Apartamentul de lux al lui Victor Ponta construit de NIRO și cumpărat de la un offshore din Panama al lui Dan Andronic
O investigație jurnalistică dezvăluie conexiuni transpartinice foarte interesante.
Apartamentele cumpărate de premierul României au fost construite de firma lui Dan Andronic (EvZ & B1TV) și de apropiații Elenei Udrea, lui Dorin Cocoș și Dumitru Creștin, scrie jurnalistul Daniel Befu.
În jurul cartierului de lux roiesc interesele lui NIRO, ale serviciilor secrete, greilor din politică, justiție și ale unor înalți demnitari din statul român, precum și câteva off-shore-uri.
În ianuarie 2007, soția premierului, Daciana Sârbu, semna un precontract de vânzare-cumpărare cu “Central Residential Park S.A.”, unde acționar majoritar era “NIRO ’95 Impex” (firma lui Nicolae Dumitru, patronul imperiului comerical Dragonul Roșu), iar în 20 decembrie 2007 cumpăra cu 766.000 RON un apartament de lux de 167 mp în acel cartier.
În 2009, Ilie Sârbu achiziționa la rându-i un apartament de lux în “Central Residential Park”.
În 2012, cu două luni înainte de a fi nominalizat șef al Guvernului, Victor Ponta a achiziționat încă un apartament de lux în același cartier. Achiziția nu s-a făcut direct, de la dezvoltatorul cartierului, ci după ce apartamentul mai întâi a fost trecut prin firma “G&F Real Estate and Constructions SRL”, conform datelor de la ANCPI și de la Arhiva Garanțiilor Mobiliare. “G&F” este o firmă cu acționariat obscur, fiind deținută din momentul înființării (în 2006), până cu 9 luni înainte de trecerea aparatamentului în proprietatea președintelui PSD, de un off-shore cu acționariat “total opac” din Panama, numit “Sthemko Holding INC”. În vara lui 2011, acțiunile deținute de offshore-ul “Sthemko” în cadrul “G&F” au fost cedate unuia dintre directorii offshore-ului Panamez, un cetățean grec la fel de obscur, pe nume Giorgios Chatzigiannis, ale cărui referințe identificabile sunt doar că e reprezentantul “la vedere” al mai multor off-shore-uri din paradisul fiscal Republica Panama.
Dezvoltatorul cartierului e o grupare constituită în jurul lui Nicolae Dumitru (alias NIRO), fost partener cu Nicu Gheară și despre care presa relatează că i-ar fi nășit pe Cămătari. Despre Nicolae Dumitru mai știm și că este flancat de o echipă managerială formată din colonei, maiori și generali ai serviciilor secrete și din poliție. În total vreo 20, după spusele sale. Nicolae Dumitru “angajatorul privat” de șefi din poliție și servicii, a dezvoltat și un mega-proiect imobiliar de peste 300 milioane RON, în spatele sediului central (la acea vreme, în 2004-2005) al IGPR și buză-n buză cu două unități militare operate de serviciile secrete.
În cartierul “Central Residential Park” și-a achiziționat apartament de lux și Marian Sîntion, pe atunci înalt oficial în MAI, fiind șeful DGIPI, aflat în subordinea ministrului de interne Vasile Blaga. Marian Sîntion e procurorul care a instrumentat dosarul clanului Cămătarilor, soldat cu încarcerarea acestora. Dacă e adevărat că Nicolae Dumitru și Nuțu Cămătaru sunt afini, așa cum a declarat Nuțu Cămătaru, atunci cumpărarea unui apartament de lux în acest cartier de către “Corrado Cattani de România” naște niște semne de întrebare legitime. Sîntion nu a vrut să comenteze subiectul.
Procurorul Bogdan Licu, uns de Victor Ponta în funcția de Procuror General Adjunct al României și membru în plenul “Oficiului Național de Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor”, deține la rându-i (între cele cinci imobile, patru terenuri, și două automobile trecute în declarația de avere) și un apartament în cartierul de lux ridicat în spatele IGPR. Licu nu și-a cumpărat apartamentul direct de la “Central Residential Park SA”, ci de la un SRL care semnase un antecontract cu dezvoltatorul. Unul din acționarii SRL-ului “MB TELECOM LTD” este Mircea Tudor.
Numele Mircea Tudor apare în declarația de avere a Procurorului General Adjunct al României drept creditor “persoană fizică” al lui Licu cu suma de 325.000 euro. Subliniem că firma “MB TELECOM LTD SRL”, cea care i-a vândut apartamentul Procurorului General Adjunct al României, e abonată la contracte pe bani publici cu instituții ce au legătură cu securitatea națională: Autoritatea Națională a Vămilor, Institutul pentru Tehnologii Avansate (SRI), IGPR, UM 0466 București, U.M.0149F, Ministerul Finanțelor Publice, CNADNR, Aeroportul Henry Coandă, R.A. Aeroportul Craiova, R.A. Aeroportul Iași, C.N. Administrația Căilor Navigabile Constanța R.A., C.J. Galați, C.J. Sibiu. Cele mai multe contracte, 17 la număr, sunt cu Autoritatea Națională a Vămilor.
Citește mai multe AICI.