Apple se confruntă cu un nou scandal: muncitori minori și condiții precare la uzinele din China
Noul iPhone “low cost” încă nu a ieșit pe piață, dar deja generează probleme. China Labor Watch, o asociație de apărare a drepturilor muncii chineze care își are sediul la New York, a denunțat, luni, condițiile de muncă deplorabile din trei uzine ale furnizorului Apple, Pegatron. Raportul a scos la iveală încălcarea unor dreptului ale muncii, între care și angajarea minorilor, relatează Le Figaro.
Cele trei uzinele inspectate de China Labor Watch se află în Shanghai și Suzhou, filiale ale Pegatron, una dintre companiile partenere ale Apple. Pegatron la ora actuală fabrică noului iPhone care se va fi lansat pe piață în această toamnă.
Raportul China Labor Watch spune că în anul 2013 Apple și-a crescut numărul comenzilor față de uzinele Pegatron, care pentru a-și mări competitivitatea, a violat drepturi el muncii. În rapot se mai precizează că muncitorii refuză să lucreze pentru mai mult timp din cauza condițiilor precare. Din 110 nou angajați în uzinele din Suzhou, 30 au demisionat după numai două săptămâni de muncă.
O dispozițe a Apple spune în “carta responsabilităților furnizorilor” că “toți muncitorii au dreptul la condiții de muncă sigure și etice” dar aceste promisiuni nu au fost respectate, se mai spune în raport.
În document mai este specificat faptul că în niciuna dintre cele trei uzine nu se respectă limita de muncă de 60 de ore pe săptămână, o altă condiție impusă de Apple. Un alt abuz este și angajarea de muncitori sub vârsta de 18 ani.
“Condițiile de muncă din uzinele Pegatron sunt mult mai proaste decât cele descoperite la Foxconn în 2010” a precizat Li Qian, directorul China Labor Watch. În anul 2010 la fabrica Foxconn, un alt furnizor al Apple, s-au înregistrat 18 tentative de sinucidere și 14 decese . Atunci Apple s-a angajat să amelioreze condițiile de muncă din fabricile chineze care le asamblează produsele.
La câteva ore după publicarea acestui raport copleșitor, repezentanții Apple au remis un comunicat de presă în care își fac “mea culpa” și precizează că nu erau la curent cu situația respectivă dar că vor demara imediat o anchetă.
În pofida bunei-credințe a Apple, această nouă problemă ar putea readuce în discuție relocarea activităților marilor companii spre China. Motorola deja a făcut pasul înapoi prin producerea noului său telefon, Moto X, exclusiv in SUA, acest patriotism economic vizând Apple, ale cărui produse fiind aproape toate fabricate în China.