Așa arată „nuca tare” a virusului SIDA, cu care sunt atacate celulele umane. Vezi cum a fost obținută imaginea cu peste 4 milioane de atomi (VIDEO)

Omul a mai făcut un pas, extrem de important, în lupta sa pe viață și pe moarte cu virusul HIV, responsabil de maladia SIDA.

Oamenii de știință care lucrează în cadrul unui proiect finanțat de Institutul Național al Sănătății din Statele Unite au reușit să obțină ce mai bună imagine tridimensională a capsidei virusului HIV, informează LiveScience. Capsida este „containerul” în care este înfășurat, ca într-un cocon, genomul viral. Capsida ar putea fi o nouă țintă pentru viitoarele terapii antiretrovirale.

cpasida hiv

Atunci când HIV infectează o celulă, capsida este injectată în interiorul lichidului celulei gazdă, eliminând două copii ale monocatenară ARN și enzime asociate. Mai mult de jumătate din medicamentele antivirale actuale împotriva HIV țintesc următoarea etapă a procesului, atunci când ARN viral este transformat în ADN-ul pentru intrarea în nucleul celulei gazdă. Dacă medicamentele ar putea ataca genomul din capsidă, virusul ar putea fi oprit mult mai devreme, chiar înainte de a intra vreodată celulă.

Capsida are o structură fulerena de tip alungit. Fulerenele, după numele arhitectului Buckminster Fuller, sunt molecule de carbon atașate conform unui model repetitiv în formă poligonală similară unei mingi de fotbal. Cea mai numeroasă dintre proteinele din ​​capsidă, codificată p24, este aranjată în unități cu șase laturi, sau hexameri. Forma de cocon a capsidei este dată de 12 unități de p24 cu cinci fețe (pentameri), care formează colțurile cele mai bine rotunjite ale învelișului capsidei, premițându-i să devină un recipient închis. Legătura dintre unitățile pentamer și hexamer ale p24 se face ărin unități duble și triple (dimeri și trimeri, respectiv), care ajuta la menținerea structurii.

Studiul cpasidei a fost foarte dificil, deoarece tehnicile de imagistică individuală nu au produs detalii suficient de mare. De data aceasta, s-au combinat mai multe metode, inclusiv crio-microscopie electronică și tomografie cu crio-electroni (tehnologii care folosesc bombardamente cu electroni „congelați” la temeperaturi foarte reduse). Apoi, rezultatele astfel obținute, adică unitățile individuale poligonale ale capsidei, au fost puse cap la cap, întocmai cu aranjarea pieselor unui puzzle.

Datele moleculare au fost prelucrate cu ajutorul unui supercomputer care a putut interpreta rezoluția atomică a imaginii capsidei. Toți cei 4,2 milioane de atomi care alcătuiesc copiile celor  aproximativ 1.300 de proteine p24 din structură apar în imaginea rezultată, prezentată în videoclipul atașat.

 

Loading

Comments

comments