Iminentul atac din Siria are un impact major asupra burselor

Tokyo-stock-exchangeBursele asiatice înregistrau scăderi la sfârșitul ședinței de miercuri în timp ce cotația barilului de petrol continuă să crească, piețele financiare fiind îngrijorate de o eventuală intervenție militară occidentală în Siria după presupusul atac cu arme chimice al regimului de la damasc, transmite AFP.

Indicele Nikkei 225 al bursei de la Tokyo a închis ședința de miercuri în scădere cu 1,51% până la valoarea de 13.338,46 puncte. De asemenea, în jurul orei 03.30 GMT, indicele Kospi al bursei de la Seul înregistra o scădere de 0,95%, indicele SX200 al bursei de la Sydney înregistra o scădere de 1,16%, în timp ce indicele bursei de la Hong Kong a încheiat prima prima ședință de miercuri în scădere cu 1,74%.

La fel ca și piețele bursier europene și americane, care au încheiat ședința de marți în scădere, bursele asiatice mizează pe o revenire a riscurilor geopolitice. În plus, bursa niponă este afectată și de consecințele aprecierii yenului, considerat drept o valoare de refugiu în perioade dificile. Însă aprecierea monedei japoneze îi afectează pe marii exportatori niponi, ale căror venituri înregistrate în străinătate se diminuează în momentul convertirii în yeni dacă cursul monedei japoneze crește.

La rândul său cotația petrolului continuă să crească după ce marți a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni (în cazul țițeiului WTI) și cea mai ridicată valoare din ultimele șase luni (pentru țițeiul Brent). În cursul schimburilor care au avut loc dimineața barilul de țiței ‘light sweet crude’ (WTI) cu livrare în luna octombrie a crescut cu 1,26 dolari până la 110,27 dolari. De asemenea barilul de țiței Brent din Marea Nordului a câștigat 1,54 dolari până la 115,90 dolari.

‘Posibilitatea unei lovituri militare în Siria crește cu fiecare minut iar investitorii sunt îngrijorați de posibilitatea destabilizării regiunii Orientului Mijlociu’, subliniază Kathy Lien, analistă la BK Asset Management.

În ceea ce privește cotația petrolului, operatorii iau în calcul ‘riscul perturbării tranzacțiilor și transportului țițeiului în regiune’, a apreciat la rândul său Michael McCarthy, de la firma CMC Markets din Sydney.

Ministrul american al Apărării, Chuck Hagel, aflat într-un turneu în Asia, a avertizat marți că forțele armate americane sunt gata pentru o acțiune militară dacă președintele Barack Obama își va da acordul.

Siria este un mic producător de petrol (câteva zeci de mii de barili de țiței pe zi) însă piețele financiare se tem că o intervenție internațională ar putea destabiliza întreaga regiunii a Orientului Mijlociu, o zonă cheie pentru producția mondială de petrol.

La începutul crizei, în luna martie 2011, Siria extrăgea aproximativ 380.000 de barili pe zi. La începutul lunii august, după doi ani de război civil, producția de petrol a Siriei a scăzut la 39.000 de barili pe zi. Cu toate acestea piețele se tem de posibilitatea ca conflictul din Siria să pună în pericol mize mai mari.

Loading

Comments

comments