Cei mai importanti jurnalisti implicati in cazul spionajului NSA – audiati de Parlamentul European
Membrii Parlamentului European (MEP) au organizat, joi, o dezbatere pe tema impactului programului de supraveghere exercitat de Agenția de Securitate Națională a SUA (NSA), asupra cetățenilor și jurnaliștilor de investigație din Europa, prima dintr-o serie de audieri asupra actiunilor de spionaj ale SUA în țările europene.
La această dezbatere au participat jurnaliști importanți ai mai multor publicații europene precum The Guardian și Le Monde.
“Supravegherea are un impact uriaș asupra oamenilor. NSA nu se supune legilor europene și nici nu-i pasă de ele, astfel că spionează pe oricine, în orice țară, fără niciun mandat”, a punctat Jacob Appelbaum, jurnalist de investigație și cercetător în domeniul securității computerelor. “Ceea ce se întâmplă acum nu are nicio legătură cu atacul de la 11 septembrie, SUA ne spiona cu mult înainte de evenimentul tragic de la New York”, a mai adăugat Appelbaum.
“In Marea Britanie se abuzează de legile legate de terorism, precum în cazul arestării lui David Miranda sau în cazul obligării cotidianului The Guardian de a-și distruge toate documentele furnizate de Edward Snowden”, a spus în timpul videoconferinței redactorul șef al The Guardian, Alan Rusbridger. Acest “modus operandi” este defintit de Rusbridger ca fiind “descurajant pentru jurnalism” și că “este ca și cum ai arunca nisip într-un mecanism”, a mai adăugat redactorul șef al renumitului cotidianului britanic.
Rusbridger a mai spus că este necesar ca UE să păzească libertatea de exprimare a presei și a accentuat faptul că “jurnaliștii europeni nu sunt la fel de protejați precum cei din SUA” și a subliniat că prin prisma articolului 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului “jurnaliștii europeni nu au aceeași protecție pe care o oferă SUA jurnaliștilor săi prin intermediul Primul Amendament al Constituției americane” (n.r. libertatea de exprimare).
Membrii PE au accentuat, în timpul dezbaterii, importanța jurnalismului de investigație și necesitatea protejării surselor de informații ale acestora.
Rusbridger a subiniat faptul că parlamentarii din cadrul PE au obligația de a proteja jurnalismul de investigație și promovarea acestui fel de dezbatere.
La rândul său, Jacques Follorou, de la Le Monde, a declarat că în Franța dezbaterea s-a concentrat mai mult pe mijloacele de spionare decât pe legile care garantează libetatea de exprimare a cetățenilor. “Ideea este că tehnologia acesta (n.r. cea folostă de NSA) este folosită în alte scopuri decât în lupta împotriva terorismului”, a subliniat Fallorou.
Comiterul pentru Drepturile Civile, din cadrul Parlamentului European, are programate doisprezece dezbateri pe acestă temă până la sfârșitul anului. O rezoluție va fi votată în decembrie cât și în plenara din ianuarie 2014.