Iranul și puterile occidentale au încheiat un acord „intermediar” privind programul nuclear al Teheranului

Catherine Ashton, ministrul de Externe UE și Mohammad Javad Zarif, ministrul de Externe al Iranului Foto: dw.de

Catherine Ashton, ministrul de Externe UE și Mohammad Javad Zarif, ministrul de Externe al Iranului
Foto: dw.de

UPDATE. Israelul critică acordul, Iranul îl aplaudă

Previzibil, premierul israelian Benjamin Netanyahu a criticat, duminica, acordul incheiat la Geneva intre marile puteri si Iran, informeaza Reuters. „Ceea ce s-a obtinut aseara la Geneva nu este un acord istoric, este o greseala istorica”, a afirmat Netanyahu intr-o declaratie publica de presa. „Astazi, lumea  a devenit un loc mult mai periculos pentru ca cel mai periculos regim din lume a facut un important pas inainte catre obtinerea celei mai periculoase arme din lume”.

De partea sa, Presedintele iranian Hassan Rohani a salutat acordul incheiat duminica la Geneva intre Iran si marile puteri asupra controversatului program nuclear al Teheranului, afirmand ca acesta “deschide noi orizonturi”.

„Votul poporului pentru moderatie si angajament constructiv, dar si eforturile neobosite ale echipelor de negociere vor deschide noi orizonturi”, a declarat, intr-un mesaj postat pe Twitter, Rohani, care a lansat o politica de deschidere catre Occident dupa ce a fost ales in aceasta functie in iunie.

Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif, care a condus negocierile alaturi de sefa diplomatiei UE Catherine Ashton, mandatata de tarile din cadrul Grupului 5+1, a declarat intr-un mesaj postat pe Facebook ca negocierile s-au “incheiat cu succes”.

“Imbogatirea uraniului a fost recunoscuta, sanctiunile sunt pe o pista descendenta”, a adaugat el, fara sa ofere alte precizari asupra prevederilor acordului.

Diplomatii marilor puteri au negociat incepand de miercuri, la Geneva, cu Iranul, in cautarea unui acord interimar pentru o perioada de sase luni, care sa aduca garantii asupra caracterului pasnic al programului nuclear iranian, in schimbul unei relaxari “limitate” a sanctiunilor care afecteaza economia iraniana.

Activitatile de imbogatire a uraniului se afla in centrul unor ingrijorari ale occidentalilor si israelienilor, care se tem ca uraniu imbogatit la nivelul de 20% ar putea sa fie folosit de catre Iran pentru a obtine uraniu imbogatit la nivelul de 90% in scopuri militare, in pofida dezmintirilor Teheranului. Regimul iranian afirma ca acest uraniu este destinat reactorului sau de cercetare si unor scopuri medicale. (Hotnews).

 

 

Marile puteri (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Germania, Franța) și Iranul au ajuns la un acord intermediar asupra programului nuclear al Teheranului, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Geneva, după patru zile de negocieri, aducând o speranță de ieșire dintr-o criză care durează de zece ani.

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a calificat acordul sâmbătă drept o “primă etapă importantă”, subliniind totodată că în acest dosar persistă “dificultăți enorme”, relatează AFP.

Într-o intervenție solemnă, la Casa Albă, Obama a oferit asigurări că acest acord, obținut cu greu la Geneva, “barează calea cea mai evidentă” Republicii islamice spre bomba atomică și a îndemnat Congresul american să se abțină de la adoptarea unor noi sancțiuni împotriva Iranului.

“Am ajuns la un acord”, a scris într-un mesaj postat pe Twitter Michael Mann, purtătorul de cuvânt al Înaltului Reprezentant UE pentru Politică Externă, Catherine Ashton, care a condus negocierile, mandatată de ONU și Grupul 5+1. Mann nu a oferit detalii.

Loading

Comments

comments