Minerii de la Paroșeni, Uricani și Petrila au intrat în grevă și s-au blocat în subteran, cei din Paroșeni sunt în greva foamei

Foto: Adi Piclisan

Foto: Adi Piclisan

Minerii de la Paroșeni, Uricani și Petrila au solicitat vineri intervenția primului ministru Victor Ponta în dezamorsarea conflictului declanșat la cele trei exploatări de huilă, ortacii afirmând că vor renunța la protest și vor ieși din subteran doar dacă vor primi garanții scrise că întreaga cantitate de cărbune va fi preluată de Complexul Energetic Hunedoara (CEH).

Potrivit celor spuse de președintele Sindicatului ‘Huila’, Laszlo Domokos, o parte din cei 1.100 de mineri care s-au blocat în subteran în urmă cu o zi nu exclud radicalizarea protestului prin declanșarea grevei foamei, în situația în care nu se va ajunge la o înțelegere.

‘Oamenii au spus că nu vor ieși din subteran până când nu se va rezolva problema lor, și anume să fie garantat programul pe care am fost trecuți până în 2018. Să fie o garanție scrisă negru pe alb. Dacă va mai continua tot acest război rece declanșat între ministerele Economiei și Energiei, oamenii au cerut să solicit intervenția primului ministru al României pentru că soluția depinde doar de dânsul. În caz contrar, protestul va continua și nu este exclusă declanșarea grevei foamei’, a declarat președintele Sindicatului ‘Huila’.

În cursul dimineții de vineri, liderul sindical a stat de vorbă cu minerii de la Paroșeni și Uricani, în curtea minei Uricani fiind declanșat și un protest al personalului TESA, salariații adunându-se, în semn de solidaritate, în fața locului în care au fost depozitate sute de tone de cărbune extrase în ultimele 18 zile din subteran și nelivrate către termocentrale.

Pe de altă parte, din cauza stării de oboseală accentuate, au fost înregistrate cazuri de mineri care au avut nevoie de îngrijiri medicale, în general fiind vorba de oameni care urmau o formă de tratament.

‘Au fost probleme și mai sunt. Sunt oameni cu probleme de sănătate, care trebuie să-și ia medicația. Am făcut apel la ei, dacă cineva se simte rău, să fie scos imediat afară. Să nu-și pună viața în pericol și dacă este nevoie să solicite serviciile medicale de urgență’, a afirmat Domokos.

În paralel, la sediul Prefecturii Hunedoara, a început o serie de negocieri între conducerea Complexului Energetic Hunedoara și cea a Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului, în vederea găsirii unei soluții pentru deblocarea situației și dezamorsarea conflictului.

Conform sindicaliștilor, la protestul din Valea Jiului participă circa 1.400 de mineri de la Paroșeni, Petrila și Uricani, inclusiv personalul TESA și cel care asigură lucrări de suprafață.

UPDATE Patru sute de mineri de la Paroșeni au intrat, vineri, în greva foamei, începând cu ora 16,00, nemulțumiți că nu li s-a prezentat nicio garanție că mina va funcționa normal până în anul 2018, așa cum prevede programul de închidere al acestei exploatări miniere din Valea Jiului.

Protestul extrem al minerilor, ce sunt blocați în subteran de mai bine de 24 de ore, are loc pe fondul negocierilor purtate la sediul Prefecturii Hunedoara între reprezentanții Complexului Energetic Hunedoara și cei ai Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) în vederea preluării de către termocentrale a cărbunelui extras din minele Paroșeni, Petrila și Uricani.

‘Am discutat cu oamenii și aceștia sunt nemulțumiți de faptul că nu există nicio garanție că mina Paroșeni va funcționa până la data prevăzută în programul de închidere (anul 2018, n.red.). Sunt oameni care mai au șapte – opt ani până pensie. Nu vor să renunțe la protest. De la ora 16,00 vor intra în greva foamei. Situația este foarte gravă’, a declarat președintele Sindicatului Huila, Laszlo Domokos.

Liderul sindical a spus că va solicita noului director al SNIMVJ, Aurel Anghel, fost director al minei Paroșeni, să prezinte ortacilor o copie a contractului ce a fost negociat vineri la sediul Prefecturii Hunedoara și să le garanteze că mina va funcționa până în 2018.

Între timp, din cauza stării de epuizare, mai mulți mineri au avut nevoie de îngrijiri medicale. În cursul după amiezii de vineri, un ortac a fost preluat cu o ambulanță din fața sediului EM Paroșeni și transportat la spital după ce i s-a făcut rău în subteran. Un alt miner a ajuns la spital în cursul dimineții, cu tensiune și glicemie ridicate, starea lui fiind ameliorată.

Loading

Comments

comments