VIDEO. Cristian Burci, patronul Prima TV & Adevărul, a făcut trafic cu copii din orfelinate

burci broker copiiCristian Burci, patronul Prima TV, Adevarul.ro și Click, a intermediat vânzări de copii din orfelinatele românești, în anii 1990.

Proba se regăsește într-un documentar mai vechi realizat de televiziunea americană CBS, prezentat în această seară de Antena 3.

În documentar, Burci este prezentat cu numele mic (Cristian) și cu titulatura de „broker” de copii.

Filmat cu camera ascunsă, Burci afirmă că adopția rapidă (circa 4 săptămâni) a unui copil costă între 3.500 și 7.000 de dolari, explicând că parte a acestor sume reprezintă mită pentru diverse persoane din sistemul de „protecție” a copiilor.

Cristian Burci, 49 de ani, are potrivit Top 300 Capital, o avere de 300,000,000 de euro. Controlează grupul International Railway Systems (care este și cea mai mare afacere a sa, având o cotă de piață de 3% din producția mondială de vagoane, lider european al sectorului), companiile din industria feroviară Astra Vagoane Arad, Meva Turnu-Severin, Romvag Caracal, compania de transport pe cale ferată Servtrans, precum și compania de trade marketing Cupon Pro (wikipedia).

Conform România liberă „Cristian Burci si-a construit imperiul financiar in domeniul feroviar, sanitar-veterinar si alimentar intre anii 2001 si 2004, fiind ajutat de doi generali rezervisti care au lucrat pentru SIE. Informatiile au fost date de catre insusi fostul sef al Serviciului Roman de Informatii, Radu Timofte, care sustine ca incepand cu 2002 a inaintat institutiilor abilitate ale statului mai multe note informative despre afacerile lui Burci, dar nu s-au luat masuri tocmai din cauza protectiei oferite de fostii generalii SIE. Radu Timofte sustine ca Burci a fost protejat in special de generalul (r) SIE Gheorghe Serbanescu si ajutat de generalul (r) Ioan Talpes, fost sef al SIE, acum senator”.

Jurnaliștii Antena 3 acuză conexiuni între Cristian Burci și Administrația Prezidențială. Astfel, conform declarației de avere publicată pe site-ul administrației prezidențiale, Bogdan Oprea, purtătorul de cuvând al Președinției a încasat 123.660 lei (27.500 euro), în decursul anului 2013, de la ziarul Adevărul, publicație aflată în insolvență. Conform luju.ro, suma respectivă a fost încasată pentru patru articole publicate de Oprea pe blogul Adevărul.ro.

Loading

Comments

comments