NSA a reușit „imposibilul”: spionează de la distanță calculatoarele care NU sunt conectate la internet
NSA, Agenția de Securitate a Statelor Unite, devenită celebră în întreaga lume, în urma dezvăluirilor fostului angajat Edward Snowden, referitoare la spionajul în masă, deține o tehnologie secretă, care îi permite să spioneze de la distanță chiar și calculatoarele care nu sunt conectate la internet, dezvăluie The New York Times, citând atât documente NSA, cât și declarații oficiale și experți în cibernetică și calculatoare.
Tehnologia, utilizată încă din anul 2008, funcționează astfel: circuite minuscule inserate pe placa de bază sau carduri externe care se conectează la calculator comunică prin unde radio nedetectabile (de aparatele convenționale) cu o stație de dimensiunea unei serviete, ce poate fi amplasată chiar la kilometri distanță de calculatorul țintă. E drept, circuitele și cardurile respective trebuie cumva implantate / conectate inițial la calculatorul respectiv – fie de un fabricat colaborator al NSA, fie de un spion, fie de un utilizator cooperant sau chiar neștiutor, căruia i s-a modificat propriul card de date printr-o acțiune specifică de spionaj.
Această tehnologie a permis NSA să instaleze software pentru spionaj și atacuri cibernetice în aproape 100.000 de calculatoare din întreaga lume, în cadrul operațiunii botezată Quantum.
NSA susține că această metodă de spionaj este „apărare activă” împotriva atacurilor cibernetice externe. Însă The New York Times amintește că, atunci când s-a descoperit că hackeri chinezi au procedat asemănător, instalând software de spionaj în calculatoarele unor agenții guvernamentale americane și ale unor companii private, s-a declanșat un scandal internațional, în care s-a implicat însăși președinția Statelor Unite.
Între țintele predilecte ale spionajului NSA și ale United States Cyber Command (unitatea de specialitate a Pentagonului, care colaborează în această privință cu NSA) au fost unități militare din China, acuzate că ar fi la originea atacurilor cibernetice asupra unor ținte militare și industriale americane. Au mai fost țintite și calculatoare ale Armatei Rusiei, dar și ale instituțiilor europene, precum și ale altor țări oficial partenere ale Statelor Unite, atât în plan comercial, cât și militar, precum Arabia saudită, India, Pakistan.
NSA pretinde că nu a utilizat tehnologia pentru a fura secrete economice, ci doar în scopul protejării securității naționale.