Moody’s a retrogradat ratingul a două bănci din România

Sediul BRD, Piata Victoriei/Foto: Oana Pavelescu

Sediul BRD, Piata Victoriei/Foto: Oana Pavelescu

Moody’s Investors Service a revizuit în scădere ratingul pentru depozite pe termen lung și scurt atribuit BRD – Groupe Société Générale și ratingul pentru depozite pe termen lung atribuit Băncii Comerciale Române (divizie a Erste Group Bank), în urma retrogradării calificativului pentru soliditate financiară BCA (baseline credit assessment) de la ‘ba3’ la ‘b2’, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară.

Astfel, ratingul BRD pentru depozite pe termen lung și scurt a fost revizuite în scădere, de la ‘Baa3/Prime-3’ la ‘Ba2/Not-Prime’, cu perspectivă negativă, și a fost retrogradat de la ‘E plus’ la ‘D minus’ iar ratingul Băncii Comerciale Române pentru depozite pe termen lung a fost revizuit în scădere, de la ‘Ba1’ la ‘Ba3’, cu perspectivă negativă, și a fost confirmat la ‘E plus’ calificativul BFSR (Bank Financial Strength Rating ).

Decizia Moody’s de a retrograda calificativul pentru soliditate financiară BCA vine ca urmare a deteriorării calității deja slabe a activelor BRD și BCR, a estimărilor că băncile se vor confrunta cu dificultăți semnificative pe termen mediu pentru a reveni la o profitabilitate sustenabilă și a expunerii băncilor la o valoare incertă a garanțiilor. Agenția de evaluare financiară apreciază că BRD și BCR rămân capitalizate adecvat pentru a face față unor necesități suplimentare de provizioane pentru creditele neperformante.

De asemenea, Moody’s apreciază că așteptatul sprijin de la băncile mamă Société Générale și Erste Group Bank AG cât și de la Guvernul României susțin creșterea calificativului pentru soliditate financiară BCA (baseline credit assessment) de la ‘b2’.

Creșterea economică slabă continuă să afecteze performanțele din sectorul bancar, în special în cazul cererii slabe pentru credite, a veniturilor mai scăzute și a presiunilor asupra calității activelor.

Ținând cont de dependența ridicată a României de piețele externe, în special în ceea ce privește exporturile și intrările de capital privat, Moody’s estimează că performanțele economice ale României sunt afectate de incertitudinile financiare cu care se confruntă statele din zona euro. Moody’s se așteaptă la o creștere modestă a Produsului Intern Brut al României, de 1,5% în 2013, în timp ce consumul privat ar urma să rămână redus. Deși creșterea economiei s-ar putea îmbunătăți în următorii ani, va rămâne probabil sub nivelul înregistrat înaintea crizei din 2008 (un avans anual de aproximativ 6%). Nivelul veniturilor în România este cu mult sub media din UE iar ritmul mai lent al creșterii va întârzia ritmul convergenței veniturilor, apreciază Moody’s.

Deși într-un ritm mai lent decât în 2012, Moody’s se așteaptă la o continuare a deteriorării activelor BCR. Totuși, expunerea băncii la o potențială depreciere structurală a monedei locale față de euro rămâne un risc cheie la adresa calității activelor băncii. Nivelul creditelor neperformante va atinge probabil nivelul de vârf în 2013, iar provizioanele de risc rămân ridicate, susține Moody’s.

Loading

Comments

comments