„Cameron, stop discrimination!” 300 de români și bulgari au manifestat la reședința premierului britanic
Aproximativ 300 de români și bulgari au manifestat, luni, în fața reședinței premierului britanic, David Cameron, împotriva discriminării, împărțind trecătorilor un ziar românesc învelit într-un manifest redactat în limba engleză, a declarat pentru MEDIAFAX o participantă la protest.
Românii și bulgarii adunați în fața reședinței premierului britanic au scandat, timp de două ore, “Stop discrimination!” (Opriți discriminarea, n.r.) și “The right to education” (Dreptul la educație, n.r.), iar cetățenii români au intonat imnul României, a declarat Larisa Aramă, stabilită de mai mulți ani la Londra și angajată la Ziarul românesc.
Totodată, manifestanții au avut bannere inscripționate cu mesaje precum: “David Willets (ministrul britanic pentru Universități, n.r.) against education” (David Willets împotriva educației), “Citizens, not immigrants” (Cetățeni, nu imigranți, n.r.), “Education without discrimination” (Educație fără discriminare, n.r.) și “Dave the cameleon you are heading in the wrong direction” (David, cameleonule, te îndrepți în direcția greșită, n.r.), pe acesta din urmă fiind lipită și o fotografie cu un cameleon pe bicicletă.
Sute de exemplare din Ziarul românesc publicat la Londra au fost învelite într-un manifest scris în limba engleză și împărțite protestatarilor, dar și trecătorilor, a mai spus Larisa Aramă.
Organizatorii manifestației susțin că cei mai mulți români și bulgari nu obțin decât locuri de muncă prost plătite, precum au pair, de muncitori, portari sau în construcții și în curățenie, fiind condamnați să rămână cetățeni de categoria a doua în Uniunea Europeană.
“Acesta NU este un protest împotriva societății britanice sau împotriva minunatului popor britanic, care de cele mai multe ori a fost mai mult decât primitor și înțelegător cu persoane din medii diferite”, mai arată organizatorii acțiunii.
Acordarea unor împrumuturi destinate studenților a fost suspendată pentru români și bulgari, în urma unor “suspiciuni” create de o creștere a numărului de înscrieri la colegii britanice, relata The Telegraph online în 20 noiembrie.
Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat, în aceeași zi, că Londra verifică solicitările privind costurile de întreținere ale studenților din întreaga Europă care studiază în Marea Britanie, nu doar ale românilor și bulgarilor.
Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, a declarat, la rândul său, la începutul acestei luni, că suspendarea împrumuturilor pentru întreținere vizează studenții din colegiile vocaționale, nu din universități.
Jinga a mai spus că i-a scris ministrului britanic pentru Universități, iar acesta i-a răspuns că s-a făcut o evaluare de rutină, care nu viza doar studenți români și bulgari.
Potrivit ambasadorului, s-a constatat că, dacă anul trecut erau 13.000 de studenți din toată Uniunea Europeană înscriși la colegii vocaționale din Marea Britanie, s-a constatat că anul acesta sunt 30.000, dintre care aproximativ 5.500 numai din România și Bulgaria.