ANAT: Biserica face turism nelicențiat și la tarife umflate pentru îmbogățirea preoțimii
Preoții încalcă etica atunci când profită de enoriași pentru a-i atrage în diverse excursii, care sunt mai scumpe la ei decât prin agențiile de turism, pentru că banii trebuie să ajungă până la episcop, a declarat azi, într-o conferință, Alin Burcea, prim-vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), citat de Mediafax.
Burcea spune că un număr mare de preoți încasau până anul trecut banii și își făceau grupuri de turiști fără să fie licențiați.
“Oamenii merg la biserică, în general cei în vârstă. Când te apropii de întânirea cu Sfântu Petru te duci să te pregătești. Este absolut imoral să le faci capul pătrat oamenilor care vin la slujbă și să le spui: «Avem și un program de excursie, foarte frumos»”, a afirmat oficialul Asociației Naționale a Agențiilor de Turism.
Burcea a mai spus că însuși Patriarhul Daniel face reclamă pentru aceste excursii.
El estimează că în Israel merg în excursii 40.000 de români pe an, dintre care 25.000 cu Biserica, iar restul prin agenții. Reprezentanții Bisericii au ajuns să dețină licențiate de turism în proporție de 80%.
Oficialul ANAT afirmă că excursiile prin Biserică sunt cu peste 10% mai scumpe decât cele prin agenții.
“Prețul unui pachet pentru Israel este de 700 de euro la o agenție, iar la preoți de 780 de euro”, a adăugat reprezentantul agențiilor de turism.
Întrebat dacă acest surplus merge la până la episcop, așa cum afirmase anterior, Burcea a mai spus: “Nu am de unde să știu unde merg. Bănuiesc. Doar suntem în Balcani”.
ANAT cere autorităților din turism ca toți aceia care organizează servicii de călătorie, inclusiv profesorii și preoții, să fie obligați să dețină licențe de turism, iar capitalul social minim pentru înființarea unei agenții de turism să crească de la 200 de lei la 25.000 de lei și 100.000 de lei pentru un turoperator.