pe Mircea Băsescu (30%), Romeo Oiță (30%), Ion Eftimie Sandu, (5%) Maria Cristina Cazacu, fiica lui Aurel Cazacu (5%), și Cristian Andrei Grigore Geamănu (30%). Ultimul este vicepreședinte pe Europa de Est al General Defence Co USA și singurul asociat pe care Mircea Băsescu a admis că îl cunoaște, fiind, așadar, cel care i-a și făcut propunerea de asociere în Desintco.
În ce-l privește pe Ion Eftimie Sandu, a fost locțiitorul șefului Departamentului de Armament din MApN începând din 2007, an în care a și fost avansat la gradul de general maior de președintele Băsescu. Din februarie 2009, a trecut în rezervă. A mai fost membru în consiliile de administrație ale celor mai importante companii din industria de apărare: Aerostar, IAR Ghimbav, Avioane Craiova și Uzina Mecanică Plopeni.
Fiica lui Aurel Cazacu, mai este actionară în alte trei firme, printre care Technical Management Consulting International SRL (TMCI), al cărei obiect principal de activitate este identic cu al Desintco, respectiv consultanța pentru afaceri și management. În TMCI, Maria Cazacu îl are ca partener pe Alexandru Ioan Plăviciosu- contraamiral în retragere, fost director al Institutului de Tehnică Militară.

4. 14-16 august 2009. Geamănu, Oiță și Cazacu, ca reprezentanți ai firmelor în care sunt implicați, împreună cu Ministerul Apărării Naționale, prin secretarul de stat Aurel Lascu, șeful Departamentului Armament, organizează, la Constanța, expoziția Naval Defense. Invitat, președintele României l-a trimis să-l reprezinte pe consilierul său pe probleme de apărare, Iulian Fota.

5. Vineri, 21 august 2009. După dezvăluirea afacerii Desintco în ziarul Bursa, mass-media este bombardată cu un val de declarații din partea actorilor implicați. Președintele Traian Băsescu începe prin a da un comunicat oficial prin care anunță că i-a cerut fratelui său retragerea din afacere; urmează „urecherea” publică a lui Mircea Băsescu („Dacă fratele meu se mai bagă într-o firmă din asta dubioasă s-ar putea să nu mai candidez (…) De dușmani de poți apăra, dar este extrem de greu să te aperi de propriul frate”); în fine, spre seară, Traian Băsescu lansează ipoteza unui complot politic: „Fratele meu a semnat pentru o firmă și a fost înregistrat în altă firmă. (…) În mod paradoxal și foarte interesant, unul dintre asociații firmei, se duce la televizor și primul lucru pe care-l are de spus este că trebuie să-l ia pe fratele președintelui ca să ajungă mai ușor la Cotroceni. Mai sunt lucruri interesante cu această firmă, care întâmplător a ieșit de la Registrul Comerțului acum două zile și imediat a fost prezentată la televiziune”. Președintele s-a referit la faptul (confirmat de Mircea Băsescu și chiar de trio-ul Geamănu-Oiță-Cazacu) că fratele său semnase actele pentru asocierea în firma Exhibition Aircraft Defence and Security – EADS, dar s-ar fi trezit în Desintco. Ceilalți asociați au precizat că schimbarea denumirii firmei a fost impusă de suprapunerea inițialelor EADS cu ale concernului european implicat în securizarea frontierelor României.

6. Sâmbătă, 22 august 2009. Aurel Cazacu demisionează din funcția de director în Ministerul Economiei, la solicitarea ministrului Adriean Videanu. Deși, la solicitarea sa, Maria Cazacu ieșise din Desintco, iar el însuși declarase că a luat distanță de partenerii săi, Aurel Cazacu a făcut precizări care arată că era un cap al afacerii: „M-aș folosi de oricine să mă poată introduce undeva, (…) Da, numele dânsului (al lui Mircea Băsescu – n.r.) reprezintă o garanție de seriozitate”.
Premierul Boc a salutat demisia lui Cazacu, precizând că românii ar trebui să fie liniștiți, pentru că Desintco nu a apucat să utilizeze bani publici.

7. Duminică, 23 august 2009. Surse din PDL dezvăluie o strategie de contraatac a partidului, centrată pe ideea că scandalul Desintco a fost generat de PSD, instrumentul fiind Aurel Cazacu, care ar fi livrat presei documente și a dat și declarații explicite, care practic îl incriminează pe Mircea Băsescu și, prin ricoșeu, pe Traian Băsescu. Miza atacului ar fi distragerea atenției de la un „tun” de 300 de milioane de euro, pe care PSD l-ar da prin suplimentarea contractului de securizare a frontierelor, încheiat cu EADS, în 2004. Suplimentarea ar fi fost deja parafată prin semnătura social-democratului Șerban Nicolae, secretar de stat în Ministerul Administrației și Internelor.

27.08.2009
Băsescu, despre acuzațiile la adresa fratelui său: „O manipulare politico-mediatică pentru discreditarea statului”
După trei zile de tăcere, președintele Traian Băsescu a calificat, joi dimineața, atacurile presei la adresa fratelui său drept „o campanie de discreditare sistematică” a unor instituții ale statului. Șeful statului a făcut această afirmație într-un comunicat al Administrației Prezidențiale intitulat „Precizări pe tema speculațiilor privind transporturi ilegale de armament și legături cu organizații teroriste”. În comunicat, Băsescu nu face absolut nicio referire la fratele său, repetând în schimb faptul că aceste acuzații subminează nu încrederea în familia prezidențială, ci în stat. „Președintele României, Traian Băsescu constată că, în ultimele zile, unii politicieni și persoane asociate acestora desfășoară o campanie de discreditare sistematică a unor instituții ale statului. Președintele Traian Băsescu îi asigură pe români că instituțiile statului au capacitatea de a gestiona problemele care țin de siguranța națională”, se arată în documentul citat.
Șeful statului pare preocupat să absolve serviciile secrete de orice vină, întrucât precizează că a fost informat de „instituțiile statului cu privire la speculațiile fără legătură cu realitatea lansate în aceste zile”. În final, Băsescu anunță că va dezvălui publicului miza reală a scandalului: „Președintele României va explica la momentul oportun ce se află în spatele manipulării politico-mediatice care vizează discreditarea statului”.
Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu l-a acuzat, luni, pe Mircea Băsescu, fratele președintelui, că ar fi fost implicat în livrări ilegale de arme către organizații teroriste din Africa. Subiectul a fost preluat de principalele canale de știri și de către unele ziare, dar dovezile prezentate până acum nu au reușit să probeze această acuzație.
Cinci vapoare cu muniție și explozibili sosite din Thailanda au fost ancorate în portul Constanța, în luna decembrie 2008. Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu susține că operațiunea a fost dirijată de Mircea Băsescu. Destinația finală a încărcăturii importate de ROMARM era UM Băbeni din jud. Vâlcea. „Acolo, explozibilii și muniția, în loc să fie distruși, ar fi fost reambalate. În scurt timp, a avut loc exportarea acestora, fiind utilizat drept intermediar și cărăuș S.C. ROMAGRO CEREAL SRL. Operațiunea s-a realizat tot pe cale maritimă, fiind asigurată din nou de Mircea Băsescu“.

27.08.2009
EXCLUSIV – Mircea Băsescu: „Nu am fost conștient că-mi voi expune fratele. Acum regret“
Mircea Băsescu a acceptat să dea acest interviu doar pe e-mail, evitând o confruntare directă cu ziaristul Gândul. El încearcă să explice cum a ajuns să fie asociat cu personaje care fac afaceri extrem de profitabile cu statul român. Mircea Băsescu nu își găsește nicio vină legală sau morală. Tot astăzi, președintele Traian Băsescu a avut o nouă reacție legată de acest scandal. El susține că e vorba de o „manipulare politico-mediatică pentru discreditarea statului“ și anunță că va explica „la momentul oportun“ cine se află în spatele acesteia.

„Pe dl. Geamănu l-am întâlnit acum aproximativ 10 ani, la fabrica de înghețată“

Referitor la asociații din Desintco, Mircea Băsescu a admis, inițial (pentru un post de televiziune), că îl cunoaște doar pe Cristian Geamănu. Din declarațiile ulterioare, reiese că i-ar cunoaște și pe alți doi asociați. Noi l-am rugat să detalieze: „Pe dl. Geamănu l-am întâlnit acum aproximativ 10 ani, la o intervenție la o defecțiune la fabrica de înghețată. Pe dl. Oiță, acum vreo doi ani, cu ocazia unei vizite a acestuia la societatea unde sunt director, în portul Constanța. Pe dl. Cazacu, de două sau trei ori, la niște recepții și întruniri ale US Navy League. Pe ceilalți nu îi cunosc”. Cristian Geamănu susține că se cunoaște cu Mircea Băsescu din 1986, adică de 23 de ani! De 12 ani l-ar cunoaște și pe Traian Băsescu, pe atunci ministru al Transporturilor. Mircea Băsescu precizează că Geamănu și Romeo Oiță sunt cei care l-au invitat să li se alăture în firma Exhibition Aircraft, Defence & Security SRL (EADS) și pretinde că aceștia nu l-au informat despre schimbarea numelui societății în Defense, Security and Intelligence Co – Desintco SRL, până vineri, 21 august.

„Sunt om de afaceri și mi s-a părut o oportunitate de a mă implica într-o afacere legală“

Care a fost scopul intrării lui Mircea Băsescu în EADS/Desintco? „Sunt om de afaceri și mi s-a părut o oportunitate de a mă implica într-o afacere legală”. Să vedem ce zice și Aurel Cazacu: „Afacerile sunt afaceri. Dacă dânsul (Mircea Băsescu – n.r.) poate să ne aducă o afacere…. Numele lui Mircea Băsescu reprezintă o garanție. Suntem în momente de criză. M-aș folosi de oricine să mă poată introduce undeva, să atrag o firmă străină să facă o investiție aici”.

„Organizarea de expoziții nu poate să afecteze ima­ginea niciunui președinte de stat“

La întrebarea dacă, în momentul în care a semnat pentru EADS/Desintco, a fost conștient de existența unor incompatibilități, respectiv a unor riscuri de expunere publică, de afectare a imaginii fratelui său, răspunsul a fost categoric: „Nu. Organizarea de expoziții nu poate să afecteze imaginea niciunui președinte de stat”. Totuși, Mircea Băsescu spune că regretă că a intrat în afaceri cu Cazacu, Geamănu și Oiță, pe care acum îi poate bănui de scopuri ascunse prin cooptarea sa în firmă.

„Eu sau societatea la care sunt director nu avem niciun utilaj care ar putea manipula un container“

Deși afacerea Romagro (trafic internațional ilicit de muniție și explozibili în care Mircea Băsescu ar fi implicat) a apărut imediat după afacerea Desintco, fratele președintelui nu crede că cele două dezvăluiri de presă sunt legate: „Motivele minciunilor domnului Sorin Roșca Stănescu (cel care a dezvăluit, pe propriul blog, afacerea Romagro, acuzându-l pe Mircea Băsescu de trafic de arme – n.r.) sunt cu totul altele.

Mircea Băsescu se delimitează total de afacerea Romagro. „Eu sau societatea la care sunt director nu avem nici un utilaj care ar putea manipula un container. Cu siguranță, dl. Purcărea face o confuzie, care vine din faptul că nu este foarte familiarizat cu portul Constanța. Domnia sa m-a întrebat dacă îi pot descărca containerele. De bună credință, i-am recomandat un operator portuar de la dana unde urma să acosteze nava. Acest operator este APM Terminal (operatorul în portul Constanța al firmei Maersk). În portul Constanța, agentul navei se ocupă de obținerea unei dane pentru operarea navei și tot el contractează compania care va încărca sau descărca nava. Eu, pur și simplu, am avut o discuție cu domnul Purcărea în sensul celor relatate mai sus”.

„Firma lui Mircea Băsescu a asigurat descărcarea containerelor cu armament și muniție, dar el nu știa ce se afla în acele containere, pentru că eu nu am avut legături cu Mircea Băsescu. Nu îl cunosc ca persoană”, a afirmat Cornel Purcărea.

30.01.2010
Mircea Băsescu a botezat-o pe nepoata interlopului Bercea Mondialu’
Fratele șefului statului, Mircea Băsescu, a botezat-o, sâmbătă, pe nepoata lui Sandu Anghel, cunoscut drept Bercea Mondialu, botezul desfășurându-se la o biserică din Constanța.

Botezul, la care au fost nași Mircea Băsescu și soția sa, Doina, a avut loc în prezența a aproximativ 30 de persoane, la biserica din cartierul “Kilometrul 4-5” din Constanța, unde locuiește fratele președintelui.
Nu este pentru prima oară când Bercea Mondialu’ are parte de nași celebri. Theodor Stolojan i-a botezat un fiu controversatului om de afaceri, în urmă cu șase ani.

01.02.2010
Mircea Băsescu: L-am cunoscut pe Bercea Mondialu’ cu opt zile înainte de botez. Când botezi un copil, fie și copil de țigan, faci o faptă care te apropie de Dumnezeu
Mircea Băsescu, fratele președintelui Traian Băsescu, susține că l-a întâlnit pe Anghel Sandu, cunoscut drept Bercea Mondial, cu numai opt zile înainte de a-i boteza nepoata, că nu l-a interesat faptul că acesta este “țigan” și că Traian Băsescu nu are de ce să se supere.

“Bercea Mondial, dacă fură mâine, nu o să-l scap eu de poliție pentru că i-am botezat nepoțica. În niciun caz fratele meu nu ar avea de ce să se supere sau să fie deranjat pentru că am botezat un copil de țigan. În schimb, unele televiziuni au ales să trateze subiectul în nuanțe rasiste”, a declarat Mircea Băsescu, într-un interviu apărut în ziarul “Ring”.

Mircea Băsescu a relatat că l-a cunoscut pe Bercea Mondial cu opt zile înaintea botezului, acesta venind la firma sa însoțind o cunoștiință a fratelui șefului statului.

“Povestea e una cât se poate de simplă și s-a petrecut cu fix opt zile înainte de botez. Pe acest om, pe Bercea Mondialu’, cum i se spune, l-am cunoscut prin intermediul unui prieten mai vechi. Prietenul acesta m-a sunat într-o zi și mi-a spus că trece pe la birou să vorbim despre unele probleme tehnice de la fabrică. Mi-a mai zis că vine împreună și cu acest Bercea Mondialu’ și n-am avut nimic împotrivă, mai ales că pe moment nu știam de unde să-i iau numele. Oricum, omul ăsta nu a venit să facă afaceri cu piept de pui la mine la firmă. Pur și simplu a venit aici însoțit de un prieten de-al meu. Cei doi se cunosc pentru că vin din aceeași zonă, sunt amândoi de pe lângă Slatina”, a povestit fratele președintelui țării.
“Glumind, aș spune că Bercea Mondialu’ m-a păcălit puțin. Cred că a fost doar noroc pentru că m-a întrebat și în secunda doi am fost de acord. Mi-a zis că durează puțin, că o să fie ceva restrâns, da’ uite că până la urmă tot a ieșit scandal”, a mai spus fratele lui Traian Băsescu.

18.02.2011
Bercea Mondialu, finul lui Mircea Băsescu, cercetat pentru tentativă de omor. El și-a înjunghiat un nepot

20.02.2011
Averile vameșilor din Constanța. Mircea Băsescu, despre vameșul milionar Teșeleanu: Nu pot să spun cu câți oameni am făcut revelioane și dacă unii sunt prin pușcării sau sunt miniștri
O analiză gândul, pe care o puteți citi în continuare, arată că există contradicții flagrante între averile trecute în documente și venituri. Și tot mai jos puteți citi povestea unuia dintre cei mai importanți oameni din sistemul vamal din zonă, milionarul în euro Iulian Teșeleanu, șeful vămii Mihail Kogălniceanu, Constanța, fost șef al Vămii Agigea.

Despre Teșeleanu cel mai bine vorbește prietenul său, Mircea Băsescu. Fratele președintelui Traian Băsescu a declarat, duminică, pentru gândul, că Iulian Teșeleanu este prietenul său și este “o persoană corectă și onestă”.

Averea lui Teșeleanu

Teșeleanu a încasat din salarii și stimulente, în anul 2007, echivalentul a 160.000 de euro. În anul 2009, Teșeleanu a încasat doar 23.000 de euro – de 7 ori mai puțin. În 2010, veniturile sale salariale au continuat să scadă. Cu toate acestea, nu renunță la funcție, ca și alți colegi ai săi din ale căror declarații de avere reiese că și-au asigurat de pe acum o bătrânețe liniștită.

• Conform ultimei declarații de avere (aprilie 2010), Iulian Teșeleanu deține două terenuri intravilane în Constanța, însumând 10.500 mp, cumpărate în anii 2007 – 2008, un apartament de 130 mp, în Constanța, cumpărat în 2006, un autoturism Infinity, cumpărat în 2007, bijuterii de 40.000 de lei, 230.000 de euro în conturi, 380.000 de euro în acțiuni.

Până în luna mai a anului 2010, Teșeleanu era șeful Vămii Constanța-Sud (Agigea). Atunci, a fost mutat la vama Galați și apoi la vama Kogălniceanu. “Pe hârtia lui nu scrie motivul transferului. Nu se spune nimic de mutare disciplinară. E un transfer în interes de serviciu”, a declarat, pentru gândul, Rentea Gabriela, purtătorul de cuvânt al Direcției regionale pentru accize și operațiuni vamale Constanța (DRAOVC).

Dosarul “tona de cocaină”

Teșeleanu a fost audiat doar ca martor în procesul judecării celor trei traficanți care au încercat să asigure tranzitul a 1.203,9 kilograme de cocaină având puritatea 90%, valorând 100 de milioane de euro, dinspre Brazilia, prin România, cu destinația finală Spania. Cantitatea respectivă a fost capturată la 30 ianuarie 2009, o dată cu arestarea traficanților, iar alte 3,9 tone de cocaină, ce urmau să parcurgă același traseu, au fost capturate, ulterior, în Brazilia.

Cei trei traficanți au fost condamnați, în decembrie 2010, la pedepse cu închisoarea de la 22 la 24 de ani. Avocații apărării s-au luptat din greu să îl aducă pe Teșeleanu în boxa acuzării, argumentul lor forte fiind faptul că șeful vămii Agigea avea în telefonul mobil numărul acuzatei Elena Ramona Cioroabă. În plus, din interceptările convorbirilor telefonice prezentate de acuzare, reieșea că acuzații discutau despre o sumă de 20.000 de euro, care le-a fost cerută de un anumit funcționar public, numit, codificat, “cocoșul galic”, în schimbul urgentării vămuirii containerelor în care era ascunsă cocaina provenită din Brazilia. Teșeleanu s-a apărat arătând că Cioroabă l-a sunat, dar nu a răspuns la apeluri. “A venit la mine, în birou și mi-a solicitat să ne întâlnim în oraș. Am refuzat-o”, a declarat Teșeleanu, în fața judecătorilor.

Mircea Băsescu: “Nici pe el nu-l interesau găinile mele, nici pe mine nu mă interesau găinile lui”

• “Care este problema dacă a fost anchet? Știu sigur că nu a fost niciodată urmărit penal. Trebuie să-l arestez eu? Dacă dumneavoastră îmi spuneți că DNA-ul declară că adjunctul lui Teșeleanu lua șpagă sau ce făcea, iertați-mă, dar nu vă cred. Eu dacă aș fi ăla de la DNA care a scris așa ceva, mi-aș da demisia sau i-aș aresta pe ăia. Am tot respectul pentru DNA și consider că fac o treabă bună. Sunt niște meseriași, care își fac treaba”.

Prietenia dintre cei doi este atât de strânsă, încât au petrecut împreună, cu familiile, Revelionul 2009 – 2010 la New York: “Am 56 de ani. Îmi este imposibil să spun cu câți oameni am făcut revelioane. Și dacă cumva sunt dintre ei prin pușcării sau sunt miniștri. Teșeleanu este unul dintre apropiații mei, un prieten de-al meu. Ne cunoaștem cu familiile, cu soțiile”.

• Cum presa a relatat că Teșeleanu a fost detașat de la Constanța, la Galați, în urma scandalului generat de dosarul “tona de cocaină”, Mircea Băsescu spune că nu știe amănunte: “Relația noastră de prietenie nu se referea la problemele de serviciu. Nici pe el nu-l interesau găinile mele, nici pe mine nu mă interesau găinile lui. Teșeleanu a fost numit șef de vamă cândva prin 2001 și a fost numit de pesediști. Teșeleanu nu este membru la niciun partid. E un om care a vrut să facă treabă în Constanța Vama Sud Agigea”.

• Întrebat cum se face că știe acest fapt, că Teșeleanu “a vrut să facă treabă în Constanța Vama Sud Agigea”, dacă nu discutau, deloc, probleme de serviciu, Mircea Băsescu a răbufnit: “În zece ani de când ne cunoaștem nu poți să spui că n-am vorbit niciodată, eu nu m-am plâns niciodată sau el să nu-mi fi spus măi, uite am făcut nu știu ce raport și nu m-a ascultat nimeni”.
24.02.2011
AVERILE VAMEȘILOR DIN CONSTANȚA – Cum strânge un șef de vamă 600.000 de euro în conturi și acțiuni și cum își cumpără un inspector vamal un Audi A6 din salariul de 500 de euro pe lună
În timp ce mai multe vămi din România au fost decimate de procurorii anticorupție, vama Constanța pare a fi ocolită de controale, verificări, anchete. Aceasta în condițiile în care contrabanda și traficul înfloresc în zonă, iar scandalurile și dosarele penale sunt numeroase. Ele nu îi vizează însă pe vameși și pe polițiștii de frontieră, adică primele persoane care ar trebui să împiedice activitățile ilicite. Iulian Teșeleanu, fost șef al Vămii Constanța Sud (Agigea), actualmente șef al Vămii Mihai Kogălniceanu, are o explicație. “Dacă puneau colegii mei sau eu dacă puneam botul la contrabandă și făceam țigări, toată lumea făcea un pas înapoi, și acum ne călăreau. Deci, nu s-a făcut contrabandă”, a declarat Teșeleanu pentru Neptun TV. Vameșul are o mare notorietate în zonă, fiind prieten cu Mircea Băsescu, fratele șefului statului. Mai mult, Teșeleanu a fost invitat de onoare – potrivit Neptun TV – la botezul unde Mircea Băsescu a botezat o nepoată a interlopului Bercea Mondial. În imaginile difuzate de postul tv apare și invitatul Teșeleanu, prezent la petrecerea dată după botez.

Loading

Comments

comments