Eupatoria, A4519 – baza militară unde soldații ruși fac garda alături de cei ucrainieni
Baza A4519 de la Eupatoria se află în mijlocul caselor și blocurilor din orașul situat la 75 de kilometri de capitala Crimeeii, Simferopol.
La 23 februarie, în timp ce protestatarii de la Kiev îl îndepărtau de la putere pe președintele Viktor Ianukovici, forțele ruse, prezente de cinci zile în orașul Eupatoria, se îndreptau spre baza A4519, relatează AFP, citată de Mediafax.
Ofițerii ruși și ucraineni au început atunci să negocieze.
În urma discuțiilor, soldaților ruși “li s-a permis” să intre în baza militară ucraineană, afirmă căpitanul Serghei Aniușkin. De atunci, un grup de “30-40” de soldați ruși, în ținută de camuflaj, dar fără însemne militare distincte, se află în baza militară de la Eupatoria, dar au un comportament “pașnic”, adaugă ofițerul ucrainean.
Situația a devenit însă tensionată marți, când “Aproximativ 400 de persoane au încercat să forțeze poarta de la intrarea în bază”, după cum spune Iuri Jeribițov, “reprezentant al Guvernului” prorus din Crimeea.
“Atacatorii au aruncat cu pietre, iar doi dintre ei aveau arme de foc”, mai spune Iuri Jebițov, care susține că a fost sunat și chemat să vină în ajutor de comandantul ucrainean al bazei, colonelul Andrei Matveenko.
Manifestanții “ne-au cerut să le predăm armele”, spune acesta, în condițiile în care ucrainenii din baza militară nu sunt înarmați, “pentru a evita o eventuală baie de sânge”.
“Patru ofițeri purtând ecusoane ale armatei ruse au venit și au cerut să administrăm baza în comun, de fapt, ca aceasta să treacă sub controlul rușilor”, adaugă colonelul Matveenko, asigurând că nu a dat curs solicitării.
Cu toate acestea, scena este neobișnuită la baza din Eupatoria: soldații ruși, purtând mitraliere, iar unul cu fața acoperită, stau de pază în interiorul bazei, dar alături de militarii ucraineni neînarmați.
Alți membri ai forțelor ruse patrulează pe aleile din curtea bazei militare, unde, asigură colonelul Matveenko, toate armele, inclusiv rachetele antiaeriene, sunt în continuare depozitate, ucrainenii refuzând categoric să le predea “agresorilor”.