O româncă a descoperit că stratul de gheață a lacurilor din Alaska se subțiază
Lacurile înghețate de mică adâncime omniprezente pe coasta arctică a Alaskăi (America de Nord) au suferit o schimbare semnificativă în ultimii zeci de ani, potrivit BBC News.
Gheața acestor lacuri, multe dintre ele având cel mult 3 m adâncime, s-a topit mai devreme decât ar fi normal. Ca urmare, aceste lacuri rețin caracteristicile apei provenită din ocean mai mult timp. Schimbarea este analizată de un grup de cercetători canadieni care afirmă că fenomenul din aceste lacuri urmează tiparul de topire a gheții marine din regiune. Dr. Cristina Surdu de la Universitatea din Waterloo, Ontario, licențiată în Geografie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, a explicat că dezghețarea lacurilor de mică adâncime din North Slope, Alaska, a devenit evidentă după 2006, fiind în opinia sa o altă piesă în puzzle-ul schimbărilor climatice din regiune. Atât dr. Surdu cât și ceilalți cercetători s-au concentrat pe o zonă din apropierea localității Barrow, cea mai mare așezare de pe North Slope.
Această zonă de cercetare a cuprins mai mult de 400 de lacuri care au individual suprafețe de până la 60 km2 și care au, în medie, 1,5 m adâncime.
Potrivit cercetărilor efectuate la fața locului și prin folosirea datelor obținute de la radarele sateliților europeni ERS din perioada anilor 1990-2000, s-a stabilit că lacurile au tendința de a fi complet fără gheață în timpul verii pentru o scurtă perioadă de aproximativ 8-10 săptămâni, după care, la debutul temperaturilor mai reci de toamnă, acestea îngheață la loc.
Impactul subțierii stratului de gheață a acestor lacuri ar putea conduce la limitarea utilizării drumurilor de iarnă folosite de camioane pentru aprovizionarea zonellor de coastă.
Autor: George SPIRIDON