Teoria geneticianului român Dan Dediu, confirmată de o descoperire recentă: omul de Neanderthal putea vorbi

Foto: drpinna.com

Foto: drpinna.com

O analiză a osului hioid al unui neandertalian – o structură în formă de potcoavă în gât – sugerează că această specie avea abilitatea să vorbească, potrivit BBC News, care citează un studiu publicat în jurnalul Plos One.

Acest lucru era bănuit încă din 1989, de la descoperirea unui os hioid neanderthalian în Peștera Kebara, Israel, os care arăta similiar cu cel al omului modern. Osul hioid este important pentru vorbire deoarece acesta suportă rădăcina limbii. La primate, acest os nu e plasat în poziția corectă pentru a vocaliza precum oamenii.

O echipă internațională de cercetători au analizat osului gâtului fosilizat al omului de Neanderthal folosind radiografierea 3D și modelarea mecanică. Acest model a permis grupului să vadă cum osul hioid se comporta în relație cu celelalte oase din jur.

Această descoperire schimbă percepția asupra limbajului complex, despre care se credea că nu a evoluat până acum 100.000 de ani. Această concepție susține că numai oamenii moderni sunt capabili de o vorbire complexă. Concepția a fosta atacată cu argumente solide, la începutul anului în curs, de geneticianul român Dan Dediu de la Institutul de Psiholingvistică Max Plank, Olanda, care a precizat, într-un studiu, că atât neanderthalienii cât și oamenii moderni au împărtășit capacitatea similară a limbajului.

 

Autor: George SPIRIDON

Loading

Comments

comments