Edward Snowden, autorul PRISMleaks, în situație imposibilă: nici Venezuela nu-i oferă azil

Edward Snowden, informaticianul ex-colaborator al NSA (National Security Agency – Agenția Națională de Securitate a SUA) și sursa documentelor care au certificat programul PRISM de interceptare globală a comunicațiilor electronice de către Statele Unite, se află într-o situație imposibilă.

În acest moment este, încă, cel puțin teoretic, o persoană liberă – în sensul că nu este arestat. Dar, este captiv în zona de tranzit a Aeroportului Șeremetievo, din Moscova, având pașaportul revocat de Statele Unite.

Snowden a călătorit din Londra la Hong Kong cu documente ecuadoriene și spera să ajungă în Ecuador, unde să primească azil politic. Dar, probabil presat de americani, președintele ecuadorian Rafael Correa a declarat că țara sa nu îl va mai sprijini sub nicio formă pe Snowden; mai mult, l-a criticat pe diplomatul care i-a eliberat documentele de călătorie americanului.

Confruntat cu această întorsătură nefavorabilă a lucrurilor, Snowden a aplicat pentru azil în alte 21 de țări, printre care și câteva europene (Polonia, Italia, Austria, Spania, Norvegia etc). Cererile sale au fost respinse, deja, de mai multe state, inclusiv de cele europene menționate, pe motivul formal că aplicantul trebuie să fie în țara respectivă. Or, neavând documente de călătorie, Snowden nu poate ajunge în nicio altă țară, în acest moment.

Se pare că Rusia nu ar fi între cele 21 de țări cărora li s-a adresat Snowden, dar președintele Putin îl așteaptă pe american „la cotitură”. El a declarat că Rusia îl primește pe Snowden, sub condiția ca acesta să înceteze „să ne mai atace partenerii americani”. Așa cum au observat cei avizați, Putin urmărește să îl stoarcă pe Snowden de informații și să le păstreze pentru uzul serviciilor secrete ruse. Dar, abia acceptând acest troc, Snowden ar comite cu certitudine actul de trădare de care este acuzat, în prezent.

Nici președintele venezuelean Nicolas Maduro, fosta mână dreaptă a lui Hugo Chavez și succesorul acestuia după ce unul dintre cei mai vocali lideri anti-americani a decedat, răpus de cancer, nu a fost ferm în susținerea lui Snowden, alunecând spre o cale elegantă de refuz: „Cred că ar trebui să facem ceva pentru el, dar voi lăsa decizia în mâinile poporului”, a declarat Maduro, citat de postul de televiziune RT Actualidad. Reporterul nu a clarificat dacă, prin asta, Maduro vrea să spună că va organiza un referendum național sau va cere Parlamentului țării sale un vot pe chestiune.

Dacă nu i se va acorda azil politic în nicio țară, Snowden ar putea sfârși prin a se preda Statelor Unite, urmând a fi judecat pentru trădare și spionaj și riscând pedeapsa cu moartea. Un asemenea final ar fi, să recunoaștem, absurd din perspectiva principiilor, valorilor și libertăților democratice, mai ales în condițiile în care informațiile furnizate de Snowden s-ar dovedi adevărate. Relațiile diplomatice dintre SUA și UE sunt pe cale să se deterioreze semnificativ, urmare a dezvăluirilor lui Snowden referitoare la spionarea instituțiilor europene, de către agenți secreți americani. Dar statele europene, care au aflat că ar fi spionate de americani, grație lui Snowden, îi refuză acestuia azilul. După ce americanul va ajunge pe mâinile celor pe care i-a dat în vileag, va fi cam târziu să i se deplângă soarta…

(La redactarea acestui articol au fost folosite informații din mai multe surse, interne și internaționale)

 

Citește și:

Uniunea Europeană a pus toate tunurile pe SUA. America TACE MÂLC

Loading

Comments

comments