Război total împotriva Android: Alianța Microsoft-Apple dă în judecată Google
În 2009 compania de telecomunicații canadiană Nortel Telecom a dat faliment. Înainte de dispariție, a vândut prin licitație cel mai de preț bun al său: un portofoliu de 6000 de brevete acoperind tehnologii avansate din domeniul telecomunicațiilor 4G și alte tehnologii wireless.
În ciuda eforturilor Google, cele 6000 de brevete au fost achiziționate de consorțiul „Rockstar Bidco”, format din companiile Microsoft, Apple, RIM și Sony pentru suma de 4,5 miliarde de dolari. Eșecul Google de a cumpăra pachetul de brevete Nortel a fost unul dintre motivele pentru care Google a decis cumpărarea Motorola în 2011, pentru suma de 12.5 miliarde de dolari.
Pe 31 octombrie, imediat după ce Google a prezentat ultima iterație a sistemului de operare Android KitKat 4.4 și noul smartphone din familia Nexus, Nexus 5, consorțiul „Rockstar Bidco” a dat în judecată Google pentru încălcarea a numeroase brevete deținute de către Rockstar. Cele opt procese inițiate în instanțele federale de alianța Microsoft & Apple & RIM & Sony arată că mocnitul conflict cu Google tocmai a erupt, informează ars tehnica.
Se presupune că Google se aștepta de ceva vreme la o astfel de manevră din partea competitorilor săi. Avocatul principal al Google, David Drummond, s-a plâns că alianța Apple-Microsoft a desfășurat o „campanie ostilă orchestrată împotriva Android”.
Acționarea în judecată vizează Google, dar și alți producători de smartphone-uri ce rulează sistemul de operare Android: Samsung, HTC, Huawei, LG Electronics, ZTE, Asustek, Pantech. Dosarele au fost înregistrate în districtul de est al statului Texas, acesta fiind considerat un district favorabil reclamanților în cazurile care implică încălcări de brevete. Cazul ce vizează Google implică 6 brevete intrând în categoria „motor de căutare asociativ”, cu cel mai vechi brevet dintre cele în cauză fiind brevetul nr. 6.098.065 înregistrat în 1998 – cu un an înainte de fondarea Google – iar cel mai nou brevet dintre ele fiind înregistrat în 2007.
Reclamanții încearcă să folosească tentativa Google de a cumpăra brevetele de la Nortel în favoarea acuzării. Rockstar susține că în ciuda eșecului de achiziționare a portofoliului Nortel Telecom, Google a continuat și continuă să încalce brevetele deținute de Rockstar Bidco.
Rockstar Bidco este o companie interesantă. Când Wired a vizitat sediul firmei, au găsit doar 10 ingineri specializați în demontarea de dispozitive ale competiției, pentru a verifica dacă există încălcări ale brevetelor deținute de Rockstar. Astfel, consorțiul a fost acuzat că nu folosește brevetele pentru a produce ceva în baza lor, ci încearcă să facă profit prin obținerea de aranjamente sau decizii legale care vizează încălcarea brevetelor. CEO-ul Rockstar, John Veschi, a declarat că „practic toată lumea încalcă brevete”.
Consorțiul Rockstar este un exemplu tipic de companie paravan, folosit de marile companii, pentru atacarea altor firme concurente pe motiv de încălcare de brevete. În același timp, între companiile mamă pot exista chiar relații de colaborare. Sony, parte a consorțiului care atacă Google din cauza sistemului Android, produce, rândul său, smartphone-uri cu sistem de operare Android.
În condițiile în care Larry Page, co-fondatorul Google, declara că, zilnic, au loc 1,5 milioane de activări de dispozitive Android și că numărul acestora a ajuns la un miliard, Android amenință să surclaseze de o manieră și mai categorică Apple și pentru Microsoft. Pentru RIM (acum BlackBerry Limited), pare că singura sursă de venit o reprezintă propriul ei protofoliu de brevete, iar atacarea Android rămâne singura strategie de supraviețuire.
Una peste alta, se anunță un război lung în care toată lumea are de pierdut, inclusiv consumatorii.
Autor: Sorin BELDIE