Un român AGRAMAT a dat o țeapă de câteva milioane de euro Universității Harvard

secuDragoș Lipan Secu din Botoșani, ex-manager al Scolopax SRL, societate deținută de Universitatea Harvard, printr-o corporație (Phemus) care îi administrează finanțele, a dat o țeapă de câteva milioane de euro reputatei instituții de învățământ americane, cu sediul în Boston.

Valoarea exactă a prejudiciului rămâne a fi stabilită, dar Secu a fost reținut de procurorii DNA Bihor pentru o mită de un milion de euro, la care se adaugă o limuzină Chrysler și un sejur de lux în Grand Canaria. În cauză a fost arestată și soția sa, Mariana, pentru complicitate. Este cercetat și primarul comunei Drăgușeni, din județul Botoșani, Eugen Nechita. Acesta i-a vândut suprafețe forestiere unui partener de afaceri al lui Secu, Eler Csaba Robert, care, la rândul său, le-a vândut la preț supraevaluat societății Scolopax.

Afacerea a fost denunțată de Eler Csaba Robert, care este scos din cauză, primind imunitate conferită de lege.

Universitatea Harvard este cel mai mare proprietar de terenuri forestiere din România, controlând, prin Scolopax, circa 35.000 de hectare de pădure, la care se adaugă 2.000 de hectare de teren agricol. Conform Bloomberg News, în anul 2012, activele Phemus din România erau evaluate la 126 de milioane de dolari.

Rise Project (grup de investigații jurnalistice) a dezvăluit că Universitatea Harvard își vinde, în regim de urgență, toate suprafețele de teren deținute în România. Kevin Galvin, purtător de cuvânt al Universității Harvard, a declarat, citat de Bloomberg News, că tranzația pentru înstrăinarea terenurilor ar fi început în noiembrie 2013, adică înaintea arestării lui Dragos Lipan Secu luna trecută.

Pe de altă parte, același Galvin a declarat, pentru publicația studențească Harvard Crimson, că parteneriatul cu Dragoș Secu ar fi încetat încă din 2012. Totuși, Rise Project atrage atenția că Secu este acuzat de fapte comise înainte de 2012. Așadar, situația s-ar putea complica, în sensul că în investigație ar putea fi implicați reprezentanți din SUA ai Harvard.

În orice caz, este foarte interesant de aflat cum a ajuns să facă afaceri cu Universitatea Harvard un individ ca Dragoș Lipan Secu, care, conform unei postări de pe o rețea de socializare, este agramat. În postarea respectivă, Secu susține că primarul din Botoșani și familia acestuia sunt „țepari”: „Rusine ca ajung primari astfel de indivizi care ar trebui sa isi plateasca intai datoriile pe care le are. Acest individ mu stie decat sa vaneze oameni care au bani , sa le castige increderea si apoi cere imprumut bani pe care nu iare de gand sa le returneze.O famile de tepari este familia Nechita!”, scrie „managerul” Secu. În luna august 2013, Secu și-a făcut un blog de mediator.

Loading

Comments

comments