ANL cere restrângerea programului Prima Casă la locuințele noi

Efectul multiplicator în economie al programului Prima Casă a fost aproape zero, deoarece doar 5-6% din achiziții au vizat locuințe noi, astfel că sprijinul statului trebuie orientat către construcțiile noi, a declarat joi directorul general al ANL, Dumitru Nancu, citat de Mediafax.

Nancu spune că din cele 97.000 de locuințe cumpărate de la lansarea programului Prima Casă, doar 5-6% sunt construite după anul 1990.

Plafonul garanțiilor pentru creditele Prima Casă a fost majorat la 30 iulie, prin hotărâre de Guvern, cu 1 miliard de lei pentru acest an, din care 300 milioane lei pentru cumpărarea de locuințe construite de ANL. Garanțiile vor fi acordate și plătite numai în monedă națională.

“Asta ne permite ca tot ce obținem din vânzări să investim în construcții de alte proiecte”, a arătat Nancu.

ANL are în derulare patru proiecte de locuințe destinate programului “Locuințe prin credit ipotar”, totalizând 1.200 de unități (în Timișoara, Alba Iulia, Brașov și Venus-Olimp), și 41 de șantiere unde sunt construite locuințe pentru tineri, destinate închirierii, care însumează 2.500 de unități.

Locuințele prin credit ipotecar sunt vândute cu 380-425 de euro pe metru pătrat, iar cele pentru tineri cu 326 de euro pe metru pătrat.

ANL a vândut până în prezent 320 de locuințe prin programul Prima Casă.

În ultimii 15 ani, ANL a construit 34.000 de locuințe în toată țara.

Loading

Comments

comments