EXCLUSIV. Ordonanță cu dedicație: 250 de diplomați pensionați primesc compensații generoase pentru pierderea pensiei de serviciu

Titus Corlățean, ministrul de Externe al României Foto: MAE.ro

Titus Corlățean, ministrul de Externe al României
Foto: MAE.ro

Pe data de 16 octombrie, Guvernul a stabilit, prin Ordonanță de Urgență (nr. 96/2013), că membrii corpului diplomatic, cu o vechime neîntreruptă în Ministerul Afacerilor Externe de cel puțin 15 ani, care la data de 31 august 2010 erau pensionari, „pot beneficia de o indemnizație diplomatică lunară maximă de 3.571 de lei”.

După cum reiese din răspunsul Ministerului Afacerilor Externe la întrebările Select News, normativul se dorește a repara o injustețe care li s-a făcut diplomaților pensionari de către Guvernul Boc, care le-a eliminat pensiile de serviciu: „La data de 1 septembrie 2010, în conformitate cu prevederile Legii nr. 119/ 2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, a fost abrogată OUG nr. 36/ 2003 privind sistemul de pensionare a membrilor personalului diplomatic și consular,  iar dreptul la pensie de serviciu, câștigat de membrii Corpului diplomatic și consular al României în urma acestui act normativ, a fost pierdut, cuantumul pensiilor acestora, după recalculare, reducându-se, în consecință, în medie, cu aproximativ 70%”.

Guvernul Ponta nu vrea să reintroducă, totuși, pensiile de serviciu ale diplomaților, fiindcă și-ar pune „în cap”, instantaneu, celelalte categorii profesionale afectate de eliminarea pensiilor speciale: senatori, deputați, militari, polițiști, personalul aeronautic civil navigant și nenavigant, funcționari publici din Parlament, personalul auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești și personalul Curții de Conturi. Reintroducerea pensiilor de serviciu în cazul tuturor acestora ar însemna o lovitură serioasă* Bugetului Asigurărilor Sociale (Fondului public de pensii), care, oricum, nu se „simte deloc bine”. Soluția găsită a fost formula „indemnizațiilor”, care se achită din Bugetul MAE. Chiar și așa, toți cei enumerați mai sus s-ar putea simți deopotrivă îndreptățiți să primească indemnizații reparatorii, fiind, în prezent, discriminați în raport cu pensionarii diplomați.

Dar Guvernul a introdus un „măr al discordiei” chiar și în rândurile acestora din urmă. Numărul beneficiarilor indemnizațiilor compensatorii a fost limitat la 250. Cu alte cuvinte, se crează o discriminare între cei care se încadrează în condițiile ordonanței și vor beneficia de indemnizație și cei care se încadrează în condițiile ordonanței și nu vor beneficia de indemnizație. Cum vor fi stabiliți fericiții câștigători? Iată ce spune MAE: „Numărul beneficiarilor a fost stabilit la 250 atât din motive economico-financiare, determinate de restricțiile bugetare actuale, cât și din rațiuni care țin de motivul emiterii actului normativ. Astfel, Ordonanța de urgență reprezintă o evaluare a situației specifice a acestui mini-grup social, care trebuie tratat corespunzător, atât în funcție de condițiile anterioare, specifice exercitării profesiei, cât și de situația actuală, având în vedere că, după ieșirea la pensie, diplomații pensionari au fost, și sunt implicați, în pofida vârstei înaintate (în multe cazuri de peste 80 de ani), în activități publice din domeniul relațiilor internaționale și politicii externe”.

În traducere: departajarea celor 250 de indemnizați se va face „pe ochi frumoși”! Câtă vreme nu sunt stabilite criterii clare de determinare a diplomaților pensionari meritorii, totul ține de o decizie politică, fiind la latitudinea ministrului de resort să avizeze plata lunară a celor 3.571 de lei, pentru fiecare caz în parte.

 

 

* Citat din Raportul Special al Avocatului Poporului privind consecințele eliminării pensiilor de serviciu (ianuarie 2013): „Potrivit Adresei înregistrate sub nr. 8.259 din 23 iunie 2010, transmisă de Guvern Curții Constituționale, cu privire la impactul bugetar al adoptării Legii privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, așa cum a fost el stabilit de ministrul de resort, economia totală pentru bugetul de stat rezultată din eliminarea pensiilor de serviciu ale personalului diplomatic și consular, personalului aeronautic civil navigant și nenavigant, funcționarilor publici parlamentari, senatorilor, deputaților, magistraților, a personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești și a personalului Curții de Conturi este de 170.198.380 RON. Cu privire la eliminarea pensiilor speciale din sistemul de apărare și ordine publică, se arată că recalcularea va viza 155.842 de pensii și că prin operațiunea realizată se vor obține “economii rezultate din recalcularea pensiilor mari și foarte mari (cele care depășesc suma de 3.000 lei)”.

 

Loading

Comments

comments