Germania vrea să acorde dublă cetățenie copiilor născuți pe teritoriul său
Autor: Oana Pavelescu
Germania ar urma să permită tinerilor născuți pe teritoriul său din părinți străini să dobândească dubla cetățenie, în virtutea unui acord de guvernare încheiat, miercuri, între conservatorii cancelarului Angela Merkel și social-democrați, măsură care îi vizează mai ales pe copiii imigranților turci dar nu numai, transmite AFP.
Promisiune de campanie importantă a Partidului Social-Democrat (SPD), introducerea dublei cetățenii într-o țară marcată istoric de principiul ‘dreptul sângelui’ a fost îndelung respinsă de către conservatori. Aceștia au cedat în cele din urmă pe parcursul celor cinci săptămâni de negocieri menite să conducă la formarea unui guvern de ‘mare coaliție’. ‘Este un semnal clar’ pe care l-am lansat, s-a felicitat cancelarul Angela Merkel, care a admis totuși că această decizie ‘nu a fost ușor’ de luat. ‘Spunem astfel că îi vrem pe acești tineri. Ei fac parte din societatea noastră’, a adăugat ea.
Conform acordului, persoanele născute din părinți străini și care au crescut în Germania vor putea deține două pașapoarte: cel german și cel al țării de origine a părinților lor. Persoanele născute în străinătate care trăiesc în Germania vor putea fi naturalizate, însă în schimbul renunțării la cetățenia dobândită prin naștere.
SPD, care a beneficiat în cea mai mare parte de ‘votul turc’ în alegerile legislative din septembrie, dorea inițial adoptarea principiului general de drept al dublei cetățenii. Liderul SPD, Sigmar Gabriel, a subliniat că prin prevederile din acord referitoare la cetățenie s-a spart ‘un tabu’. Conservatorii au dat dovadă de ‘un mare curaj’ pentru că poziția lor inițială era ‘diametral opusă’, a spus el.
Comunitatea turcă din Germania (TGD), una dintre organizațiile reprezentantive, s-a declarat totuși ‘foarte decepționată’ de acest acord care în opinia acesteia nu schimbă cu nimic situația primei generații de turci veniți să pornească uzinele germane, începând cu sfârșitul anilor 50. ‘Părinții și bunicii au făcut multe pentru această țară. Ar fi fost o recunoaștere a contribuției lor’, a spus președintele TGD, Kenan Kolat.
Germania numără cea mai mare comunitate turcă din afara Turciei, cu circa trei milioane de persoane, din care o mare parte sunt născuți în Germania.
Măsura ar urma să pună capăt principiului ‘obligației de a alege'(Optionspflicht), în vigoare de la reforma Codului cetățeniei, din 2000, care a introdus pentru prima dată o doză de ‘drept al solului’ în Germania. Până în prezent, tinerii născuți după 1 ianuarie 2000 din părinți străini, dar care trăiesc de cel puțin opt ani în Germania cu permis de ședere pe perioadă nelimitată dispun în mod automat de dubla cetățenie. Însă, între vârsta de 21 și 23 de ani, ei trebuie să opteze pentru un singur pașaport. Legea intrată în vigoare în anul 2000 mai prevede că tinerii născuți între 1990 și 1999 pot cere dubla cetățenie, pentru ca apoi, înainte de împlinirea vârstei de 23 de ani, să fie obligați să decidă asupra menținerii uneia sau alteia.
Potrivit Oficiului de Statistică din Germania, circa 30.000 de tineri sunt puși anual în situația de a decide asupra menținerii uneia dintre cetățenii.
Într-o țară care a refuzat mult timp să se considere drept un tărâm al imigrației deși numără 10,7 milioane de imigranți, acordul încheiat între SPD și blocul conservator CDU-CSU îi vizează în principal pe tinerii turci din a doua sau chiar a treia generație, denumiți ‘Deutschtürken’, scrie AFP. Cetățenii din Uniunea Europeană și Elveția pot obține dubla cetățenie după opt ani de ședere în Germania. Dubla cetățenie este de asemenea tolerată atunci când un cetățean nu își poate pierde cetățenia dobândită prin naștere, cum este cazul iranienilor, marocanilor sau algerienilor, cu unele excepții.