A fi sau a nu FILM. Jobs – inovație cu ORICE PREȚ
În cazul în care ești un fan atât de mare al Apple / iPhone / iPad / iMac etc., încât știi „totul” despre viața lui Steve, Jobs nu e un film pe care vrei să îl vezi – asta, dacă nu cumva îți plac gusturile amare. Singurul îndulcitor ar fi asemănarea fizionomică uluitoare a lui Ashton Kutcher cu „regele IT-ului” (și ceilalți actori au fost bine aleși, din acest punct de vedere).
Însă, dacă nici nu ai un cult pentru Apple, dar nici nu îi consideră retarzi pe cei care îl au, atunci filmul merită văzut.
Este clar că Omul a avut o personalitate fenomenală, ce greu poate fi surprinsă într-un film biografic, fie el unul cu durata de peste două ore. Dar, baremi reușește să îți împlânte în cap o idee: Jobs a fost omul inovației și nu s-a dat în lături de la absolut nimic pentru a-și atinge țelul. Când spun „absolut nimic” exact asta înseamnă. Nu a comis o crimă, cu propriile mâini (sau nu se știe acest lucru), dar nu ar fi fost exclus să o facă, dacă asta ar fi fost singura cale de a inova. În rest – și-a renegat primul copil (a revenit, ulterior, asupra deciziei, dar foarte târziu), și-a trădat prietenii – chiar pe aceia fără de care Apple nu ar fi existat și și-a însușit, fără să clipească, meritele altora.
Toate acestea sunt cunoscute și iertate de fani, care au păstrat doar chintesența personajului, cum se întâmplă în cazul tuturor celor care lasă o urmă adâncă în urma lor. Chiar dacă pentru profani devoalarea caracterului lui Jobs îl poate coborî de pe piedestalul unde este așezat de istorie, negarea evidenței este imposibilă: Jobs a reușit. A reușit să miște lucrurile înainte. Așadar, a meritat să facă tot ceea ce a făcut pentru a-și atinge obiectivele, dacă altfel nu ar fi putut ajunge la aceleași rezultate.
Cât de valoros a fost aportul lui Steve Jobs se poate vedea și acum, la nici doi ani de la moartea sa, când Apple pierde tot mai mult teren în fața competiției și asta se vede în scăderea prețului acțiunilor companiei. Tim Cook, un designer îndrăzneț și mâna dreaptă a lui Steve Jobs în ultimii ani la Apple, este „la butoane”, dar este limpede că nu reușește să miște lucrurile așa cum o făcea „regele”, nu înoată împotriva curentului ci doar caută să se folosească de acesta cât mai creativ. Nu știu dacă Steve Jobs ar fi reușit să contracareze, eficient, ascensiunea Samsung – dar știu că Tim Cook pare un spectator neputincios. Mai ales acum, după ce am văzut acest film, am sentimentul că, dacă Jobs ar fi trăit, Cook și echipa sa ar fi produs mai mult decât așteptatul (dar nu atât cât au fost așteptate alte modele de telefoane Apple…) iPhone 5s.
De aceea, sunt mai darnic decât media IMDB. Nota 7/10.