EXCLUSIV. Kung-Fu cu acuzații penale la Federația Română de Karate. VIDEO

Lucian Bâroiu, ex-președinte FRK Foto: Youtube

Lucian Bâroiu, ex-președinte FRK
Foto: Youtube

Toată conducerea Federației Române de Karate a fost demisă în cadrul unei ședințe extraordinare a cluburilor, desfășurată sâmbătă, la Hotelul Sport din complexul Lia Manoliu.

Demis cu o largă majoritate, președintele Federației, Lucian Bâroiu, își acuză foștii colegi de jocuri de culise menite a le proteja interesele și chiar faptele penale. „La Federație se comit mari fraude, implicați fiind vicepreședinții Dan Puicea, Cristian Bogză, Adrian Ghinea și secretarul general Vasile Manea”, acuză Bâroiu.

De partea sa, Dan Puicea, care coordonează stilul Wado, susține că „Oricine poate să acuze, dar acuzațiile trebuie demonstrate. 85% dintre cluburi au votat pentru demiterea actualei conduceri după o moțiune de neîncredere, motivarea moțiunii conținând șase puncte. Nu vreau să intru în detaliile moțiunii, nu vreau să formulez acuzații, dar cred că moțiunea trebuia inițiată mai devreme și că toți am greșit acordând prea multă încredere unei singure persoane”.

Bâroiu susține că Puicea, Bogză, Ghinea și Manea sunt principalii beneficiari ai fraudelor de la Federația de Karate: „Am fost antrenor timp de 30 de ani și am renunțat la antrenorat acum un an și opt luni, când am devenit președinte. Știam că sunt unele probleme la Federație, dar nu bănuiam amplitudinea acestora. Vă dau un exemplu: pentru examenul de centură neagră 1 dan, candidații plătesc 100 de euro. Pentru 2 dani se plătesc 200 de euro, 3 dani – 300 de euro și tot așa. Banii aceștia nu au ajuns la Federație, ci intră în buzunarele celor menționați. Nu am putut consulta registrele, pe care le păstrau vicepreședinții, dar sunt sute de candidați examinați într-un an. Asta înseamnă zeci de mii de euro. Chiar și în timpul AGA la finalul căreia am fost demis, mi s-au dat documente despre activitatea domnului Puicea, cu sportivi premiați fără a fi participat la competiții, unii chiar declarați campioni. Am formulat plângere penală și, de acum, este treaba organelor judiciare să afle adevărul”, a declarat Lucian Bâroiu, pentru Select News. Acesta susține că i s-au acordat doar două minute pentru a răspunde celor șase puncte ale moțiunii de neîncredere. „Toate motivele invocate sunt inepții, care nu aveau cum să ducă la demiterea cuiva. Dar, au fost aduși să voteze reprezentanți ai unor cluburi fantomă. Jumătate dintre cei care au votat au cluburile desființate din pricina inactivității”.

motive demitereDupă cum se poate vedea din „Motivarea moțiunii de neîncredere” (documentul alăturat), acuzele mai importante la adresa lui Bâroiu sunt lăsate la final. Respectiv, i se reproșează președintelui că s-a implicat în antrenarea lotului național, fapt ce a dus la accidentarea sportivei Adriana Boga și că a înlocuit un sportiv de la lot cu fiul său, fără o selecție. Bâroiu susține că ambele alegații sunt mincinoase: „Sportiva respectivă a venit accidentată la lot, leziunile erau vechi de două luni. A urmat tratament de recuperare la Baza medicală a Federației Române de Fotbal.  În ce privește înlocuirea lui Florian Popa, e o altă minciună. Am toate dovezile necesare că acesta nu a fost retras de la lot, ci a fost la Tampere, la Campionatele Europene, alături de fiul meu, care e și el un sportiv meritoriu. Am transmis dovezile la cluburi, am vrut să le prezint în ședința AGA și n-am fost lăsat… Asta e!”.

Întrebat ce va face în cazul în care plângerea sa va fi soluționată cu incriminarea și chiar condamnarea celor pe care îi acuză, Bâroiu a replicat: „Indiferent ce se va întâmpla, eu la Federație nu mă mai întorc. Am acolo câțiva prieteni pe care i-am privit în ochi în timp ce votau, la vedere, pentru demiterea mea. Am demnitatea necesară pentru a considera acest capitol închis. Păcat de munca depusă timp de un an și jumătate. La nivel național cred că Federatia se va duce într-un mare întuneric și se va îndrepta cu pași repezi spre anarhie și destrămare. Pe plan internațional, se va mai merge doar la campionatele de stil, unde se obțin medalii foarte ușor, iar la campionatele mondiale și europene cred că se va merge doar cu doi-trei sportivi cu scopul de a salva aparențele. FRK va dispărea ușor-ușor din World Karate Federation”.

Dan Puicea a refuzat să precizeze dacă va candida pentru un nou mandat în conducerea Federației: „Demisia și candidatura sunt opțiuni personale, care nu se discută. Dacă Bâroiu nu mai candidează, este opțiunea sa, iar dacă alții vor candida, vom vedea ce se va întâmpla la vot”.

 

 

Realizări în mandatul Lucian Bâroiu la Federația Română de Karate (FRK):

  1. La preluarea mandatului FRK avea un singur arbitru licențiat European Karate Federation (EKF). În prezent sunt 8 arbitri licențiați EKF.
  2. FRK are 11 antrenori cu licență WKF, acum un an erau doar trei.
  3. Atât în 2013, cât și în 2014 a fost accesat proiectul Pierre de Coubertain, ce a adus FRK 350.000 de ron.
  4. FRK a obținut de la COSR, în 2013, 37.000 de lei pentru participarea lotului național la Campionatele Europene de Karate de la Budapesta.
  5. FRK a obținut suma de 8.700 $ de la Federația Sportului Școlar și Universitar pentru participarea lotului de studenți la Campionatul Mondial din Muntenegru.
  6. Pentru 2014 s-a obținut o creștere la bugetul obținut de la MTS de 37%.
  7. S-au organizat mai multe demonstrații de Karate în spații neconvenționale, precum demonstrația din Finala Super Cupei României la Fotbal.
  8. FRK a fost printre cele mai mediatizate federații sportive din Romania. Campionatul Național Universitar și Cupa României au fost transmise live, prin internet, datorită proiectului KarateTv.
  9. Competițiile interne au fost organizate la un nivel foarte ridicat în săli polivalente din orașele mari, inclusiv în Sala Polivalentă din București.

Întregistrarea Ședinței AGA a FRK din 30 august 2014

 

(Articol realizat de Robert Veress și Cristian Isop)

Loading

Comments

comments