Mario Vargas Llosa: “Berlusconi este un bufon din Commedia dell’Arte”
Scriitorul de origine peruană Mario Vargas Llosa, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, a afirmat despre fostul premier italian Silvio Berlusconi că ‘este un personaj de caricatură, un bufon din Commedia dell’Arte ‘, susținând că deși este ‘un liberal de dreapta’ nu se simte reprezentat de unul ca acesta’, transmite EFE.
Vargas Llosa (77 ani), care s-a deplasat în Sicilia pentru a primi premiul Tomasi di Lampedusa, a declarat într-un interviu publicat marți de cotidianul La Repubblica că, fiind un om de dreapta se identifică mai degrabă cu dreapta reprezentantă de Thatcher (Margaret Thatcher, fostul premier britanic).
Întrebat cum se vede Italia de departe, autorul ‘Coversației la catedrală’ (1969) a spus că ‘fenomenul italian este de neînțeles pentru un străin’, întrebându-se: ‘Cum este posibil ca una din țările cu cea mai bogată tradiție culturală să fie guvernată azi de o clasă politică atât de mediocră?’.
Llosa a vorbit și despre politica afectată de cultul imaginii și dominată de populism. ‘Faptul că oamenii cred că politica este un lucru murdar – a spus el – este rezultatul politicii de acum’. În opinia sa, este nevoie ca noilor generații să li se transmită mesajul că politica poate fi ceva creativ, un instrument pentru găsirea de soluții.
În opinia scriitorului, ‘degradarea politicii este o consecință a dispariției culturii tradiționale care a servit la recunoașterea valorilor. ‘Azi, ideea de cultură este schimbată cu cea de divertisment (…) De aceea, politicienii de azi sunt histrioni, bufoni, dar acesta nu este un lucru accidental: politicienii trebuie să treacă testul de imagine, nu al ideilor. Valorile sunt determinate de doi factori: succesul sau eșecul’, a spus el, arătând că expresia politică care are în prezent cel mai mare succes este ‘populismul care poate distruge instituțiile și democrația, acționând ca un virus intern’.
Întrebat despre o posibilă soluție la această situație de criză, Vargas Llosa a răspuns cu un citat din filosoful Karl Popper care a scris într-o lucrare că politicienilor trebuie să li se ceară să facă un rău cât mai mic posibil. ‘Teribila criză pe care o trăim în Europa este demonstrația că politica este enorm de distructivă’, a apreciat el.