EXCLUSIV. Timothy Ash, Șef Piețe Emergente al Standard Bank PLC: România a stopat creșterea datoriei externe și își îmbunătățește capacitatea de împrumut. Ratingul Standard & Poor pare depășit
Anunțurile oficiale legate de intenția României de a semna un nou Accord Stand By preventiv (doar cu criterii de performanță și fără tragerea tranșelor de împrumut) cu Fondul Monetar International, cel mai probabil pentru 3- 5 miliarde Euro, arată ca România își îmbunătățește capacitatea de împrumut, lucru care va duce la creșterea rating-ului de credit. Ratingul actual BB+ certificat de Standard & Poor pare depășit în comparație cu BAA3 / BBB anunțat de Moody’s și Fitch.
Timothy Ash considera ca ceea ce a contribuit la acest succes este pozitia comuna adoptata de Premierul Victor Ponta si Presedintele Traian Basescu in favoarea noului program FMI si implicit a continuarii consolidarii fiscale si reformelor structurale.
„Acest anunt vine in contextul misiunii FMI aflata acum in Bucuresti pentru a prezenta Guvernului noul reprezentat FMI in Romania si pentru a discuta un nou Acord Stand By. Imbunatatirea relatiilor FMI cu Romania a fost confirmata si de vizita de saptamana trecuta a dnei Christine Lagarde, Managing Director al FMI, care a folosit prilejul intrunirilor de la Bucuresti pentru a anunta noile prioritati ale Fondului in identificarea cailor de stimulare a cresterii in Europa Emergenta”, afirma Timothy Ash intr-o analiză obținută, în exclusivitate, de Select News.
Potrivit Economistului Standard Bank PLC, Romania a devenit „copilul de fotografie” al Fondului Monetar, ca urmare a succesului ultimelor doua acorduri Stand By cu FMI, care au succedat sapte esecuri consecutive in indeplinirea criteriilor de performanta pentru mentinerea acordurilor negociate cu Fondul.
Perspectiva politica, potrivit lui Ash, demonteaza asteptarile ca Uniunea Social Liberala se va rupe. „Opozitia la politica Presedintelui Basescu si convingerea PNL ca liderul Crin Antonescu va fi candidatul comun la alegerile prezidentiale din 2014 par sa mentina USL in viata”, conchide Timothy Ash. In schimbul candidaturii lui Crin Antonescu la presedintie, PSD spera sa obtina sprijinul PNL pentru revizuirea Constitutiei si continuarea descentralizarii puterii catre autoritatile locale unde se afla „baza fiefului PSD si locul unde se practica patronajul politic”, crede Ash. Initial planificat pentru a avea loc impreuna cu alegerile europarlamentare si prezidentiale in 2014, referendumul pare sa fie mult mai probabil in toamna 2013 dupa ultimele anunturi ale PSD.
Politica fiscala a USL ramane prudenta. In prima jumatate a anului, deficitul bugetar a fost de 1.1% din PIB, limita de 2.1% din PIB pentru intregul an 2013 parand sa fie realizabila. Deficitul ultimilor ani a scazut de la 9% in 2009 ca urmare a crizei post-Lehman, la 5.7% din PIB in 2011 si apoi la 2.9% din PIB in 2012. Cresterea considerabila a datoriei publice de la 23.6% din PIB in 2009 la 38% din PIB in 2013, pare sa fi atins un plafon care, potrivit estimarilor facute de Comisia Europeana, se va pastra si in 2014.
Revizuirea bugetara din iulie, o practica in Europa Emergenta, va fi modesta in cazul Romaniei, estimeaza Ash, si nu va afecta negocierile cu FMI. In acest context, se asteapta ca reducerea TVA de la 24% la 9% in cazul painii, promisiune facuta de USL in campanie, sa fie acceptata de Fond. Ash crede ca, in ceea ce priveste regiunea, FMI va fi mai flexibil in a sustine politici fiscale contraciclice.
Banca Nationala a Romaniei a taiat la 1 iulie rata dobanzii cu 25%, prima astfel de masura luata de BNR din mai 2012. Actuala rata a dobanzii este de 5%, scaderea fiind facuta pe fondul unei revizuiri a ratei inflatiei asteptate. Se pare ca evolutia inflatiei ar justifica o rata a dobanzii chiar de 4.2%.
FMI asteapta ca restructurarea si privatizarea intreprinderilor de stat sa continue, Guvernul facand promisiuni ferme in acest sens si incluzand in planul de reforma sistemul de sanatate. Cu toate astea, interesul scazut al investitorilor pe fondul crizei globala, a incetinit vanzarea intreprinderilor romanesti si, cu cat se apropie alegerile, cu atat mai putin probabila este o reforma de proportii in acest sector.
Cele mai importante tendinte ale primului semestru al 2013 mentionate de Ash includ:
-
Performanta scazuta a Investitiilor Straine Directe, caderea pe durata ultimului an (mai 2013-mai 2012) ajungand la o treime fata de perioada anuala precedenta
-
Cresterea neta a investitiilor de portofoliu, cu intrari nete de 4.1 miliarde Euro (crestere cu 300% fata de anul precedent si in special datorata emisiunii de Eurobonds)
-
Alte investitii arata iesiri nete de 4.1 miliarde Euro (de la doar 1.2 miliarde Euro in perioada anuala precedent), datorata retragerii creditelor de catre bancile straine (deleveraging) un fenomen pronuntat in regiune. Partea pozitiva a acestei tendinte este ca s-a stopat cresterea datoriei externe, aceasta totalizand 70% din PIB pentru toata perioada din 2010 incoace (aprox. 100 miliarde Euro). Romania este, din acest punct de vedere, in fata Letoniei (a carei datorie externa cumulata a atins 135%), a Bulgariei (100%) si intr-o pozitie comparabila cu Polonia si Lituania. Este de remarcat ca, in ciuda acestei situatii, rating-ul de credit al acestor tari e mai bun decat al Romaniei.