Hidroelectrica a ieșit din insolvență. Administratorul Remus Borza poate încasa prima de 2,2 milioane de euro
Hidroelectrica a ieșit din insolvență în urma deciziei Tribunalului București de joi, 27 iunie. Starea de insolvență a companiei de stat a fost declarată cu un an în urmă, în urma pierderilor de pe urma contractelor păguboase cu „băieții deștepți”. Decizia Tribunalului nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.
Performanța lui Borza va fi recompensată de statul român cu o primă de 2,2 milioane de euro, ce se adaugă celor 50.000 de euro încasați, lunar.
Anterior, Tribunalul Bucuresti admisese planul de reorganizare a Hidroelectrica, urmând ca, care prevedea ca firma de stat să achite până ieri, 26 iunie, circa 300 de milioane de lei catre 287 de creditori.
În total, Hidroelectrica are de achitat datorii de 3,6 miliarde de lei, administratorul judiciar Remus Borza (Euro Insol) angajându-se la plata eșalonată a acestora, în rate de până la 24 de luni.
Dacă, din punct de vedere economic, Guvernul Ponta are, acum, de ce să se felicite pentru numirea lui Borza la Hidroelectrica, din punctul de vedere al relațiilor cu angajații companiei mandatul administratorului este unul foarte controversat. Sindicatul Hidrosind l-a acuzat pe Borza de concedieri „pe sub mână” și de comportament indecent în relația cu salariații. „Hidroelectrica avea 5239 salariati in iunie 2012, a bugetat 4900 salariati pentru finalul anului 2013 dar a ajuns deja la 4550 in iunie 2013”, se arată într-un comunicat al sindicatului. Hidrosind a formulat plângeri penale împotriva lui Remus Borza. Acesta este acuzat că a concediat fără respectarea criteriilor din Contractul Colectiv de Muncași fără plata salariilor compensatorii sute de salariați, unii dintreaceștia fiind unici intreținători de familie, alții bolnavi de cancer, persoane cu handicap sau alte boli grave, femei însărcinate sau aflate în concediu de îngrijire a copilului în vârstă pe până la doi ani ori salariați aflați în concediu medical.
Despre femeile cu copii sau însărcinate, care au și scris o scrisoare deschisă de protest, adresată soțiilor președintelui și premierului României, Borza a replicat că legea nu îl obliga să le păstreze ca angajate. „Aceste femei sunt niște fătuci care și-au făcut un obicei din a face copii pe bandă rulantă. Stau acasă, în concedii de maternitate, pe banii Hidroelectrica”, și-a motivat administratorul decizia de a se dispensa de serviciile lor.