Descoperire epocală pentru medicină: celulele adulte pot fi transformate în celule stem

Imagine: biogenis.ro

Imagine: biogenis.ro

Încă o dogmă a biologiei umane este pe cale să fie desființată. Dogma spune că o celulă adultă, care are un anume rol în organismul uman (de exemplu: celule nervoase, celule sangvine, celule musculare etc.) nu poate urma procesul reversibil, de transformare într-o celulă imatură (stem). Un grup de cercetători japonezi și americani, coordonat de biologul Charles Vacanti, de la Harvard Medical School, a reușit să obțină celule stem din celule epiteliale umane, anunță USA Today. Este vorba de un prim experiment, prin care s-a încercat -iată, cu succes-, replicarea altor experimente desfășurate la șoareci, în special cu celule sangvine.

Vacanti și colegii săi au demonstrat că supunerea celulelor adulte la anumiți factori de stres, precum variații ale acidității sau ale presiunii, are ca rezultat transformarea acestora în celule stem, fără alterarea conținutului genetic. Celulele stem pluripotente astfel obținute, botezate STAP (de la stimulus-triggered acquisition of pluripotency) sunt capabile să se transforme, ulterior, în celule adulte noi ale țesutului din care au provenit celulele inițiale. Rezultatele experimentelor pe șoareci au fost publicate în revista Nature.

Confirmarea acestor experimente ar avea o aplicabilitate extraordinară pentru medicină. În prezent, celulele stem se pot recolta din sângele placentar și al cordonului obilical și se pot păstra, în condiții speciale, pe durata vieții noului născut. La nevoie, pot fi folosite pentru regenerarea de țesuturi. Procedura este, însă, costisitoare. Pe de altă parte, adulții nu pot beneficia de tratamentul cu celule stem – inexistente în organismul uman. Dacă se va dovedi, însă, că obținerea de celule stem este posibilă printr-o procedură chiar simplă, așa cum sugerează experimentele lui Vacanti & co., se deschide calea spre vindecarea a circa 70 de maladii grave.

În anul 2006, cercetătorul japonez Shinya Yamanaka a reușit să obțină celule stem din celule adulte, însă printr-o procedură care presupune alterarea bagajului genetic al celulelor respective, ceea ce le face inutilizabile în medicină.

Charles Vacanti crede că procesul de transformare a celulelor adulte în celule stem se petrece chiar și în organismul uman, atunci când acesta este rănit, iar celulele din vecinătatea leziunii sunt supuse modificărilor de presiune, aciditate și altor factori de stres; cu cât mai gravă este leziunea, cu atât procesul reversibil este mai profund, ajungându-se la celule stem embrionare (totipotente, capabile să se transforme și să genereze orice tip de țesut).

Loading

Comments

comments