Ce prețuri se modifică sigur în aprilie
Românii vor plăti de marți, 1 aprilie, cu 0,41 lei mai mult pentru litrul de carburant de la pompă, vor cumpăra un pachet de țigări mai scump cu 0,3-0,5 lei, iar prețul gazelor naturale va fi mai mare cu 2% pentru consumatorii casnici, scrie Mediafax.
Majorarea accizei pentru carburanți, de 7 eurocenți pe litru, intră marți în vigoare, având ca efect creșterea cu 0,41 lei/litru a prețului la benzina cu plumb și fără plumb, motorină și petrolul folosit drept combustibil pentru motor (kerosen), potrivit estimărilor Ministerului Finanțelor.
Potrivit calculelor anunțate anterior, acciza pe carburanți va aduce la buget, anual, circa 2,5 miliarde lei.
Transportatorii care își desfășoară activitatea în deplină legalitate vor beneficia de o restituire de 4 cenți din cei 7 cenți, sumă care va fi achitată trimestrial, pe baza facturii de achiziționare a carburantului, a declarat, duminică, premierul Victor Ponta.
El a precizat că actul normativ care va reglementa acest sistem va fi aprobat, miercuri, de Guvern.
Prețul gazelor naturale se va scumpi marți cu 2% pentru consumatorii casnici. Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanța care menține prețul de referință la gaze pentru consumatorii industriali la nivelul din ianuarie și hotărârea care stabilește volumul de energie regenerabilă subvenționată.
Potrivit calendarului de eliminare a prețurilor reglementate, prețul gazelor naturale pentru consumatorii noncasnici urma să crească cu 5% de la 1 aprilie.
Taxa de cogenerare este încasată de companiile care produc simultan energie electrică și termică și este plătită de orice consumator. Taxa se aplică în intervalul 2011-2023, iar ponderea ei în facturi este de 2-3%. Premierul anunțase, luni, că taxa de cogenerare pentru exportul de electricitate va fi eliminată. Dacă acest lucru se va întâmpla, facturile la electricitate ar putea scădea.
Românii vor plăti mai mult și pentru țigări de la 1 aprilie, astfel că un pachet va costa cu 30-50 de bani în plus, odată cu majorarea accizei totale de la 81,78 euro/1.000 țigarete la 84,37 euro/1.000 țigarete. Nivelul accizei specifice va fi de 59,77 euro/1.000 țigarete, față de 56,71 euro/1.000 de țigarete în prezent. Acciza ad valorem va scădea ușor, de la 19% la 18%, iar acciza minimă pentru perioada 1 aprilie 2014 – 31 martie 2015 va fi de 81,5 euro/1.000 de țigarete, față de 79 euro/1.000 de țigarete în momentul de față.
O astfel de măsură afectează, cu precădere, prețul țigărilor mai ieftine și acționează în direcția apropierii prețurilor spre cele din categoria premium.
Prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul (WAP) aferent anului trecut este de 12,9508 lei/pachet.
Tot de la 1 aprilie operatorii telecom vor practica tarife de interconectare mult reduse, de la 3,07 eurocenți/minut la 0,96 eurocenți/minut în cazul telefoniei mobile și de la 0,67 la 0,14 eurocenți/minut pentru telefonia fixă.
Tarifele de interconectare, sau de terminare a apelurilor în altă rețea, sunt plătite între operatori pentru convorbirile clienților în afara rețelei la care sunt abonați sau au cartelă prepaid. Acest preț se regăsește în tariful perceput clientului care inițiază apelul.