Cum arată și ce știe să facă Lampix, produsul IT românesc care a cucerit America!
Lampix, invenția brașoveanului Mihai Dumitrescu, a primit recunoașterea internațională, câștigând, vineri, titlul de „Best AR/VR startup” („Cel mai bun startup de realitate virtuală/augmentată”) în cadrul competiției „South by Southwest (SXSW) Interactive accelerator”, desfășurată la Austin (Texas, SUA).
Lampix a concurat cu 49 de companii din întreaga lume, în cadrul competiției aflate la a noua ediție. Premiul în sine, după standardele americane, este modest – doar 4.000 de dolari. Însă, SXSW este ca un „Oscar” în domeniul IT, funcționând ca o rampă de lansare pentru toate companiile care ajung să fie selectate pentru a participa la competiție. Evident, câștigătorii captează atenția întregii lumi a afacerilor. Din 2009 și până în prezent, 353 dintre companiile participante la SXSW au primit fonduri totalizând 3,10 miliarde de dolari pentru dezvoltarea afacerilor. Între aceste 353 de companii se află și Siri – celebra interfață de comandă vocală achiziționată de Apple și implementată, inițial, în dispozitivele iPhone, apoi în toată gama de produse ale companiei.
Așa cum se precizează în comunicatul organizatorilor „Lampix este mascată într-o lampă ca oricare alta, însă proiectează o realitate augmentată pe orice suprafață fizică. Fără lentile și alte periferice, utilizatorii Lampix pot interacționa digital cu documente analogice și alte obiecte. Lampix include, desigur, lumini LED, un computer Raspberry Pi3, un proiector, o cameră video și o cameră HD. Proiectorul afișează «ecranul» pe suprafață, în timp ce camerele conlucrează pentru a vă capta mișcările, pe care, apoi, computerul și softul său conlucrează pentru a le interpreta. Lampix oferă o interfață de programare deschisă, pentru ca dezvoltatorii să construiască propriile aplicații”.
Practic, Lampix transformă o masă oarecare într-o imensă „tabletă”. Poți desena, scrie cu mâna pe o hârtie sau chiar pe masă, Lampix scanează, transformă totul în format digital și te lasă să lucrezi pe documentul respectiv, în continuare, la o dată ulterioară, să-l transmiți prin email etc.
Pentru că nu ajunge să ai idei geniale, ci trebuie să știi cum să le valorifici, Mihai Dumitrescu s-a asociat cu George Popescu, un om de afaceri român cu numeroase conexiuni internaționale, iar cei doi au constituit o companie care se numește, precum produsul, Lampix, și are sediul în San Francisco.
Realizatorii Lampix consideră că produsul lor va avea un mare impact asupra omenirii, asemenea altor mari invenții, precum computerele și telefoanele inteligente, fiindcă elimină necesitatea unui ecran, tastaturi, mouse.