VIDEO. România și China parafează acorduri economice importante

Li Keqiang, premierul Chinei și Victor Ponta, premierul României foto: gov.ro

Li Keqiang, premierul Chinei și Victor Ponta, premierul României
foto: gov.ro

Prim-ministrul chinez, Li Keqiang, a ajuns la București, pentru prima vizită în România a unui premier al Chinei după 19 ani, împreună cu o importantă delegație de oameni de afaceri.

Acordurile pregătite în ultimele luni, după vizita premierului Ponta în China, și parafate azi, dovedesc că nu este o vizită de complezență.

S-au semnat acorduri de colaborare pentru înființarea în comun a unui parc tehnologic și reluarea exportului de bovine pentru reproducție și carne de porc către China.

Conducerea Nuclearelectrica au semnat cu președintele companiei China General Nuclear Power Corporation (CGN) o scrisoare de intenție pentru colaborare, directorului Complexului Energetic Oltenia a încheiat cu președintele companiei China Huadian Corporation un acord de intenție de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari, directorul Complexului Energetic Hunedoara a parafat cu președintele companiei China National Electric Engineering o înțelegere pentru reabilitarea grupurilor 3 si 4 de la centrala termoelectrica Deva, iar directorul companiei de proiect pentru construcția hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești (județul Cluj) a semnat o scrisoare de confort în acest sens cu vicepreședintele executiv al Sinohydro Corporation.

Departamentul pentru Energie și Administrația Națională din China pentru Energie au încheiat un memorandum de înțelegere pentru cooperare în domeniul proiectelor nucleare.

Tot la Guvern a fost semnat și un acord pentru investiții în centrale eoliene și echipamente de export între Romanian Păunescu Corporation, condusă de Bobby Păunescu, și Mingyang Wind Power Group.

A fost semnat și memorandumul de înțelegere pentru sprijinirea companiei de telecomunicații Huawei Technologies în vederea înființării unui centru regional la București.

Reprezentanții guvernelor român și chinez au convenit și un program cultural pentru perioada 2013 – 2016, un acord de înființare și funcționare a Institutului Cultural Român de la Beijing și a Centrului Cultural Chinez de la București și un memorandum de înțelegere privind promovarea cooperării investiționale.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Comerțului de la Beijing, schimburile comerciale între China și România s-au ridicat la 3,27 miliarde de dolari în primele 10 luni din acest an.

Exporturile românești în China au crescut de la 360 de milioane de dolari în 2008 la aproape 1 miliard de dolari anul trecut.

Investițiile chineze în România sunt în valoare de 160 de milioane de dolari, în timp ce investițiile românești în China sunt de 280 de milioane de dolari. (MEDIAFAX)

 

Conferința de presă susținută de cei doi prim-miniștrii. Ponta: „Constat că pentru presa din China, o întrebare înseamnă trei întrebări și pentru presa din România, o întrebare înseamnă patru întrebări. Așa că o să răspund la întrebarea principală”.

 

Li Keqiang, premierul Chinei și Victor Ponta, premierul României foto: gov.ro

Li Keqiang, premierul Chinei și Victor Ponta, premierul României
foto: gov.ro

Victor Ponta: Domnule prim-ministru, doamnelor și domnilor miniștri,
Doresc să salut cu deosebită căldură și prietenie prezența la București a primului-ministru Li Keqiang și a delegației care îl însoțește. Este o vizită pe care pot să o cataloghez ca fiind istorică, aproape 20 de ani de când, ultima dată, un prim-ministru al Chinei s-a aflat la București. Vreau să mulțumesc d-lui prim-ministru pentru căldura primirii la Beijing, la începutul lunii iulie, și să mulțumesc Guvernului Chinei pentru decizia de a organiza la București a doua reuniune a Forumului la nivel înalt China – Europa Centrală și de Est.
China este pentru România un partener privilegiat, avem o relație de 65 de ani, o relație excelentă din punct de vedere politic, economic, cultural și educațional. Au avut loc schimbări politice, s-au schimbat lideri politici, dar relația dintre România și China a rămas la fel de apropiată și așa ne dorim și în viitor. Și îmi doresc ca, așa cum am spus și la Beijing, România să fie cel mai bun prieten al Chinei în UE și în această regiune.
Salut adoptarea, cu această ocazie, a unei declarații privind aprofundarea cooperării bilaterale. Este încă o dovadă a mersului pozitiv al relațiilor noastre și încă un pas către realizarea unui parteneriat cu adevărat strategic între România și China. Dincolo de relațiile politice, care sunt excelente, despre relațiile economice am discutat și astăzi, la reuniunea bilaterală, și vom discuta foarte mult și mâine, în cadrul forumului. China este un partener comercial și economic important pentru România și pentru țările din regiune, însă potențialul este mult mai mare și trebuie să dezvoltăm aceste relații. M-am bucurat foarte mult să văd că în primele nouă luni ale anului 2013 exporturile României către China au crescut cu aproape 30%. Însă, consider că prezența la București a primului ministru Li Keqiang și a celorlalți miniștri va impulsiona pozitiv aceste relații economice și proiectele concrete. Semnarea documentelor anterioare se referă tocmai la proiecte foarte concrete în care China și România pot coopera în viitor.
Este vorba în primul rând despre energie și am semnat acorduri care acoperă, practic, atât energia nucleară, energia pe bază de cărbune, hidro și energie regenerabilă din surse eoliene. De asemenea, există proiecte concrete și un mare potențial în domeniul infrastructurii, în domeniul produselor agro-alimentare și în domeniul IT-ului. Și chiar în cursul discuției de astăzi, am pornit pe un drum extrem de important, acela de a avea un prim proiect în domeniul feroviar, pentru a avea și în România o porțiune de cale ferată rapidă, pe baza tehnologiei din China, și sunt convins, cu sprijinul primului-ministru și al meu personal, că acest proiect va prinde contur cât mai repede.
Vreau să evidențiez și alte domenii de colaborare tradițională între China și România. Am fost extrem de bucuros în urmă cu trei zile să particip la deschiderea la București a Institutului Confucius și mulțumesc Guvernului Chinei pentru sprijinul acordat în vederea deschiderii unui sediu al Institutului Cultural Român la Beijing.
Vreau să precizez în final faptul că România își dorește o relație specială cu China în cadrul regiunii și în cadrul Uniunii Europene. Mai multă cooperare și relații mai strânse între Uniunea Europeană și China înseamnă avantaj pentru ambele părți și înseamnă avantaje pentru România. Implicarea Chinei în proiecte concrete de dezvoltare economică în regiune este un lucru extrem de pozitiv. Sunt extrem de bucuros și de onorat ca Bucureștiul să fie gazda acestei reuniuni importante. Vreau să spun că de fiecare dată România va fi o gazdă bună pentru reprezentanții Chinei, pentru partenerii noștri din China și sunt convins că soarele, cu care nu-i obișnuit Bucureștiul la sfârșit de noiembrie, e semnul pozitiv pe care îl așteptăm pentru succesul acestei reuniuni. Încă o dată, bine ați venit la București și urez succes discuțiilor noastre bilaterale și Forumului la nivel înalt China-Europa Centrală și de Est.

Li Keqiang: Bună ziua, stimați prieteni, doamnelor și domnilor din presă și stimate dle prim ministru, bună ziua! Mulțumesc foarte mult, vreau să mulțumesc d-lui prim-ministru Ponta și Guvernului României pentru primirea călduroasă și tot ceea ce dumneavoastră ați făcut pentru organizarea vizitei mele și a delegației guvernamentale chineze. Odată ce am coborât din avion, am văzut și oameni primitori și o vreme senină, de primăvară și, cum a spus și dl Ponta, în perioada aceasta, de obicei este iarnă, dar noi am simțit vremea senină, ca primăvara. Vreau să mulțumesc încă o dată pentru ceea ce a comentat dl prim-ministru, Guvernul României, pentru primirea frumoasă, pentru delegația noastră. România este prima țară din turneul meu și este prima țară din Europa Centrală și Est pe care o vizitez după ce am preluat funcția de prim-ministru al Chinei. Această vizită are scopul de a consolida încrederea politică reciprocă, de a aprofunda prietenia tradițională și de a promova cooperarea pragmatică. Adineauri am avut o convorbire fructuoasă, pe domenii largi, profundă, cu dl prim-ministru Ponta și am ajuns la o serie de consensuri importante. Dl prim-ministru Ponta a prezentat rezultatele convorbirilor și mai ales, noi am fost martori la semnarea a unei serii de documente importante din diferite domenii, ca de exemplu, al economiei, comerțului, energiei, cultural și alte documente de colaborare. Aceasta dovedește că cele două țări vor avea o colaborare cu vitalitate deosebită și în viitor va trebui să depunem eforturi în următoarele aspecte.
În primul rând, putem să discutăm relațiile noastre pe baza respectului reciproc și tratarea cu sinceritate, cu egalitate, pentru a transforma prietenia tradițională dintre cele două țări într-un motor pentru colaborarea pragmatică în toate domeniile între cele două țări, să avem o bază solidă de colaborare pentru toate domeniile. Prezența mea și a d-lui prim-ministru Ponta aici dovedește că există o puternică încredere reciprocă politică între noi și semnarea documentelor în ceea ce privește înființarea Institutului Confucius /la București/ precum și înființarea Institutului Cultural Român la Beijing sunt o dovadă a colaborării interumane și culturale din ce în ce mai puternice între China și România.
Și, în al doilea rând, ambele părți promovează înțelegeri și interese comune și ambele părți ne-am propus obiective de dezvoltare și acordăm importanță și prioritate pentru îmbunătățirea nivelului de trai al populației, dar avem și motive de a consolida cooperarea în aceste domenii, pentru promovarea dezvoltării. Și dumneavoastră știți, “fabricat în China” este un termen cunoscut în întreaga lume și, în procesul de dezvoltare a sa, China are o modernizare și upgradare a economiei și instalațiilor, și instalațiile chineze, fabricarea instalațiilor chineze are o pondere din ce în ce mai importantă pe piața globală și astăzi am discutat în mod special cu domnul prim-ministru Ponta pentru cooperarea în domeniul de instalații chinezești, în domeniul de construire a infrastructurii românești și în alte domenii specifice, de exemplu, calea ferată rapidă, energie eoliană, energie nucleară, precum și calea ferată obișnuită. Toate acestea sunt domeniile în care noi am discutat și obiectivele de cooperare. Și România are avantaje în ceea ce privește fabricarea instalațiilor, precum are și avantaje din punct de vedere agricol. România este supranumită “grânarul Europei” și noi dorim să importăm produsele de carne de vită, de oaie, din România și cât puteți să ne furnizați, putem să importăm de la dumneavoastră.
În al treilea rând, China consideră că relațiile de cooperare chino-române constituie o bază solidă de reper în cadrul formatului de cooperare China – Europa Centrală și de Est, precum și în cadrul formatului de cooperare China-UE.
Noi am hotărât, împreună cu partea română, să alegem România pentru a găzdui reuniunea șefilor de guvern dintre China și Europa Centrală și de Est și aceasta dovedește în sine că relațiile și cooperarea China-UE pot să promoveze și cooperarea dintre China și Europa Centrală și de Est.
Săptămâna trecută, la Beijing a avut loc cea de-a 16-a reuniune a liderilor din China și Uniunea Europeană și a fost adoptată o strategie pentru cooperarea China-UE pe perspectiva 2020 și considerăm că cooperarea dintre China și Europa Centrală și de Est constituie o parte importantă a relațiilor China-UE și partea chineză consideră, de asemenea, că relațiile chino-române, cooperarea dintre China și Europa Centrală și de Est este în favoarea procesului de integrare europeană și sperăm și dorim să vedem o Europă unită, prosperă și dezvoltată și dorim să vedem, de asemenea, o monedă euro puternică. Noi promovăm împreună multipolarizarea lumii, precum și diversificarea culturală și a civilizației. În România se spune că vinurile, cu cât sunt mai vechi, cu atât sunt mai aromate și gustoase. Și în China avem un proverb în care se spune că vinurile bune se găsesc și pe străduțe. Dar relațiile chino-române sunt ca un vin bun și aromat, care se găsește nu numai pe străduțe, se găsește și pe bulevard. De aceea, avem motive să promovăm această relație, această prietenie chino-română, ca aceasta să aibă influență și pondere și în Europa și în cooperarea China – Europa Centrală și de Est și pentru întreaga lume. Mulțumesc!

***

Reporter: Bună ziua. Daniel Florea, Agerpres. Întrebarea pe care o adresez premierului chinez va fi una mai cuprinzătoare, motiv pentru care voi face câteva pauze, pentru traducere. V-a convins premierul Victor Ponta, atât în vizita sa în China, cât și în întâlnirile de aici, de la București, că România poate fi poarta pentru intrarea investițiilor chineze în Europa? România și China își intensifică relațiile la nivel politic, dar o fac și la nivel economic? Vedeți în Guvernul român un partener suficient de puternic și serios pentru a întări prezența economică chineză în zonă? Și, în final, câte contracte veți semna la București și ce valoare vor avea investițiile chineze în România?
Li Keqiang: Cred că există o bază solidă de colaborare chino-română bazată pe egalitate și respect reciproc. Relațiile noastre sunt tradiționale și prietenești. În urmă cu patru luni, domnul prim-ministru Ponta a avut o vizită în Beijing și după patru luni am revenit la București și acest scurt interval dintre întâlniri dovedește că relațiile chino-române sunt relații excepționale și ne tratăm reciproc ca parteneri strategici și avem o prietenie profundă și solidară și dorim să promovăm și cooperarea în domeniile economice și comerciale. Nu știu cum vede China prietenul nostru de la presă, dar vreau să vă spun cum văd eu România: Guvernul Chinei acordă o importanță deosebită relațiilor chino-române. România, și din punct de vedere al populației și din punct de vedere al suprafeței, este a doua țară ca mărime din Europa Centrală și de Est și în ultimii ani România a cunoscut o creștere economică foarte rapidă și această dezvoltare a României este în favoarea nivelului de trai al populației din România, este în favoarea dezvoltării Europei Centrale și de Est, precum și în favoarea Uniunii Europene, aducând încrederea și speranța pentru România și pentru Europa Centrală și de Est și pentru Uniunea Europeană. Sunt încântat, ca prieten venit din îndepărtare, sunt extrem de încântat de asta. Fiindcă România are o influență deosebită în spațiul central și est-european și considerăm că România este un pilon important pentru relațiile dintre China și Europa Centrală și de Est, precum și pentru relațiile China-UE. Pentru reuniunea liderilor de guvern din data aceasta, noi considerăm că România este un fanion de colaborare dintre China și Europa Centrală și de Est. Salutăm prezența firmelor românești pe piața chineză, precum și partea chineză încurajează firmele chinezești să-și desfășoare activitatea pe piața românească precum și să colaboreze, prin România, pe terțe piețe. În această vizită, au fost semnate o serie de documente și contracte și pe lângă aceasta, o să fie semnate și alte contracte cu ocazia acestei vizite. În ceea ce privește suma, vreau să vă asigur că suma este uriașă, fiindcă acuma, diseară, grupul de lucru dintre cele două părți va discuta și proiectele privind calea ferată rapidă și în domeniul infrastructurii și toate aceste colaborări și proiecte vor depăși valoarea și suma care este inițial stabilită pe contracte. Nu vreau să spun un plafon pentru sumă, pentru că aș dori să aduc și surprize pentru colaborare, pentru suma de colaborare. Mulțumesc.
Reporter: Eu sunt de la “Cotidianul Poporului” din China și am trei întrebări. Prima întrebare este: România va găzdui reuniunea șefilor de guverne pentru Europa Centrală și de Est și China și cum joacă România rolul său pentru marea colaborare în acest format? A doua întrebare este: ce domenii de interes sunt importante pentru cooperarea Chinei cu România și China și Europa Centrală și de Est? A treia întrebare: de ce facilități se pot bucura companiile chineze pentru colaborarea în formatul acesta /…/?
Li Keqiang: Îmi cer scuze, vreau să menționez că presa chineză se întâlnește mai rar cu domnul prim-ministru Ponta, de aceea, cu ocazia zilei de astăzi a pus trei întrebări. Pentru că programul a fost stabilit cu o singură întrebare, de aceea, rugăm ca domnul prim-ministru Ponta să răspundă cum dorește, fie la una, fie la două. Dacă răspundeți la toate trei întrebările, presa o să fie foarte încântată, desigur.
Victor Ponta: Constat doar că pentru presa din China, o întrebare înseamnă trei întrebări și pentru presa din România, o întrebare înseamnă patru întrebări. Așa că o să răspund la întrebarea principală. O să spun în primul rând că ne-am dorit foarte mult să organizăm acest forum, a doua ediție a acestui forum, la București, că prezența tuturor prim-miniștrilor din țările din regiune arată importanța pentru noi, pentru România și pentru regiune, a relației cu China. Fiecare proiect concret pe care îl vom realiza împreună, China și România, va fi un exemplu pentru toate celelalte țări din regiune, un exemplu de succes. Proiectele din energie, din infrastructură, din industria IT sau din domeniul agro-alimentar reprezintă un avantaj pentru România, dar și pentru China. Pentru noi înseamnă dezvoltare economică și oportunități economice, pentru China, este o dovadă că în acest moment, companiile din China au capacitatea tehnică și respectă toate standardele internaționale în domenii de vârf, așa cum sunt cele pe care le-am enumerat. Un proiect de succes în România, fie în energie, fie în IT, fie o linie de cale ferată rapidă, va fi imediat dorit și de toate celelalte țări din zonă. Succesul proiectelor de aici înseamnă și un succes pentru România, dar și pentru China și pentru întreaga regiune.
În ceea ce privește regulile competiției din Uniunea Europeană, evident că România și toate țările membre trebuie și le respectă. Astăzi însă, în condiții de competiție egală, europeană, există multe proiecte în care companiile din China au o ofertă mai bună, o ofertă financiară, o ofertă tehnică mai bună. Și am garantat primului-ministru și delegației sale că, atunci când oferta unei companii chineze este mai bună, aceea va fi în mod sigur câștigătoare. Și, dincolo de interesul economic, vreau să asigur încă o dată că există o relație de prietenie, o relație de bune intenții și că dezvoltarea relațiilor economice va aprofunda acest parteneriat special între China și România. Mulțumesc. (Sursa: gov.ro)

Loading

Comments

comments