CTP ori e un tâmpit, ori e o bestie, ori e și una, și alta
Era inevitabil: precum autoritățile s-au făcut de căcat prin modul în care au acționat după accidentul aviatic din Apuseni, nici media românească nu putea rata ocazia de a se acoperi de substanța maronie.
Aș fi zis că apogeul a fost reprezentat de difuzarea fotografiilor arătând cadavrul pilotului Adrian Iovan.
Dar nu, vidanja e mai potentă.
Gandul.info a lansat, dom’le, o dezbatere: Este sau nu erou Adrian Iovan? Iar Cristian Tudor Popescu (CTP) răspunde: „Mă abțin să-l calific pe Adrian Iovan drept erou”.
Evident că, la rigoare, Iovan NU este erou. Doar nu a distrus vreo rachetă nucleară ce se îndrepta spre București, într-un plonjon kamikaze. Pur și simplu, a făcut ce i-a stat în putere pentru a limita dezastrul iminent, salvându-se pe sine și pe ceilalți oameni de la bordul avionului.
Însă, pentru medicul Radu Zamfir, care a fost în acel avion, Adrian Iovan este un erou-salvator: „Datorită lui Iovan suntem în viață”. Asta ar trebui să ajungă pentru a îngropa orice dispută referitoare la meritele lui Iovan, cel puțin până la finalizarea anchetei accidentului – iar asta se va întâmpla abia peste câteva luni.
Putem, desigur, să ne punem și să punem întrebări, referitoare la starea tehnică a avionului, dacă acesta prezenta suficientă siguranță pentru un zbor în condițiile meteorologice anunțate etc.
Dar ce au făcut Gândul și CTP se numește DENIGRARE. Așa că îl parafrazez pe CTP, care l-a taxat, în stilul caracteristic, pe ministrul de Interne, Radu Stroe, după ce acesta și-a declarat regretul că accidentul aviatic s-a produs tocmai în mandatul său: CTP „ori e un tâmpit, ori e o bestie, ori e și una, și alta”.
P.S. Gandul.info s-a întrecut azi pe sine, titrând în Mediafax: „DEZVĂLUIREA INCREDIBILĂ venită în această noapte despre Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion! ANUNȚUL care schimbă TOTUL”. Este vorba, de fapt, despre declarația unui medic, șeful SMURD Bihor, care opinează că cei doi nu ar fi supraviețuit nici dacă echipele de căutare și salvare ar fi ajuns la ei după 30 de minute de la producerea accidentului. Ce schimbă această declarație, chiar dacă se va dovedi că medicul respectiv are dreptate? Poate, familiile celor doi vor fi mai împăcate cu soarta. Însă, obiectul dezbaterii publice ulterioare accidentului a fost faptul că, între momentul producerii acestuia și cel în care primii oameni au ajuns la victime au trecut cinci ore. Uneori, o fracțiune de secundă face diferența dintre viață și moarte.