Guvernul german dorește să publice informații privind obiectele de artă confiscate de naziști
Guvernul german este în favoarea publicării de informații privind tablourile confiscate din locuința unui bărbat din Munchen, care ar fi fost luate cu decenii în urmă de la persoane persecutate de naziști, informează miercuri Associated Press.
Anchetatorii care investighează cazul au refuzat să publice chiar și o listă parțială a celor 1.400 de obiecte de artă găsite la începutul lui 2012, pe motiv că ancheta se află în desfășurare.
Mai multe organizații evreiești au cerut ca operele să fie făcute publice imediat, astfel încât familiile victimelor Holocaustului să poată localiza și recupera tablourile care le-au fost furate.
Purtătorul de cuvânt al executivului german, Steffen Seibert, a afirmat miercuri în fața presei că ‘guvernul este în favoarea publicării informațiilor despre acele opere de artă, acolo unde există deja indicații că ar fi fost confiscate de la persoane persecutate de naziști’.
Aproximativ 1.400 de tablouri a căror valoare de piață ar putea ajunge la un miliard de euro au fost recuperate de poliția germană din locuința unui bărbat de 80 de ani din Munchen, a informat hebdomadarul german ‘Focus’ la sfârșitul săptămânii trecute.
Bătrânul păstra operele de artă înghesuite în încăperi murdare și trăia din veniturile rezultate din vânzarea ilegală a tablourilor.
Printre tablourile recuperate se numără opere de Pablo Picasso, Henri Matisse, Marc Chagall, Emil Nolde, Franz Marc, Max Beckmann sau Max Liebermann.