NASA: viața e posibilă pe un satelit al lui Saturn!

Sonda americană US Cassini a detectat hidrogen într-un nor de vapori emanat prin fisurile existente în stratul de gheață ce înconjoară Enceladus, un mic satelit al lui Saturn. Acest fapt, susțin oficialii NASA, nu poate avea altă explicație decât o activitate hidrotermală propice dezvoltării unor forme de viață, informează AFP, citată de Agerpres.

„Deși nu am detectat urme de viață, am identificat o sursă de alimentare a vieții”, a declarat Hunter Waite de la Southwest Research Institute din San Antonio (Texas). „Enceladus este ca un magazin cu dulciuri pentru microbi”, a completat el.

Potrivit oamenilor de știință, a căror descoperire a fost descrisă joi, în revista Science, „reacțiile hidrotermale ce au loc între rocile fierbinți și oceanul lichid situat sub suprafața înghețată a satelitului reprezintă singura sursă plauzibilă a acestui hidrogen”.

Pe Pământ, acest proces oferă energie ecosistemelor ce se dezvoltă în apropierea izvoarelor hidrotermale de pe fundul oceanelor unde există o activitate vulcanică. „Este prima dată când am identificat un loc în care sunt acumulate ingredientele necesare unui mediu locuibil”, a subliniat în cadrul unei conferințe de presă Thomas Zurbuchen, responsabil adjunct al misiunilor științifice ale Agenției NASA. „Aceste rezultate dovedesc faptul că studiile efectuate până în acest moment de Agenție ne pot răspunde la întrebarea dacă suntem sau nu singuri în univers”, a menționat el.

Instrumentele de pe Cassini au detectat acest hidrogen molecular în octombrie 2015, când sonda s-a apropiat de suprafața Enceladus, la circa 50 de kilometri, pentru a traversa un gheizer imens din regiunea polului sudic. În urma analizei vaporilor și a particulelor emanate, cercetătorii au stabilit că acestea sunt în mare măsură formate din apă — conțin până la 1,4% hidrogen și dioxid de carbon, elemente sunt esențiale pentru metanogeneză, o reacție chimică ce le permite microbilor de pe Pământ să trăiască în străfundurile oceanelor, în zone în care nu pot ajunge razele solare.

Independent de vestea despre Enceladus, un studiu publicat joi, în „Astrophysical Journal Letters” relevă faptul că, datorită telescopului spațial Hubble, oamenii de știință au putut observa în 2016 ceea ce pare a fi un gheizer, ce se înalță la o sută de kilometri deasupra Europa, unul dintre cei mai mari sateliți ai lui Jupiter, care posedă la rândul său un ocean sub un strat de gheață. Hubble a captat imagini cu un jet de vapori, în același loc în 2014, însă acesta nu atingea decât 50 de kilometri. Observația confirmă existența acestui fenomen pe satelitul lui Saturn, fenomen ce se desfășoară în mod intermitent în aceeași regiune.

Aceste descoperiri de pe Enceladus și Europa vor ajuta NASA să pregătească misiunea Clipper de explorare a satelitului Europa, ce va fi lansată în jurul anului 2020.

Loading

Comments

comments