Select News

*Știri din Agenda Cetățeanului

  • en  Engleză
  • ro  Română
  • FacebookTweeterGoogle+RSSEmail
  • HOME
  • EXCLUSIV
    • SPECIAL
    • INTERVIURI
    • Reportaj
  • Eveniment
    • Sport
    • Politică
  • Economie
    • Agricultura
  • Social
    • Educație
    • Sănătate
    • Călătorii
  • Externe
    • UE
  • Justiție
    • APĂRARE
  • Cultură
    • Culte
    • Media
    • A fi sau a nu FILM
  • Știință
    • Tehnologie
    • Mediu
    • Aventura
  • Dude selecte
    • Caricaturi

EXCLUSIV. „Banii de Crăciun îi cheltuiam cu componente pentru motoarele mele”. Uimitoarea poveste a lui Raul Oaidă – „Lego man” face înconjurul lumii

23/12/2013   CELE MAI NOI ȘTIRI, Știință, Tehnologie   No comments
Autor: Robert Veress

SAMP-Josh-Rowe-3820-1024x682 SAMP-Josh-Rowe-3829-1024x682 SAMP-Josh-Rowe-3907-1024x682 SAMP-Josh-Rowe-3915-1024x682 SAMP-Josh-Rowe-3921-1024x682Știrea face furori în lumea întreagă: prima mașină realizată din piese Lego și propulsată cu aer, a fost realizată în România și expediată în Australia. Videoclipul cu mașina condusă de cel care a asamblat-o, Raul Oaidă, un tânăr „misterios” de 20 de ani, din Deva, este viral, adunând peste 3 milioane de vizualizări în nicio săptămână, grație intensei mediatizări – în special în mass-media de limbă engleză și prin intermediul rețelelor de socializare.

În știrile care vorbesc despre acest proiect ieșit din comun se spun prea puține despre autor – practic, nimic important, în afara faptului că este un autodidact.

Ajuns vedetă internațională „peste noapte” și asaltat de media occidentală, Raul Oaidă a avut amabilitatea de a ne acorda un amplu interviu, în decursul căruia am aflat lucruri uimitoare.

Raul este singurul copil al unei familii cu venituri modeste. Tatăl este tâmplar și mama menajeră. „Ambii câștigă salariul minim pe economie”, spune el. În pofida acestui neajuns, a putut să-și urmeze instinctele, propulsat de o forță interioară fantastică și de aptitudini inginerești ieșite din comun. Încă din copilărie, Raul a avut jucării foarte puține și prefera să se îmbrace cu haine mai puțin arătoase. „De sărbători -de ziua mea, de Moș Nicolae, Moș Crăciun- primeam bani, pe care îi cheltuiam pe diverse componente pentru motoarele pe care le asamblam singur”. Părinții au încercat să „îi bage mințile în cap”, dar fără succes. Acum, însă, au realizat că încăpățânarea fiului lor dă roade. „Sunt la câteva luni distanță de momentul în care voi ajunge să le răsplătesc suportul și să îi susțin financiar, la rândul meu”, spune Raul.

–          În știrile pe care le citesc despre mașina lego scrie că ești autodidact. Cum vine asta? Nu faci o facultate?

–          Sunt total independent de orice formă de învățământ. Asta mă ajută să învăț ce vreau, cât vreau, când vreau. Am terminat liceul în Deva, dar, sincer să fiu, ce am învățat acolo nu reprezintă nici 0,2% din ceea ce am nevoie să știu. Mă preocupă domeniul aerospațial și cele conexe, dar și tot ce ține de tehnologie și afaceri. Modelul meu este Elon Musk. Până acum am muncit pro-bono, timp de circa cinci ani. Mi-am construit imaginea, am devenit cunoscut în lume, numele meu înseamnă ceva pentru potențiali investitori. De acum, intru în afaceri. Strâng capital pentru propriul startup. Încă nu am idee unde o să dezvolt afacerea – poate fi în România, Australia, Statele Unite… Depinde de finanțatori.

–          Acești finanțatori există sau acum îi cauți?

–          Nu îmi fac griji pentru finanțare. În luna martie a acestui an am participat la o conferință la Phuket, în Thailanda, unde anual se strâng reprezentanți ai celor mai mari corporații globale, precum Ogilvy, Intel, ExxonMobil. Acolo am cunoscut mai mulți potențiali investitori. Pe urmă, mai sunt cei care au finanțat proiectul mașinii Lego și care vor să colaboreze cu noi în continuare. Cheltuielile legate de participarea mea la forumul WPP din Thailanda au fost achitate de partenereul meu din Super Awesome Micro Project, Steve Sammartino. Steve are exact dublul vârstei mele, dar ne înțelegem de minune, este între noi o chimie specială, eu sunt mai mult cu partea tehnică, iar el cu marketingul, dar amândoi suntem preocupați de ambele domenii.

–          Spuneai că ai muncit voluntar cam cinci ani. Ce ai făcut în acest răstimp? Când ai început să îți dezvolți aptitudinile și când a venit primul succes?

–          Eram prin clasa a cincea sau a șasea, când am obținut primele venituri, construind website-uri de jocuri și încasând bani din publicitatea AdSense de la Google – circa 100 de dolari în câteva zile. Pe urmă, m-am apucat de construit motoare cu aburi. Primul motor, pe care l-am realizat când eram încă la gimnaziu, doar cu sculele ce se găsesc în orice gospodărie, funcționa cu aburul de la expresorul de cafea. Motorul a funcționat, dar expresorul s-a stricat, spre nefericirea alor mei. Prin clasa a IX-a sau a X-a, după al șaselea sau al șaptelea motor cu aburi, mi-am zis că e cazul să trec la faza superioară și așa am ajuns să construiesc primul meu motor cu reacție. După aceea, am mai avut un episod în care m-am întors la dragostea dintâi, website-urile, dar am revenit curând la pasiunea pentru motoare. Căutând o finanțare pe care o estimam la circa 10.000 de dolari, pentru un proiect aerospațial, am găsit o persoană din Silicon Valley care făcuse exact așa ceva – finanțase cu 75 de milioane de dolari în domeniu, pe X-Cor Aerospace. Este vorba de Esther Dyson. Am încercat să intru în legătură cu ea, dar nu îi găseam adresa privată de email, iar la mailurile trimise pe adresele oficiale nu primeam răspuns. În descursul căutărilor mele am dat peste Steve, care se știa cu Esther Dyson. L-am rugat să mă pună în legătură cu ea, dar a refuzat, fiind grijuliu cu protejarea vieții private și a informațiilor personale. Totuși, discutând cu el și spunându-i de planurile mele, a devenit din ce în ce mai interesat să colaborăm. În cele din urmă, am reușit să aflu adresa de email a lui Esther Dyson, care mi-a dat un răspuns negativ. În schimb, Steve mi-a virat 1.900 de dolari, pentru a trimite în stratosferă prima rachetă Lego. Pe 28 noiembrie 2011 a fost primul meu contact cu Steve. Pe 1 decembrie, parcă, mi-a virat banii. Pe 31 decembrie 2011 eram într-un sat din Germania, lansând un balon meteo cu Heliu, care a purtat racheta Lego la o altitudine de 35 de kilometri, după care, firesc, s-a spart. La acel moment, balonul avea diametrul de aproximativ nouă metri, față de doi metri la momentul lansării. Întregul experiment a durat mai multe ore și a fost filmat integral în rezoluție HD. Asta a fost o problemă, pentru că nu am avut un calculator suficient de performant, pentru a-l edita. În cele din urmă, după vreo trei luni, l-am editat pe laptopul unei prietene, de la distanță, prin TeamViewer. A fost o experiență agonizantă, fiindcă mergea greu, din pricina calculatorului meu și a conexiunii. Produsul final, însă, a meritat efortul, fiindcă, în scurt timp, a devenit viral, depășind un milion de vizualizări. Asta a făcut să fiu contactat de BBC, pentru un interviu. Noi preconizasem acest succes, pentru că tocmai fuseseră retrase toate rachetele americane pentru misiuni în spațiu; în plus, am folosit piese de Lego la asamblarea rachetei, iar Lego este foarte popular și, prin urmare, un excelent vector de marketing.

–          Ideea mașinii lego a fost a ta sau a lui Steve?

–          A mea. Steve a postat un mesaj pe Twitter și, în doar două săptămâni, am strâns circa 20.000 de dolari, de la circa 40 de finanțatori, prin crowdfunding (un instrument de atragere de fonduri substanțiale, de la mai multe persoane care donează/investesc sume mici –de regulă, între 10 și 1.000 de dolari- pentru diverse proiecte care necesită finanțare și pentru care nu se găsesc resurse tradiționale, cum sunt creditele bancare – n.r.). Aș putea spune că cea mai problematică etapă în acest proiect a fost transferul banilor din Australia, în România. După ce au intrat, în fine, banii, am comandat piesele de Lego de la reprezentanța din Danemarca. Piesele au ajuns la mine în luna august 2012. M-am pus imediat pe treabă și am fost gata la 1 noiembrie 2013. După ce am testat mașina la Deva, am închiriat un avion cargo și am expediat-o în Australia. Doar transportul și taxele aferente ne-au costat mai mult decât suma strânsă inițial. Întregul proiect a costat, finalmente, 125.000 de dolari. Am reușit să strângem diferența tot prin crowdfunding.

–          Dă-mi câteva detalii inedite despre mașina asta a voastră…

–          Este, probabil, cea mai incomodă mașină din istoria umanității. Se poate conduce, dar greu, fiindcă nu are servodirecție. Am încercat să realizez mașina integral din Lego, dar nu a fost posibil, fiindcă nu se susținea încărcătura. Și atunci, roțile, jențiel, rulmenții, șasiul au fost cele folosite, în mod normal, în industria auto. Dar caroseria, motorul, alte componente au fost din piese Lego. În Deva mașina era mai sprintenă, dar, după transport, a cam început să se dezintegreze, pierzându-se din piese, și în Australia, la filmări, am condus-o mai prudent, nedepășind 20-30 de kilometri la oră. Am vrut să atragem, însă, atenția, asupra faptului că există și alte soluții constructive, alte posibilități de transport, neconvenționale și cred că am reușit acest lucru. Motorul mașinii folosește, pentru propulsie, aerul dintr-o butelie în care este comprimat la 300 de atmosfere. Acționezi valva buteliei și mașina se pune în mișcare.

–          Care îți sunt planurile pentru viitorul apropiat?

–          Acum lucrăm la proiect și încă nu îl putem mediatiza. Este ceva în domeniul tehnologiei, gadgeturilor… imprimante 3D, drone, webofthings (interconectarea obiectelor casnice – n.r.)… pe acolo.

–         Ai fost suținut de firme românești, de instituții, oficialități?

–         La un moment dat, m-a contactat cineva de la cabinetul primarului din Deva, a spus că va reveni, dar nu a făcut-o. Am fost sunat și de la Transelectrica, mi s-a promis o sponsorizare, dar am fost rugat să aștept până la aprobarea bugetului. Asta s-a întâmplat anul trecut. Au trecut lunile și când sunam să întreb ce se mai întâmplă primeam același răspuns, cu aprobarea bugetului.  am fost ajutați de Bernardo, o firmă austriacă de mașini-unelte, prezentă în România. După succesul mașinii Lego am început să fiu căutat și de firme românești.

Loading

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Comments

comments

elon musk, lego man, masina logo, raul oaida, steve sammartino, Super Awesome Micro Project
  • EVENIMENT

    • OMV Petrom donează 7,2 milioane de euro pentru bolnavii incurabili

      02:57
      Cristina Verchere, CEO OMV Petrom și Mihaela Nemțanu director executiv Hospice Casa Speranței Marți, 21 februarie 2023, începând cu ora 19.15, la Ateneul Român, a avut
    • Bolnavii de cancer și alți pacienți – sacrificați pe altarul COVID-19

      17:18
      Cât valorează apelurile la calm și solidaritate adresate populației, când cinismul atinge cote paroxistice și nu se iau măsurile simple, pentru a se evita umilirea semenilor
    • Promenada, Mega Mall și Sun Plaza sfidează criza COVID-19! Magazinele din mall-uri – obligate să rămână deschise în plină situație de urgență!

      19:38
      Actualizare: La scurt timp de la publicare, articolul din Select News are ecouri. Surse guvernamentale ne-au asigurat că situația „se va rezolva”. _____________________________________________________________________________ Actualizare Read more
    • Mesaj pe pagina de Facebook a ministrului Finanțelor, către un contribuabil: „Cred că i-o sugi zilnic lui Dragnea”

      12:55
      În ciuda aspectului său de bărbat fin, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, pare că se comportă ca un golan de cartier. În comentariile la postările
    • „Voi revedea seria veche, să-mi șterg din minte acest episod”. Fanii din România, dezamăgiți de noul Star Wars

      16:23
      Majoritatea celor care au comentat pe site-ul Cinemagia.ro, după vizionarea recent lansatului episod VIII al seriei Star Wars, intitulat „The Last Jedi” (ultimul Jedi), sunt extrem
  • ECONOMIE

    • Provident beneficiază de studii de piață realizate prin muncă la negru

      Asigurator în Anglia, cămătar în România Provident Financial Romania IFN SA este o companie românească cu capital străin, înființată în anul 2006 și înregistrată in Registrul
    • Hoiturile din beciul SIF Muntenia

      Între 13 august 2017 și 16 iulie 2018, în mai puțin de un an, trei paznici ai întreprinderii Firos SA din București, Bulevardul Timișoara nr. 100,
    • Sistemul ANAF e atât de varză, încât mă confundă cu un om paralel

      De ani de zile, sistemul informatic al ANAF este varză. Sute de mii de contribuabili au primit, din această cauză, decizii greșite de impunere a unor
    • AAYLEX, găinăria unor ingineri, finanțiști și avocați

      Foto: pagina de Facebook CocoRico Aaylex este un grup de firme care se ocupă cu creșterea păsărilor, care deține zeci de ferme avicole, fabrici de nutrețuri
  • EDUCATIE

    • CNA e de acord cu afirmația „Profesori buni poate există, dar sunt așa de puțini, că nu putem nominaliza vreunul acum”

      Afirmațiile instigatoare la adresa cadrelor didactice, proferate pe diverse posturi TV, sunt cauționate de Consiliul Național al Audiovizualului. Instituția nu doar că nu se autosesizează, dar
    • MAGITOT, nivelul următor

      Ce fel de om participă, cu aproape același succes, la două concursuri televizate de mare audiență, dar cu profiluri diferite, chiar dacă ambele se bazează pe
    • Altă eroare în manualul de matematică pentru clasa I: au încurcat planetele din sistemul solar

      Noi „minunății” se descoperă pe măsură ce învățătoarele avansează cu predarea pe baza noilor manuale pentru clasele I, realizate de Editura Didactică și Pedagogică, societate de
    • Tabără gratuită la Padina!

      Asociația „Hai Să ajutăm!” (HSA) organizează o tabără la Padina, cu cazare chiar în Cabana Padina, pentru 100 de copii cu rezultate bune la învățătură, provenind
  • JUSTIȚIE

    • Guvernul Orban încalcă o decizie judecătorească definitivă

      Actualizare (2): Pe data de 13.11.2020, în Monitorul Oficial al României nr. 1074, a fost publicată Hotărârea Guvernului privind numirea lui Györke Zoltán în funcția publică
    • Hoiturile din beciul SIF Muntenia

      Între 13 august 2017 și 16 iulie 2018, în mai puțin de un an, trei paznici ai întreprinderii Firos SA din București, Bulevardul Timișoara nr. 100,
    • Procurorul ceaușist care îl salvează pe Ion Iliescu

      Un efect pervers al ordonanțelor promovate de ministrul Justiției, Tudorel Toader, culminând cu OUG7/2019, este crearea premiselor pentru salvarea mai multor personaje de top din structurile
    • Mesaj pe pagina de Facebook a ministrului Finanțelor, către un contribuabil: „Cred că i-o sugi zilnic lui Dragnea”

      În ciuda aspectului său de bărbat fin, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, pare că se comportă ca un golan de cartier. În comentariile la postările
  • ȘTIINȚĂ

    • Ce trebuie să știi despre sistemul de frânare

      Mai multe informații și sfaturi utile pentru șoferi, legate de sistemele de frânare ale autovehiculelor, sunt furnizate de Ciprian Nimu, coordonator de vânzări la Țiriac Auto:
    • Testosteronul ne dă peste cap calculele

      Testosteronul, hormonul bărbăției (stimulează caracteristicile sexului masculin) este cunoscut ca declanșator al impulsivității, agresivității și altor comportamente iraționale. Recent, doi cercetători americani au realizat un studiu
    • „Traducerea neurală” introdusă de Google e bună. Dar nu suficient de bună

      Am testat noul Google Translate, în modul română-engleză, despre care oficialii companiei Alphabet Inc., care operează cel mai popular motor de căutare, susțin că este mult mai
    • NASA: viața e posibilă pe un satelit al lui Saturn!

      Sonda americană US Cassini a detectat hidrogen într-un nor de vapori emanat prin fisurile existente în stratul de gheață ce înconjoară Enceladus, un mic satelit al
  • SĂNĂTATE

    • Progres decisiv pentru depistarea precoce și tratarea cancerului

      Doi profesori danezi ai Centrului de Cercetare și Inovare în Biotehnologie (BRIC) de la Universitatea din Copenhaga, au inventat un test genetic bazat pe tehnologia CRISPR-Cas9,
    • OMV Petrom donează 7,2 milioane de euro pentru bolnavii incurabili

      Cristina Verchere, CEO OMV Petrom și Mihaela Nemțanu director executiv Hospice Casa Speranței Marți, 21 februarie 2023, începând cu ora 19.15, la Ateneul Român, a avut
    • Hospice Casa Speranței a primit statutul de utilitate publică!

      Vineri, 22 aprilie 2022, Hospice Casa Speranței împlinește 30 de ani de existență, perioadă în care a oferit serviciile sale medicale gratuite pentru 45.000 de pacienți,
    • S-a descoperit leacul talasemiei!

      O echipă de oameni de știință condusă de cercetătorii Universității Stanford, Daniel Dever și Matthew Porteus, au dezvoltat o posibilă terapie genetică pentru β-talasemie (beta-talasemie), informează
  • DUDE SELECTE

    • Cu „siguranșă”, Parkinsonul lui Oreste a cedat, „nu mai tremură ca înainte”

      Cei care v-ați întrebat ce se întâmplă cu Oreste, de ce nu mai apare la teve, de ce nu se mai zburlește la Badea pe Facebook
    • Senzațional! Papa Francisc l-a concediat pe purtătorul de cuvânt al Vaticanului, pentru că l-a criticat pe Dan Diaconescu

      Papa Francisc a luat foc, după ce purtătorul de cuvânt al Vaticanului, preotul Federico Lombardi, i-a îndemnat pe creștinii din România să nu creadă minciunile lui
    • Premiul Nobel pentru titlu de știre a fost luat de 1.Agerpres.ro din 2013

      Când ai următoarea informație: „194 de oameni de știință au fost laureați ai Premiului Nobel pentru fizică din anul 1901 și până în prezent”, cum titrezi
    • Marile mărci românești, în pericol! După ce eugenia a fost rebotezată Antonia, au apărut micii Alex Velea

      Marile mărci românești sunt în pericol! Celebra Antonia a vrut să tragă un semnal de alarmă cu biscuitele național, eugenia. Acesta se numește, mai nou, Antonia.
www.translationprofessionals.ro
  • Cele mai noi știri

    • Progres decisiv pentru depistarea precoce și tratarea cancerului 24/04/2023
    • OMV Petrom donează 7,2 milioane de euro pentru bolnavii incurabili 22/02/2023
    • Hospice Casa Speranței a primit statutul de utilitate publică! 22/04/2022
    • S-a descoperit leacul talasemiei! 26/04/2021
    • CNA e de acord cu afirmația „Profesori buni poate există, dar sunt așa de puțini, că nu putem nominaliza vreunul acum” 05/02/2021
    • Guvernul Orban încalcă o decizie judecătorească definitivă 21/08/2020
    • Ministerul Sănătății: Nicio derogare de la purtarea măștii în spațiile publice închise! 19/06/2020
    • Aproape 4.000 de bolnavi de cancer îngrijiți de HOSPICE în pandemie 18/06/2020
    • Cum se produc vizierele 3D anti-COVID19 16/04/2020
    • Bolnavii de cancer și alți pacienți – sacrificați pe altarul COVID-19 23/03/2020
  • Top știri 24h

    • Sondaj: numai o treime dintre americani și europeni sprijină o intervenție militară în Siria Aproape doi americani din trei (62%) și aproape trei di... 3 views
    • Iulia Motoc a lansat moda „Urzeala tronurilor” la CCR Judecătoarea Curții Constituționale Iulia Motoc și-a la... 3 views
    • EXCLUSIV: Aurelian Pavelescu a sechestrat ștampila PNȚCD după ce a dus partidul la 0,89 la sută Sondajele creditau Partidul Național Țărănesc Creștin D... 2 views
    • EXCLUSIV. Copiii dispăruți ai României 1993 – 2013 390. Trei sute nouăzeci de copii dintre cei dați dispăr... 2 views
    • Damasc-ul autorizează inspectorii ONU să ancheteze “imediat” utilizarea armelor chimice Regimul sirian și-a dat, duminică, acordul ca inspector... 2 views
  • TOP ȘTIRI 7 ZILE

    • AAYLEX, găinăria unor ingineri, finanțiști și avocați Aaylex este un grup de firme care se ocupă cu creșterea... 10 views
    • La București a fost inaugurată prima biserică maronită din Estul Europei Patriarhul Libanului, Beshara Rai, a inaugurat, duminic... 8 views
    • Sex shop ușă în ușă cu magazine de jucării pentru copii. La noul mall Promenada. GALERIE FOTO „Tati, uite, costum d'ăla, cum își pune mama seara!”. J... 6 views
    • Misterul fetiței blonde cu ochi albaștri dintr-o tabără de romi se adâncește Femeia romă în grija căreia a fost găsită o fetiță blon... 5 views
    • SUA trimite două nave de luptă în Marea Neagră ca „măsură de precauție” Două nave de luptă americane vor patrula în Marea Neagr... 5 views
  • TOP ȘTIRI 30 ZILE

    • La București a fost inaugurată prima biserică maronită din Estul Europei Patriarhul Libanului, Beshara Rai, a inaugurat, duminic... 46 views
    • Sex shop ușă în ușă cu magazine de jucării pentru copii. La noul mall Promenada. GALERIE FOTO „Tati, uite, costum d'ăla, cum își pune mama seara!”. J... 36 views
    • AAYLEX, găinăria unor ingineri, finanțiști și avocați Aaylex este un grup de firme care se ocupă cu creșterea... 32 views
    • Marile mărci românești, în pericol! După ce eugenia a fost rebotezată Antonia, au apărut micii Alex Velea Marile mărci românești sunt în pericol! Celebra Antonia... 23 views
    • SUA trimite două nave de luptă în Marea Neagră ca „măsură de precauție” Două nave de luptă americane vor patrula în Marea Neagr... 22 views
  • TOP ȘTIRI ∞

    • Eutanasia durerii UPDATE 13 iunie 2014 Am publicat acest articol la data... 281.9k views
    • Curtea Constituțională a Pensionarilor Majoritatea judecătorilor Curții Constituționale a Româ... 215.2k views
    • Viktor Pontos Dacă în locul lui Victor Ponta ar fi fost Kelemen Hunor... 201.9k views
    • Lista lui Putin După ce Statele Unite au anunțat lista oficialităților... 197k views
    • Un vals neeuropean cu Valls Manuel Valls a fost, ca ministru francez al Internelor... 196.9k views
  • Like Box

  • Arhiva

    mai 2025
    L Ma Mi J V S D
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
    « apr.    
  • OPINII

    Ce aș fi făcut dacă aș fi fost președinte
    by Robert Veress on 18/08/2018
    Doar când li se pune un microfon în față românii se golesc de idei și spun tâmpenii. Altminteri, în sufrageria… ∞
    Răul primordial
    by Robert Veress on 03/04/2018
    Gata, s-a descoperit sursa răului primordial din societatea românească. Acesta este Protocolul. Cred că sunt șanse foarte mari (spre 99,99%)… ∞
    Homo sapiens fobia
    by Robert Veress on 11/05/2017
    Funcționarea normală a unui stat, a unei societăți, are la bază logica și bunul simț. Logica presupune că orice lege… ∞
    Jocul lui Dorneanu
    by Robert Veress on 07/04/2017
    Valer Dorneanu, președintele CCR, execută, zilele acestea, un interesant dans politic. Pe de o parte, dă cu copita în tot… ∞
    Pacea de la Bruxelles
    by Robert Veress on 23/02/2017
    Evenimentele ultimelor zile arată că rămâne o distanță considerabilă între ceea ce vor românii care au protestat / mai protestează… ∞
    Gelu neavenitul
    by Robert Veress on 17/04/2015
    Mă văd nevoit să scriu, din nou, despre simpatia mea, Gelu. Îl știți, de-acum: Ștefan Diaconu, Gelu, șeful Fiscului, e… ∞
    EBU
    by Robert Veress on 31/01/2015
    O întrebare ratată de intervievatorii Elenei Udrea este dacă s-ar căsători cu Traian Băsescu, în situația în care acesta ar… ∞
    România, colonie americană
    by Robert Veress on 25/01/2015
    Știți că există sate din România unde o singură învățătoare predă SIMULTAN la cinci clase: pregătitoare, I, a II-a, a… ∞
    Invitație la atentat
    by Robert Veress on 08/01/2015
    Atentatul de ieri, de la Paris, pare ireal. Cum a fost posibil ca trei scelerați cu antecedente în terorism (pentru… ∞
    Anul bufniței
    by Robert Veress on 31/12/2014
    Îmi doresc ca 2015 să fie „anul bufniței”, adică al înțelepciunii, manifestată prin critică fundamentată, constructivă. Critica și mai ales… ∞
  • Dudele Zilei (PAMFLET)

    Cu „siguranșă”, Parkinsonul lui Oreste a cedat, „nu mai tremură ca înainte”
    Senzațional! Papa Francisc l-a concediat pe purtătorul de cuvânt al Vaticanului, pentru că l-a criticat pe Dan Diaconescu
    Premiul Nobel pentru titlu de știre a fost luat de 1.Agerpres.ro din 2013
    Marile mărci românești, în pericol! După ce eugenia a fost rebotezată Antonia, au apărut micii Alex Velea
    Select News oferă 500 de lei pentru un Cap de porc
  • GALERIE FOTO

    • MAGITOT, nivelul următor

      20:27
    • Imagine din spațiu? Unul dintre cele mai importante obiective turistice ale lumii e în România

      17:42
    • Mai există oameni în Groapa Văcărești. Cine i-a descoperit

      12:23
    • Legătura dintre Dante, Dali, Luxemburg și Sibiu. GALERIE FOTO

      11:53
    • EUTANASIA DURERII Ce a făcut un ziarist voluntar la Hospice (Ziua a II-a: Marika și arta tenacității)

      19:07

Drepturi și condiții . Principii de limbaj · Despre noi · Contact

Copyright © 2019 · All Rights Reserved · SelectNews.ro

  • en English (Engleză)
  • ro Română