Grevă a transportatorilor de mărfuri. Mii de camioane sunt oprite și îngreunează traficul
UPDATE
Peste o mie de firme au decis sa isi traga TIR-urile pe dreapta si ameninta ca vor lasa goale rafturile magazinelor de sarbatori, informează Hotnews.
Peste 150 de TIR-uri s-au alaturat protestului si la Satu-Mare. Acestea au fost oprite, luni dimineata, la intrarea in vama Petea si la iesirea din municipiul Satu Mare. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului de Polite Judetean Satu Mare, traficul rutier se desfasoara cu dificultate, agentii de la Politia Rutiera fragmentand coloana de TIR-uri pentru a permite accesul masinilor mici, scrie Agerpres.
Tot pentru fluidizarea traficului, politistii opresc camioanele la intrarile si iesirile din municipiu.
La Râmnicul Vâlcea, soferii a aproximativ 70 de autotrenuri au protestat luni dimineata,impotriva majorarii accizelor la combustibili cu 0,7 eurocenti pe litru. Au pornit intr-un mars cu 20km/h, pe Valea Oltului.
Cateva zeci de soferi de pe masini de transport marfa din Botosani au stationat cu camioanele pe drumul european E 58 Botosani-Suceav. Au blocat doar cate o banda pe fiecare sens de mers, circulatia rutiera nefiind afectata.
Aproximativ 120 de TIR-uri stationate au blocat luni dimineata traficul rutier pe centura ocolitoare a municipiului Sibiu, parte din Autostrada A1, in zona localitatii Cristian (judetul Sibiu), potrivit politiei citate de Agerpres.
La Arad, greva a inceput la ora 6.00, luni dimineata. Zeci de tiruri au tras pe dreapta pe centura Aradului, transmite Digi24. Circulatia spre vama Nadlac va fi ingreunata.
Transportatorii rutieri de mărfuri au comunicat că au oprit, luni, activitatea și nu au mai trimis mașini în curse, iar autocamioanele care sunt pe trasee se vor duce în parcări, a declarat pentru MEDIAFAX, Augustin Hagiu, reprezentantul Confederației Naționale Rutiere (CNR).
Augustin Hagiu a spus că transportatorii rutieri de mărfuri așteaptă, în primul rând, ca Ministerul Transporturilor să își respecte promisiunile asumate prin minuta semnată în luna mai, în urma cărora protestele anunțate atunci au fost suspendate.
Hagiu a precizat că după ce vor fi rezolvate solicitările menționate în minuta încheiată în luna mai, se poate intra într-un dialog cu reprezentanții Ministerului Transporturilor.
În cadrul protestului, unii dintre șoferii de autocamioane aflați pe trasee intenționează să meargă în coloană, cu viteze reduse.
În minuta din 22 mai, semnată de Relu Fenechiu, ministru al Transporturilor în acea perioadă, și reprezentanții UNTRR și CNR, Radu Dinescu și Meyer Siegfried, se arăta că, în maxim 30 de zile, MT va analiza propunerile partenerilor sociali și, ulterior, va propune un program punctual pentru soluționarea problemelor.
De asemenea, în document se menționa că vor fi constituite subcomisii de specialitate, formate din reprezentanți ai MT și ai transportatorilor, care să dezbată și să promoveze modificări și completări ale unor acte normative.
Confederația Națională Rutieră a anunțat, în 5 noiembrie, că din 9 noiembrie transportatorii rutieri de mărfuri opresc activitatea, pe termen nelimitat, susținând că “au epuizat toate căile diplomatice” în relația cu autoritățile, care nu își respectă angajamentele, și că cea mai recentă “lovitură” din partea Guvernului este creșterea accizelor la carburanți.
Potrivit CNR, în ultimele luni, patronatele din transporturi au transmis propuneri către Guvern, Ministerul Muncii și Ministerul de Finanțe, incluzând și soluții pentru combaterea evaziunii fiscale, însă adresele oficiale ale confederației nu au primit răspuns, iar ministru Ramona Mănescu “a refuzat întâlnirile cu reprezentanții patronatelor membre CNR”.
Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România are 13.000 de membri, operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane.
Confederația Națională Rutieră este cea mai nouă structură patronală din domeniul transporturilor rutiere de mărfuri și de persoane și are în componență peste 36 de structuri asociative din Federația Operatorilor Români de Transport, respectiv Federația Transportatorilor Europa. CNR reprezinta interesele unui număr de peste 7.500 operatori de transport rutier din România.