Istvan Teglas – hoț minimalist în Comedie Neagră
În spectacolul Comedie Neagră, întunericul dezvăluie mai multe adevăruri decât toate sursele de lumini ale unei case la un loc. Un tânăr sculptor (Istvan Teglas) își dorește să-l impresioneze pe fiecare om din jur prin arta sa, dar mai cu seamă prin mobilierul pe care îl „achiziționează” pe furiș în absența celui mai bun prieten al său. Planul este dat peste cap de o pană prelungită de curent.
Spectacolul de teatru “Comedie Neagră” după Peter Shaffer cu Istvan Teglas în rolul principal are loc vineri, 7 martie, ora 22:00 la Godot Café-Teatru, str. Blănari nr 14. Accesul în sala de spectacol se face în baza rezervărilor la numerele de telefon: 021 31 61 682 / 0736 414 244 , zilnic între orele 12:00 și 19:00.
“Comedie neagră este un spectacol neobișnuit care prinde cu putere spectatorul încă de la primele replici și nu-i dă drumul decât la final. De ce? Pentru că avem farsă într-un act după un text scris de Peter Shaffer în 1965, un regizor cu viziune, plus șapte actori talentați. (…)Acțiunea se petrece într-un apartament din Londra, în timpul unei pene de curent. Miller Brindsley (Istvan Teglas) este un tânăr sculptor fără noroc și fără bani care speră să-și vândă operele unui domn bogat, dar și să-l impresioneze pe tatăl logodnicei sale, Carol Melkett (Alina Popescu). Din acest motiv, mută mobilierul și obiectele de valoroase ale vecinului lor Harold Gorrringe (Mihai Smarandache), fără știrea acestuia. Planul este stricat de o pană de curent și de apariția unor musafiri neașteptați”. (Elena Simion, Ziarul Metropolis)
“Comedie Neagră nu e doar un spectacol bulevardier de bună calitate. Cel puțin așa am privit eu reprezentația de joi seara (22 august, a.c.) de la Godot. Dincolo de porția sănătoasă de râs cu care a plecat fiecare spectactor prezent la eveniment, piesa ne oferă una dintre dramele cu care se confruntă societatea contemporană: dificultatea de a comunica. (…)Pentru a avea un ambient favorabil, Brindsley și logodnica sa Carol Melkett (interpretată de Alina Popescu) schimbă mobilierul vechi cu cel al vecinului și prietenului Harold Gorringe (Mihai Smarandache, o prezență pitorească). Lucrurile iau o întorsătură neașteptată din cauza penei de curent și se precipită de-a dreptul o dată cu apariția a două personaje secundare: vecinul păgubit și fosta iubită a lui Brindsley, Clea. Aceasta din urmă, interpretată de Andreea Samson, este cea mai vie prezență din distribuția prezentată la Godot. Brindsley este nevoit să ducă înapoi mobila vecinului său.” (Andrei Zbîrnea, Revista Semne Bune)
”Comedie neagră este o farsă într-un act, cu șapte personaje care se perindă prin apartamentul lui Brindsley Miller (jucat extraordinar de Istvan Teglas) din Londra într-o seară de duminică. Titlul piesei este un calambur, întrucât te trimite aproape exclusiv cu gândul la umorul negru, dar, de fapt, explicația este mult mai evidentă. Este o comedie și este neagră deoarece toată acțiunea se petrece în timpul unei pene de curent, pe întuneric.(…)Ideea este tare interesantă: atâta timp cât personajele sunt în beznă, spectatorul le vede mișcările prin lumina puternică a reflectoarelor; când acestea fac rost de o brichetă, o lumânare, un chibrit sau o lanternă (abia spre sfârșit!), reflectoarele se sting complet în sală și ești părtașul intimității create de slaba lumină de pe scenă.” (Eli Bădică, Bookaholic)