Cine este de vina pentru haosul de la liceul Bolintineanu
UPDATE
Procurorul Staicu: au fost emise mandate, dar nu puteau fi puse în executare
Procurorul-șef al Parchetului Capitalei a pus piesa lipsă din acest puzzle absurd al evenimentelor de ieri, de la Liceul Bolintineanu. Bogdan Staicu a recunoscut, la Realitatea TV, că mandatele de aducere fuseseră emise, dar că nu puteau fi executate. Se naște, atunci, întrebarea logică: atunci, de ce mai fuseseră emise? Răspunsul e în planul pe care îl expune Stoica: polițiștii se duceau cu citațiile, pentru azi, pentru un număr de circa 100 de elevi. Dacă aceștia refuzau să se urce în autocar, se considera că refuză să se supună citației și, atunci, li se putea da mandatul de aducere. Din declarația procurorului-șef Staicu reiese că domnia sa și subordonații săi au încercat să scurtcircuiteze prevederile Codului de Procedură Penală, iar purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei n-a inventat povestea cu mandatele de aducere.
Dar iată declarația completă a lui Bogdan Staicu, reprodusă de Realitatea.net.
„Am spus clar că nu s-a pus problema punerii în aplicare a unor mandate de aducere la liceul Dimitrie Bolintineanu cu ocazia verificărilor făcute astăzi. În Codul de procedură penală se prevede faptul că punerea în executare a unui mandat de aducere se face prin organele de poliție dacă persoana citată nu se prezintă la data stabilită pentru audiere în acea citație (până aici, totul în regulă; atenție, însă, la continuare! – s.n.) Astăzi, cu ocazia deplasării la Liceul Bolintineanu, s-a încercat realizarea procedurii de citare cu mai multe persoane care trebuiau audiate. Date fiind condițiile în care se desfășura ancheta, respectiv starea de arest preventiv a unei persoane, precum și faptul că existau cel puțin 250 de persoane de audiat. pentru acest motiv, s-a recurs la această modalitate de a stabili datele în care vor fi audiate cele 250 de persoane, respectiv elevii, iar în situația în care ei nu s-ar fi prezentat, s-ar fi pus în executare mandate de aducere. (…) Având în vedere numărul foarte mare de persoane care urmau să fie audiate, fuseseră emise (n.r. -mandate), dar nu puteau fi puse în executare”.
Știrea inițială
Stimați cetățeni, așezați-vă liniștiți la locurile voastre, Acarul Păun a fost găsit și e ca și terminat!
De vină pentru tot haosul generalizat de azi, de la Liceul Bolintineanu, este, conform guvernanților, tinerelul din imagine: Alexandru Niculae, purtător de cuvânt al Poliției Capitalei. Dacă punem cap la cap declarațiile autorităților implicate, rezultă următorul film al evenimentelor de azi în cazul Fraudei de la Bacalaureat – Liceul Bolintineanu din Capitală:
:
- Procurorii de caz au decis să audieze 250 de elevi de la Liceul Bolintineanu, în baza unor mandate de aducere sau de citare (acest lucru rămâne să fie clarificat), pe care le-au înmânat, spre executare, polițiștilor. Diferența între un mandat de aducere și unul de citare este esențială: în cazul citației, polițistul îți înmânează documentul, care este o somație de a te prezenta, neînsoțit de organul de ordine, la audiere. În cazul mandatului de aducere, care se emite în cazul în care cel de citare nu a fost respectat, cel în cauză nu are altă opțiune decât să se lase escortat de polițist până în fața anchetatorului sau judecătorului, după caz.
- Polițiștii s-au dus la Liceul Bolintineanu, cu autocare, să ridice circa 100 de elevi din totalul de 250, pentru a-i duce la audieri, în baza mandatului de aducere. „S-a discutat cu fiecare copil în parte, i-a fost prezentat mandatul. Cei care au avut probleme, au fost lăsați să plece. (…) Restul copiilor vor fi transportați cu mai multe autocare, o parte la sediul DGA din Șoseaua Olteniței și alții la sediul DGPMB din Calea Victoriei. De asemenea, am pus la dispoziția părinților un număr de telefon – 021.315.35.34, interior 22181 -, unde pot să sune pentru a discuta cu colegii mei și pentru a afla la care din cele două sedii se află copiii”, a spus Alexandru Niculae, purtător de cuvânt al Poliției Capitalei, citat de Mediafax.
- Părinții elevilor protestează, se iscă o busculadă, unii părinți sunt agresați.
- Iese la rampă premierul Victor Ponta, care critică întreaga acțiune, spunând că „nu suntem pe vremea lui Daniel Morar și a comuniștilor”. Ponta a spus că l-a întrebat pe ministrul de interne ce se întâmplă, a întrebat dacă există mandate de aducere, iar Radu Stroe i-ar fi răspuns că nu. Atunci, premierul a cerut ca acțiunea „autocarul” să fie stopată.
- Polițiștii abandonează misiunea de la Liceul Bolintineanu.
- Ministrul Radu Stroe transmite, prin intermediul posturilor de televiziune, că au existat mandate de aducere, dar că acestea nu au fost puse în aplicare. Și, a mai adăugat Stroe, „nu l-am dezinformat pe premier”, iar „polițiștii au lucrat foarte corect”. Vinovat ar fi doar Alexandru Niculae, purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei, care a declarat, în fața părinților adunați la Liceul Bolintineanu și a camerelor de luat vederi, că se acționează în baza unui mandat de aducere semnat de judecători. De asemenea, se cercetează împrejurările în care a fost bruscat unul dintre părinți, în afara liceului.
- Alexandru Niculae insistă că audierile elevilor au fost amânate pentru săptămâna viitoare, după ce procurorul de caz a decis ca mandatele de aducere emise pe numele a peste o sută de elevi să nu mai fie puse în aplicare, urmând să emită citații pentru aceștia. Niculae a precizat că decizia procurorului de caz a fost anunțată polițiștilor.
- Face declarații Bogdan Staicu, procuror-șef la Parchetul Tribunalului București. Acesta susține că nu au fost emise mandate de aducere, ci de citare, că procurorii și polițiștii au mers la liceu doar pentru… a stabili modalitatea în care vor fi audiați cei 250 de elevi. El a precizat că s-a decis ca 20 dintre elevi să fie audiați azi (vineri) de către șapte procurori. Staicu a adăugat că toți elevii care vor să dea declarații vineri, din proprie inițiativă, pot merge la Poliția Capitalei. Vor fi audieri și sâmbătă, apoi va fi o pauză duminică. Staicu a mai arătat că părinții se puteau interesa dacă urmau să fie audiați copiii lor și puteau fi de față la audieri, întrucât a fost pus la dispoziția acestora un număr de telefon. În legătură cu autocarele, Staicu a spus că acestea au avut doar menirea de a ușura deplasarea celor care au spus că pot da declarații vineri. „Toți cei prezenți la Poliția Capitalei sunt elevi care au dorit să fie audiați, s-a renunțat la transport cu autobuze și s-a deplasat fiecare cum a putut”, a precizat Staicu, citat de Mediafax. El a mai spus că unii dintre elevii audiați vineri au venit însoțiți de avocați, alții de către părinți.
Ce s-a întâmplat în zilele trecute, la Colegiul Național Bolintineanu:
Luni, 1 iulie, la câteva ore după susținerea probei la Limba română, Inspectoratul Școlar al Municipiului București a anunțat că a fost schimbată Comisia de bacalaureat de la Liceul “Dimitrie Bolintineanu”, din Sectorul 5 al Capitalei, iar directorul și directorul adjunct ai școlii au fost demiși, pentru presupuse fapte de corupție.
Potrivit ISMB, au fost schimbați cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, 32 de profesori supraveghetori de la Liceul “Dimitrie Bolintineanu”, directorul și directorul adjunct ai Liceului “Dimitrie Bolintineanu, precum și directorul Școlii Gimnaziale nr. 178, care îndeplinea și rolul de vicepreședinte al comisiei din centrul de examen.
Parchetul Tribunalului București anunța luni că a fost începută urmărirea penală “in rem” pentru fapte de corupție privind proba scrisă la Limba română de la bacalaureat care a fost susținută la Liceul “Dimitrie Bolintineanu”, fiind făcute percheziții la unitatea de învățământ cu sprijinul SRI, Direcției Generale Anticorupție și Poliției Capitalei.
Ulterior, procurorii au dispun începerea urmăririi penale în cazul directoarei de la Liceul “Dimitrie Bolintineanu”, Costica Vărzaru, pentru trafic de influență, aceasta fiind arestată marți, în urma unei decizii a Tribunalului București.
Parchetul Tribunalului București a arătat în propunerea de arestare preventivă a Costicăi Vărzaru că, în 12 iunie, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunilor de dare de mită de către angajați ai Liceului Teoretic “Dimitrie Bolintineanu” și de luare de mită de către membrii comisiei de supraveghere de la examenul de bacalaureat care se susține la acest liceu.
Potrivit procurorilor, în semestrul al doilea al anului școlar 2012-2013, Costica Vărzaru a pretins și primit bani de la elevi care urmau să susțină examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie, promițând că va interveni la membrii comisiei pentru a le facilita promovarea examenului.
Sumele de bani, în cuantum de 500 de euro de elev, reprezentând costurile pentru petrecerea de absolvire și «cheltuieli» pentru examenul de bacalaureat, au fost strânse prin intermediul diriginților claselor terminale. Anchetatorii au stabilit că printre diriginții care ar fi strâns de la elevi câte 500 de euro este și profesorul de religie Leonard Petre.
Banii ajungeau la Costica Vărzaru, care se angajase să “relaționeze” cu profesorii supraveghetori de la probele scrise ale examenului de bacalaureat. Banii erau dați fie direct, fie disimulat, puși în pachete de țigări, ziare sau reviste, ce erau lăsate pe catedrele supraveghetorilor.
Ministerul Educației informa, luni, că niciuna dintre variantele de subiecte la proba scrisă la Limba română de la bacalaureat nu a fost publicată înainte de începerea examenului, respectiv ora 9.00, iar STS a făcut verificări și a asigurat că nu a existat nicio breșă în rețeaua informatică.
Ministrul Educației, Remus Pricopie, declara, marți, că nu se pune problema ca proba scrisă la Limba și literatura română susținută luni să fie reluată, întrucât în majoritatea centrelor de bacalaureat examenul s-a desfășurat în condiții bune, doar la Liceul “Dimitrie Bolintineanu” din Capitală fiind probleme “extrem de grave”, respectiv suspiciuni de fraudă. El preciza că celelalte probe scrise ale examenului se vor desfășura conform calendarului stabilit. (Mediafax)