12 persoane trimise în judecată în cazul fraudării examenului de Bacalaureat de la Mangalia
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată a 12 persoane, dintre care șase cadre didactice, în dosarul privind fraudarea examenului de Bacalaureat – sesiunea din vară, în Mangalia.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis miercuri, a fost deferit justiției, în stare de arest preventiv, Gheorghe Amza, cadru didactic și președinte al comisiei de bacalaureat de la centrul de examen nr. 37 din cadrul Liceului Tehnologic ”Ion Bănescu” din Mangalia, pentru luare de mită în formă continuată și permitere a accesului unor persoane neautorizate la informații care nu sunt destinate publicității.
Pentru fapte similare au fost trimiși în judecată: Ingrid Iulia Rădulescu, cadru didactic, vicepreședinte al comisiei de bacalaureat, Florin Pădureanu, Doina Manoleasa, Maria Valeria Tudosa, cadre didactice și membri ai comisiei de bacalaureat, Otilia Cornelia Stere, secretara comisiei de examen, Veronica Cara, Mihaela Valentina Balint, cadru didactic, supraveghetoare, Gabriela Alexoiu, persoană fără calitate specială, mamă a unui candidat la examen, Cilica Stângaciu, candidat la Bacalaureat, Viorel Urziceanu, persoană fără calitate specială, tatăl unui candidat, și Aurel Boboșatu, candidat.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că inculpatul Amza, cu ocazia desfășurării Bacalaureatului, a primit, prin intermediari, de la mai mulți elevi participanți la examen, suma totală de 3.000 euro și a beneficiat de achitarea contravalorii cazării într-un hotel din stațiunea Saturn, în cuantum de 1.863 lei și a serviciilor de masă, cu titlu de mită.
Banii au fost primiți pentru a permite elevilor să promoveze, în mod fraudulos, proba la disciplina chimie din cadrul examenului de Bacalaureat.
În 30 iunie, la același examen, și alte cadre didactice din comisia condusă de Gheorghe Amza au primit prin intermediari, de la mai mulți elevi, sume de bani, pentru ca în schimb să le permită promovarea examenului în mod fraudulos.
“Concret, inculpații Pădureanu, Tudosa, Manoleasa, membri ai comisiei, au primit câte 1.000 de lei, Rădulescu, vicepreședintele comisiei, a primit 4.000 de lei, iar Stere, informaticianul liceului și secretarul comisiei, a primit 2.000 de lei. Inculpatul Amza și cadrele didactice au primit banii prin intermediul inculpaților Boboșatu, Alexoiu, Stângaciu și Urziceanu, care în perioada premergătoare examenului au strâns bani de la elevii care se pregăteau să susțină examenul la centrul stabilit în incinta Liceului ‘Ion Bănescu’ din municipiul Mangalia”, susțin procurorii.
Sursa citată precizează că inculpata Cara a intermediat contactul dintre Gheorghe Amza și persoanele care strângeau banii de la elevi, a păstrat legătura cu acesta pe toată durata desfășurării examenului și l-a ajutat să primească o parte din foloasele remise sub formă de mită.
“În schimbul sumelor de bani primite, în 5 iulie, inculpatul Amza, împreună cu Pădureanu, Manoleasa și Stere, și Balint, au pus la dispoziția elevilor rezolvările subiectelor la proba de chimie, în condițiile în care acestea aveau caracter confidențial”, mai susțin anchetatorii.
În 26 iulie, la cererea procurorilor, Tribunalul Constanța a dispus luarea măsurii arestării preventive a inculpatului Amza Gheorghe pe o durată de 29 zile.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Constanța.